FOLLO: Gruppeleder for SV i fylket, Ruth Birkeland, reagerer etter saken uRed skrev om 15 år gamle Peter som heller vil snike enn å betale voksenpris på toget.

– Det er ikke riktig at barn og unge skal fristes til sniking på buss og tog fordi de synes det er for dyrt å kjøpe en billett. Sniking er ulovlig, sier hun.

Birkeland mener det er urettferdig at barn skal betale så mye som de gjør i dag:

Barn er barn helt til de fyller 18. Det er stor forskjell på økonomien til unge og voksne.

– De unge lider

Gruppelederen for SV mener at ungdommen blir nedprioritert av Høyre, som er største parti i dagens posisjon i fylket.

Fylkeskommunen har gjort en god jobb for arbeidende reisende, men dette har gjort at de unge nå lider. For Høyre er ikke barn og unge viktige nok til å bli prioritert, mener Birkeland.

SV har programfestet at unge ikke skal betale voksenbillett før fylte 18 år, i tillegg ønsker de at månedskortet skal koste 250 kroner for alle opptil 19 år.

Les også:
– Jernbaneverket har vært rimelig arrogante 
– Jeg sniker heller enn å betale voksenpris 

Billigere også for studenter

Birkeland og SV mener videre at studenter også betaler for mye i nåværende prisstruktur.

– I fjor høst stemte vi for innbyggerinitiativet som handlet om at alle studenter innenfor Oslo og Akershus skulle få lik pris på 380 kr, sier hun. 

Fylkesordfører for Høyre, Nils Aage Jegstad, reagerer på utspillene til SV.

Vi har satt ned prisen på ungdomskortet for de som kjører i 1 eller 2 soner, og beholdt en lav pris for de som kjøper 3 soner og kan kjøre i hele Akershus og i Oslo. Vi satser pengene på hyppigere avganger og bedre tilbud på tvers av regionene, sier Jegstad. 

– Positive tall i kollektivsatsingen

Han mener SV er uetterrettelige med utspillene sine, og viser til positive tall blant kollektivsatsingen.

– Faktumet er at Fylkeskommunen har bevilget dobbelt så mye penger siden det var skifte fra rødgrønn styring i 2007. Andelen som reiser kollektivt har økt fra 14 til 21 prosent fra 2007 til 2012. Det representerer en økning på 38% på 5 år, sier Jegstad.

Han mener SV har vanskelig for å innrømme at Høyre har lykkes med kollektivsatsingen i fylket.

SV prøver å skrive en historie som de selv har laget. Resultatene våre avslører dem. SV vil rett og slett ikke snakke om Høyre sin suksess, mener fylkesordføreren.

Vil ha slutt på aldersdiskriminalisering

Tone Vesterhus, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, forklarer at innbyggerinitiativet som ble initiert av Ås falt litt på siden av hva som er deres hovedfokus for kollektivtransport. Likevel støttet de initiativet.

Vårt hovedfokus er å oppheve aldersgrensen for studentmånedskort da en student er en student og det ikke skal aldersdiskrimineres, forklarer Vesterhus.

Hun påpeker at lik rett til utdanning er et uttalt politisk mål og prinsipp, og at det derfor også bør gjelde de over 30 år.

– Dagens system rammer feil

Hun mener dagens system rammer feil fordi det rammer de som av ulike grunner ikke har fullført utdanningen sin før fylte 30.

Det kan skyldes sykdom, barn eller annet. Det er definitivt ikke slik at man automatisk har bedre økonomi idet man fyller 30, sier Vesterhus.

Hun mener ansvaret for å gjøre noe med dagens ordning er delt:  

– Staten subsidierer billigere månedskort til de under 30, og fylkeskommune og kommune har mulighet til å gjøre noe tilsvarende for en større del av studentgruppen. Det er synd at det ikke har gjort dette i Oslo og Akershus, sier hun. 

LES MER FRA URED HER