OSLO: Lørdag kveld gikk NOAHs årlige fakkeltog mot pels av stabelen for tiende gang foran Stortinget i Oslo. Engasjerte ungdommer fra Follo møtte opp, og tente fakkelen for å tale pelsdyrenes sak.

Dyrevelferdsorganisasjonen NOAH jobber for dyrenes rettigheter og har per dags dato over 5000 aktive medlemmer. Lørdag kveld samlet pelsdyraktivister over hele landet seg i 12 forskjellige byer for å delta i Nordens største anti-pelsmarkering. Inkludert i hovedstaden, der opptil 4000 mennesker møtte opp til demonstrasjonen for å legge press på regjeringen til å sette en stopper for pelsdyrnæringen.

SE BILDER FRA FAKKELTOGET HER

De unge ønsker handling

17-åringene fra Follo, Karina Haugan Jensen, Junie Bohmann Christie, Cathrine Høgenes, Nathalie Hast , Julie Hjermstad og Ida Elise Helgedagsrud er alle opptatt av dyrevelferd og dyrenes rettigheter. De tok del i fakkeltoget lørdag kveld fordi de er lei av hvordan pelsdyrene blir behandlet i norske pelsdyrfarmer.

– Vi er her i dag for å vise at vi ikke tolerere at noen skal mishandle dyrene som vi er så glade i. Det finnes rett og slett ikke noen gode grunner for og ikke avvikle industrien, forteller Nathalie Hast.  

Nok er nok. Vi trenger ikke flere ord, det vi trenger nå er handling, tilføyer Hjermstad som tidligere har uttalt seg om pelsdyrindustrien i Norge. 

Follo-jentene er enige i at vi ikke trenger pels for å holde oss varme, og de mener den yngre befolkningen gjerne skulle vært mer opplyste om pelsdyrnæringens bakside.

Det er altfor mange unge som bruker tusenvis av kroner på en vinterjakke med pelskrage, bare fordi det er trendy og populært akkurat nå. De tenker ikke på konsekvensene, mener 17-åringen Junie Bohmann Christie.

Roser NOAH for arrangementet

De unge og ivrige pelsaktivistene er veldig positive til NOAHs arrangement, og synes det var rørende å delta i fakkeltoget sammen med tusenvis av andre aktive pelsforkjempere.  

– Alle her brenner for den samme saken, det er det som gjør det så fint, forteller Cathrine Høgenes.  

Man føler virkelig at man utgir en forskjell, legger Hast til. 

– Fantastisk oppmøte

Veterinær og leder i NOAH Siri Martinsen, er veldig fornøyd med årets oppmøte og synes fakkeltoget representerte et godt bilde av hvor mange engasjerte ildsjeler som kjemper en kamp for pelsdyrene.  

– I år har vi klart å fylle hele byen med fakler, plakater og brennende engasjement, det er helt utrolig, forteller Martinsen.  

Lederen av NOAH mener at flere nordmenn har fått øynene opp for hvilken grufull måte pelsdyrnæringen arbeider på de siste årene, men forteller at det fortsatt gjenstår mye arbeid før næringen kan avvikles.

Marthinsen på sin side har en klar beskjed til de folkevalgte på Stortinget:

Jeg synes den nye regjeringen rett og slett burde legge ned hele næringen. Alle dyr har rett til å få utløp for sine naturlige instinkter, ikke sitte innelåst i et bur, avslutter Martinsen. 

LES MER FRA URED HER