Gå til sidens hovedinnhold

Er du redd for å stryke på teoriprøven?

Artikkelen er over 6 år gammel

Start å lese i teoriboka når du fyller 16, anbefaler trafikklærer

SKI: Trafikklærer Jørgen Solbakk ved Solbakk Trafikkskole/Follo Trafikkteam gir deg gode råd og tips for å være best mulig forberedt til teoriprøven.

– Hvordan en lærer best er veldig individuelt, men jeg har noen generelle råd som vil hjelpe de fleste, sier Solbakk.

LES OGSÅ: – Det er skuffende å være tidlig ute, men likevel måtte vente på å kunne ta lappen

LES OGSÅ: Massestryk til førerprøven

– Begynn med å kjøpe deg en teoribok. Denne dekker all grunnleggende fakta du trenger, sier Solbakk.

Han forteller at teoriboken er en veldig god start på øve-prosessen, men at den ikke holder alene.

– Teoritentamen på nett er neste steg. Nettsiden er et supplement til teoriboken, og man burde kombinere hjelpemidlene for mest læring, forteller han.

Solbakk sier det er gunstig å starte med kjøretimer for å få trafikal teori på plass. Han mener den beste rekkefølgen må være å først lese teoriboken, så ta noen kjøretimer, deretter ta teoriprøven på nett.

– Siden man kan begynne å øvelseskjøre som 16åring, mener jeg at det er lurt å starte å lese da også. Jeg merker veldig godt om elevene har kunnskapen inne eller om de må lære det på kjøretimene. Kunnskapen sitter også lengere dersom man begynner øve tidlig, forteller Solbakk.

Arbeidsbok

Solbakk anbefaler å kjøpe en arbeidsbok med spørsmål og fasit. Han sier man kan notere ned underveis og teste seg selv. Han mener dette burde brukes i tillegg til teoriboken, men han påpeker igjen at hvordan man lærer best er veldig individuelt.

– Bøkene kan man få kjøpt på de fleste kjøreskoler, opplyser Solbakk.

Kjørelev Nora Holt Engebakken bestod teoriprøven på første forsk. Hun leste boken «Veien til førerkortet» og var veldig fornøyd med den.

– Jeg leste boken først, så kjøpte jeg et ukespass på www.teoritentamen.no. Etter dette tok jeg teorien på 30 minutter og bestod, sier Engebakken.

Dette stryker flest på

I følge Solbakk sier han de fleste gjør feil på vikepliktene og hva de forskjellige skiltene betyr. Han anbefaler å ta en kjøretime før man tar teorien ettersom man lærer mye om vikeplikt og skilt når man er ute å kjører.

LES OGSÅ: Derfor stryker du på oppkjøring

– Jeg er ganske sikker på at flere elever kanskje undervurderer teorien og tenker at det er lett fordi det bare er en avkryssningsprøve, sier Solbakk.

Solbakk forteller at dersom man jobber hardt, er fokusert, leser mye og tester seg selv før man tar den, blir det vanskelig å stryke.

– Du må heller tenke at det er vanskelig enn lett, og følge rådene jeg ga om øving, så skal det gå lettere, mener Solbakk.

Nora Holt Engebakken syntes ikke det var vanskelig å bestå teoriprøven. Hun forteller det gikk veldig greit, men at det var på grunn av øvingen.

–Jeg var veldig fokusert på det å øve den siste uken og forberedte meg på en vanskelig prøve, sier Engebakken.

LES OGSÅ: stryk eller bestått på førerprøven?

Ta teorien når du er 17 og et halvt år

– Hvis du vil ha lappen på bursdagen din burde du ta teorien når du er 17 og et halvt år, mener Solbakk.

Solbakk forteller at dersom du har øvd siden du er 16år er det ganske lett å ta teorien når du er 17 og et halvt. Han mener det burde sitte etter så lang tid med øving.

– For å ta lappen blir man satt på en venteliste for oppkjøring, som noen ganger er lang og andre ganger kort. Man kan ikke bestille oppkjøring før man har tatt teorien. Hvis man vil ha lappen på dagen, blir dette vanskelig hvis teorien ikke er unnagjort og hvis det er kø, sier Solbakk.

Solbakk mener teorien er ekstremt viktig og at den ikke skal skumleses.

–Dersom du er god på teori når du kjører bil, kan det redde liv, fortsetter Solbakk.

Han mener dette er noe man må ta seriøst og ikke slurve med.

41 prosent stryker

Norge: I 2014 var det 41 prosent som strøyk på teoritentamen til førerkortet på bil, klasse B. Det vil si at 59 prosent bestod av 124798 antall gjennomført teoriprøver. Siden år 2000 har det aldri vært mer enn 63 prosent beståtte teoriprøver i denne klassen. Det svakeste året var i 2006 med kun 36 prosent beståtte av 115767 gjennomførte prøver.

Cirka 4 av 10 gjennomførte teoriprøver stryker, men Solbakk forteller at tallene er misvisende fordi av de som består er det flere som har tatt teoriprøven flere ganger.

– Dersom man skulle regnet ut hvor mange som styrker første gangen tror jeg prosenttallene ville vært høyere, konkluderer Solbakk.

LES OGSÅ: Prisforskjeller på kjøreskoler i Follo

Kommentarer til denne saken