Ferdig med videregående – hva skjer nå?

Valgte forskjellige veier: (F.v.) Thomas Schive (19), Tuva Linn Knardahl (17) og Johanne Jordahl (20) har alle tatt forskjellige valg for fremtiden.  FOTO: PRIVAT

Valgte forskjellige veier: (F.v.) Thomas Schive (19), Tuva Linn Knardahl (17) og Johanne Jordahl (20) har alle tatt forskjellige valg for fremtiden. FOTO: PRIVAT

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Er du usikker på hvilken vei du vil gå etter videregående? Fortvil ikke, uRed har tatt en prat med flere ungdommer som har vært i samme båt.

DEL

FOLLO: Det er ikke lett å finne ut hva man skal bruke resten av livet sitt på i en alder av 18-19 år. Du har hele verden for dine føtter og tonnevis av muligheter, men samtidig frykter de fleste å ta feil valg.

– Utdanning er en døråpner, forteller Mette Manus som jobber som privat karriereveileder på Manus Motivasjon i Sandvika.

Manus mener det viktigste er å være bevisst på hvem du er og hva du er god til, og er klar i sin sak: – Å få opp selvtilliten og mestringsfølelsen er nøkkelen til suksess. Det er utrolig hva du kan få til hvis du er motivert!

Rett ut i studiene

Thomas Schive (19) fra Son er student på Høgskolen i Oslo, TKD. Der holder han på med en bachelorgrad i Ingeniørfag bygg, og vil etter endt studie jobbe som byggingeniør.

Schive forteller at han ikke visste hva han ville bli på videregående, men at planen var å ha så mange muligheter som mulig.

– Uken før søknadsfristen fant jeg ut at jeg ville bli ingeniør. Jeg tenkte det var greit å utdanne seg til noe samfunnet trenger, og der jobbmulighetene ser lyse ut, forteller 19-åringen.

På videregående valgte han realfag i matte og fysikk, og tok i tillegg fordypning i informasjonsteknologi som privatist. Da kunne han være sikker på å ha muligheten til å komme inn på de fleste studiene.

Les også: Hvordan søker jeg videre utdanning?

Sosialt og selvstendig

Den største fordelen med å studere rett etter videregående for Son-gutten, var å starte med blanke ark og anledning til å bygge sosiale broer slik han ønsket.

– Det var også deilig å flytte for meg selv, men det har krevd en del selvdisiplin, innrømmer Schive.

19-åringen legger til at det også er ganske kult å ligge foran vennene med tanke på utdanningsforløpet.

– Jeg er faktisk ferdig med bacheloren min når andre starter, avslutter studenten.

Oppgjør med seg selv

Johanne Jordahl (20) fra Ski kom akkurat hjem fra førstegangstjenesten i militæret. Det var aldri planen at hun skulle ut i tjeneste, hun skulle ha et friår og jobbe.

Men planene ble drastisk forandret da hun fikk alvorlig kyssesyke og ble sengeliggende i flere uker.

– Da jeg fikk kyssesyken spurte jeg meg selv: vil jeg kaste bort et helt år på å jobbe på et lager eller sitte i kassa på butikken? Jeg begynte i stedet å se meg rundt etter muligheter innenfor helse, da dette er noe jeg interesserte meg for, forteller Ski-jenta.

Det var i dette søket 20-åringen kom over saniteten i militæret. Hun hadde uheldigvis svart ”nei” på interesseskjemaet om verneplikt noen år tilbake, og hadde derfor ikke blitt kalt inn til sesjon del to.

– Søkefristen var egentlig ute, men jeg sendte mange mailer og søkte mye! Jeg ville så gjerne gjøre noe som virkelig hadde en betydning, lære og møte nye mennesker, smiler Jordahl.

Mange fordeler

Ski-jenta kom til slutt inn i sanitet-troppen og dro ut i tjeneste januar 2013.

– Året i militæret har gitt meg så utrolig mange fordeler i forhold til friåret jeg hadde tenkt å ta. Det skjedde så utrolig mye på kort tid. Man lærer så mye, blir kjent med nye mennesker og får kjenne på å være nederst på rangstiden, sier den ivrige forsvarsjenta.

Tvilsom

Johanne Jordahl forteller om noen tøffe første uker hvor hun begynte å tvile på om militæret var noe for henne.
Samtidig hadde hun blitt fortalt at starten ville være veldig tøff, men at det ble enklere etterhvert. Dette ble det også i 20-åringen sitt tilfelle.

Til slutt legger Ski-jenta til at hun anbefaler alle å ta et år i militæret, også de som er usikre på fremtiden.

– Et år i forsvaret tror jeg aldri vil være bortkastet, avslutter Jordahl.

Mange angrer

Karriereveilederen Mette Manus får besøk av 100-200 rådville studenter hvert år. Til og med 40-åringer.

– Det er ofte jeg opplever at noen angrer på valget sitt, men selv synes jeg ikke det er så farlig. Man lærer jo noe av alt man gjør. Gi det en sjanse, råder Manus.

– Kjenn deg selv

Det viktigste tipset karriereveilederen kan gi er å finne ut av hva som er dine sterke og svake sider.

– Nøkkelen er jo å finne ut av hvordan du kan jobbe med flest mulig av dine interesser, og samtidig oppnå mest mulig mestring, forteller hun.

Valgte folkehøgskole

Tuva Linn Knardahl (19) fra Siggerud mener det gis for lite informasjon om studiemuligheter etter videregående.
Selv har hun gått ett år på folkehøgskole, og angrer ikke et sekund på valget hun gjorde.

– Jeg har bare gode erfaringer, og tror alle har godt av et år på folkehøgskole. Selv går jeg på Rødde, en skole kun 15 minutter fra Trondheim. I fjor valgte jeg linjen «Reis Afrika», hvor vi dro på tur til Kenya, Tanzania og Zanzibar i over fem-seks uker. Det var utrolig spennende, sier Tuva.

19-åringen mener folkehøgskoler er fint som en overgang fra å bo hjemme og flytte for seg selv.

– Det er selvsagt vanskelig å være langt fra familie og venner, men man opplever så mye morsomt og møter veldig mange nye mennesker, så man glemmer fort savn og lengsel, forteller hun.

Artikkeltags