Gå til sidens hovedinnhold

Ble sendt hjem etter at vertsfamilien tjuvleste hennes private SMS

Artikkelen er over 9 år gammel

NORDBY: Allerede i niendeklasse på ungdomsskolen visste Ingeborg Fjeld (17) at hun ønsket å gå et år på skole i USA. Studiebrosjyrene fra EF dukket opp i posten sammen med jentemagasinet TOPP, og etter å ha forhørt seg mye rundt, krysset Ingeborg fingrene og meldte seg på utvekslingsprogrammet.

I august 2011 var hun klar for å gå andreåret på videregående i USA.  

Les saken om tyske Saskia som er på utveksling i Norge her:

Superkristen vertsfamilie

Det var kun noen få uker før avreise at hun fikk informasjon om hvilken familie hun skulle bo hos. En mor, en stefar og syv barn ventet på Ingeborg i en enebolig i delstaten Idaho, som grenser til Washington og Canada.

Men en ting var ganske annerledes fra hjemme; vertsfamilien var mormonere, og tilhørte en konservativ kristen trosretning.

- Jeg visste på forhånd at mormonere var superkristne, sier Ingeborg.

Familiens religiøse retning skulle ha mye å si for Ingeborgs hverdag i Idaho. Blant annet gikk tre timer hver søndag til gudstjeneste og søndagsskole.

- De sa jeg kunne velge å være med, men jeg følte jeg måtte for å bli en del av familien, sier hun.

Holdt på å konvertere

Ingeborg forteller at vertsforeldrene satte strenge retningslinjer for hennes fritid. Å være med venner hjem etter skolen var nesten alltid uaktuelt. Hun ble nektet å ha mobilen og PCen liggende på rommet, og alt som kunne knyttes til fest og alkohol var forbudt.

Hun sier også at hun aldri fikk dra på overnattingsbesøk hos andre jenter, fordi familiens tidligere biskop hadde ansett det som utrygt.

Om hun gjorde det dårlig i et fag på skolen, fikk hun husarrest.

- Jeg følte alltid et stort press på være ordentlig og pliktoppfyllende, sier Ingeborg, som legger til at hun i forsøket på å tilpasse seg familien til og med vurderte å konvertere til mormonenes trossamfunn. 

Her leser du flere saker fra uRed!

Leste hennes private SMS

Videre forteller hun at da hun hadde vært på en fest som ble stoppet av politiet, tok vertsfamilien Ingeborgs telefon. Det Nordby-jenta da ikke visste, var at vertsfar leste gjennom alle meldingene hennes.

- Jeg hadde tekstet med vennene mine og kjæresten min i USA om fester og alkohol, forklarer hun.

Hun forteller at resultatet ble at vertsfamilien ringte Ingeborgs kontaktperson i EF og fortalte at de var skuffet. Dagen etter ble hun hentet fra timen på skolen og sendt til rektors kontor. Der sto EF-kontakten og vertsmor, og sammen med vertsfar på skype forklarte de Ingeborg situasjonen og konkluderte med at hun måtte reise hjem.

- Først fikk jeg tilbudet om å bli igjen, hvis jeg kuttet all kontakt med de vennene jeg hadde fått, sier Ingeborg.

- Men det var uaktuelt, skyter hun inn.

Da hun landet på Gardermoen i desember, hadde hun kun vært i USA i fem måneder.

- Uprofesjonelt av EF

Den 17 år gamle jenta synes det er dumt at norsk ungdom blir puttet i veldig konservative og strenge familier, da de er vant til helt andre forhold hjemmefra.

I tillegg opplevde hun at det var for nær personlig tilknytning mellom kontaktpersonen hennes og vertsforeldrene. 

- EF-kontakten min var god venn med vertsforeldrene mine, sier Ingeborg, som av den grunn synes det var vanskelig og ubehagelig å snakke med mentoren sin om problemer hun hadde med familien. 

Velger nøye

Morten Davidsen, landssjef i EF Norge, forklarer at de har strenge regler for områderepresentantene som blir valgt ut som kontaktpersoner for utvekslingselevene.

 

- De får ikke være i familie med, eller ha så nær tilknytning til, vertsfamilien at det blir ubehagelig for eleven, fastslår han.

 

Davidsen påpeker at tilfeller der vertsforeldre kjenner studentens kontaktperson godt, kan oppstå som en følge av at områderepresentantene bruker sitt personlige nettverk for å finne frivillige vertsfamilier. 

 

Hva synes du om det Ingeborg opplevde? Si din mening i kommentarfeltet under!