Ungdom glemmer at de bryter loven

GLEMMER KONSEKVENSENE: Den vanligste måten å skaffe alkohol som mindreårig, er gjennom langing fra venner over 18 år. ILLUSTRASJONSFOTO: ESKILD GAUSEMEL BERGE

GLEMMER KONSEKVENSENE: Den vanligste måten å skaffe alkohol som mindreårig, er gjennom langing fra venner over 18 år. ILLUSTRASJONSFOTO: ESKILD GAUSEMEL BERGE

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Langing av alkohol er svært utbredt blant unge. - Alle gjør det

DEL

FOLLO: Langing av alkohol til mindreårige er svært utbredt blant de unge. Mange blir gjennomsnittlig tatt daglig, og glemmer konsekvensene av lovbruddet.

Drakk metanolholdig sprit

Martine Stensby (16) fra Vinterbro forteller at mange på hennes alder skaffer alkohol på ulovlig vis.

– Det vanligste er nok å få en nær venn til å kjøpe for seg på polet eller i butikken, men det finnes også de som kjøper inn mengder med billig sprit fra utlandet og selger det videre. Det er sprit det drikkes mest av på fest, sier 16-åringen.

Martine tilføyer at det i en periode ble solgt metanolholdig sprit til mindreårige i Follo.

– Jeg vet om flere som drakk det. Det var ikke før en kamerat av dem ble innlagt på sykehus at de skjønte hva de drakk, forklarer hun.

Mange langer proft

«Kristoffer» (20) fra Ås innrømmer at han flere ganger har kjøpt alkohol til mindreårige, og han er langt i fra alene.

– Personlig kjøper jeg ikke til hvem som helst, bare venner og nære bekjente. De skal ha fylt seksten. Jeg vet om flere som selger alkohol til yngre på et mer «profesjonelt nivå» og tjener store penger på det, sier «Kristoffer». Han har langet siden dagen han fylte 18.

LES OGSÅ:
Fritt frem for øltørst ungdom 

D
e er frekke og kommer bare for å stjele 

Ferdig med videregående - hva skjer nå?

– Glemmer konsekvenser

Kristoffer mener mange kjøper alkohol til mindreårige venner. Selv har han aldri blitt tatt for langing eller kjenner noen som har det. 

– Det er så lett å kjøpe, at jeg nesten glemmer at jeg bryter loven, noe jeg tror de fleste andre også føler. Jeg tenker heller ikke over konsekvensene, sier 20-åringen. 

Mange blir tatt

Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør hos Vinmonopolet, forteller at det er to ting som er viktig når det er snakk om langing: Hva ungdom sier om hvor de får tak i alkohol og hva de på vinmonopolet opplever.

–  Vi får ikke med oss alt som skjer, men i fjor viser statistikk at det gjennomsnittlig var forsøk på langing fire ganger per dag fra Vinmonopolet, forteller Lorentzen.

Videre opplyser han om at dersom det er mistanke om langing, bes alle involverte om å vise leg. Er noen mindreårige, blir salget stoppet. 

"Vennelanging"

I undersøkelser gjort på ungdom svarer 40 prosent at de får en venn over 18 år til å kjøpe alkohol for seg på vinmonopolet. Andreparten besvarer for det meste at de har stjålet hjemme, eller at foreldre har kjøpt.

–  At foreldre kjøper alkohol til barna sine, er tall som har gått ned over tid. Nå er det såkalt ”vennelanging” som er det største problemet, meddeler Lorentzen.

Han understreker at de som kjøper alkohol til mindreårige, kan få stor straff og legger til at det er en grunn til at Norge har 18-års aldersgrense på alkohol.

– Ungdom er mer utsatt enn andre når de drikker alkohol. Det er i denne alderen det forekommer mye vold, seksuell oppmerksomhet og ulykker.

Liten oversikt

John-Erik Veseth ved forebyggende seksjoner hos Follo politiet forteller at de ikke har noen oversikt over hvor mye langing som foregår, men forteller at de får høre at det forgår en del.

– Det er vanskelig å oppdage hvis vi ikke er der og da det skjer, ellers oppdager vi langing gjennom opplysninger fra andre, opplyser Jon-Erik Veseth.

Hva er din mening rundt langing? Si din mening i kommentarfeltet under! 

Artikkeltags