Ifølge Medietilsynets forskningsrapport har 83 prosent av barn i alderen 9 til16 år en egen smarttelefon. Barn og ungdom er konstant tilgjengelig på mobil og er oppdatert på det meste som skjer på nettet.  – Jeg er avhengig, sier 17-åringen Madelene Isabell Aasbø .

Ski: Aasbø er selv aktiv på sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat. Hun forteller om det sterke behovet hun har for å kommunisere og få anerkjennelse gjennom sosiale medier i likhet med mange andre ungdommer.

– Jeg føler meg absolutt avhengig av sosiale medier. Det handler om å være tilgjengelig til enhver tid å få med seg alt som skjer. Jeg synes det er gøy å få «likes» når jeg legger ut et fint bilde eller noe annet spennende.  Det er ikke alltid positivt, men det er sånn det har blitt, konstanterer Aasbø.

For Aasbø har ikke mobiltelefonen lenger plass nederst i vesken eller i lommen, men i hånden der den er lettest tilgjengelig.

– Jeg har med meg mobilen overalt og sjekker den sikkert hvert 10. minutt siden det har blitt en vane. Som alle andre, så sover jeg med mobilen ved siden av puten. Det siste jeg gjør før jeg sovner, er å sjekke om det har skjedd noe nytt. Det er ganske skremmende å tenkte på forteller jenta fra Ski. 

Les også: Organiserer pirattaxi på Facebook for over 2300 Follo-ungdommer

Privatlivet forsvinner

Aasbø mener at det sterke behovet for være aktiv på sosiale medier er et skrik om bekreftelse fra andre via likes og kommentarer.

– Jeg tror mange søker etter bekreftelse på at man betyr noe og bli akseptert. Mye ligger i behovet for oppmerksomhet og være midtpunket på sosiale medier. Privatlivet forsvinner nesten helt når man velger å dele så mye på nett.

– Synes du ikke på sosiale medier, finnes du ikke.

Statsviter og lærer i sosiologi, Åsa Laurén-Kristiansen, mener at ungdom har et stort behov for å bruke sosiale medier av forskjellige grunner, der avhengigheten har blitt en hverdagsvane.

Sosiale medier kan sammenlignes med andre vanedannende ting, man er gjort seg selv avhengig og klarer ikke å la være å sjekke nettet. Det har også med en redsel for å misse noe, eller for å fremstå som lite spennende. Synes du ikke på sosiale medier, finnes du ikke, forklarer Kristiansen.

Den store mobilbruken går utover prioriteringer i hverdagen og er en endring i måten å sosialisere seg med venner og kjente på. Hun forteller om elever som hevder at de bruker opp til seks timer på nett hver dag.

Vi har fått nye former for sosialisering. Jeg tror ikke at direkte kontakt med venner forsvinner, men jeg ser jo at når ungdommer møtes på café sitter stort sett alle med hver sin Smartphone.

Les også: – Flere elever kunne hatt bedre karakterer uten sosiale medier

Forstyrrer konsentrasjonen i undervisning

De siste årene har hjelpemidler i timen som blyant og papir, blitt erstattet med datamaskiner og nettbrett hos flere elever. Kristiansen mener nettet forstyrrer for elevenes konsentrasjon i timer og arbeid hjemme.

Det er utvilsomt forstyrrende å stå og snakke foran en forsamling der 15 av 35 elever sitter bak sine skjermer, totalt fjerne fra hva som foregår i timen. Det ikke å ha øyekontakt med elevene gjør at dynamikken forsvinner. Jeg opplever også at elever som tar notater med blyant, følger bedre med i timen. Det fører til høyere karakterer. Et tankekors, avslutter Kristiansen.