Vi må gjøre det lettere å la tiden på ungdomsskolen bli noe du kan minnes som positivt.

Skoleledere, lærere, foreldre, vaktmestere og elever, og endelig oss som er skolepolitikere må få makt til å finne rom for deg som både vil til det praktiske, og deg som vil til det akademiske. Helst begge deler, men en mester i et håndverk er like viktig som en master i alle akademiske fag. Verdien av denne selvfølgeligheten må alle som holder ungdomsskolen høyt snakke høyere og oftere om.

Det var på ungdomskolen jeg møtte de første drypp av hva livet ville bli som voksen. Altså at det kan være både nådeløst og krevende. At det stilles krav til deg, og at mamma var ganske langt unna. Samtidig går det så mye greier gjennom kroppen din at hodet ditt egentlig skulle vært unntatt fra beslutninger.

Men, vi pålegger elevene en beslutning. Du skal i løpet av ungdomsskolen ha valgt et videregående løp.

Les også

Helse og omsorg i Nordre Follo kommune, mer enn bare sykehjemsplasser

Dette er min historie. Da jeg selv var elev på ungdomsskolen, tok det knapt to sommerferier å bli nesten to meter. Den tredje sommeren var skoene i størrelse 45, og med et konstant krav fra omgivelsene om at dunjakken skulle være fra siste sesong.

Min familie hadde ikke sjanse til å oppfylle dunjakkekravet.

Ti brødskiver på kveldene var nødvendig. Kort tid etter var vi tre brødre med behov for tretti brødskiver til kveldsmat. Mamma bakte mange brød, hvorav halvparten var slukt før de fikk kjølt seg på kjøkkenbenken.

Jeg fulgte den akademiske veien til slutt, men at ansvaret for at min oppvekst skulle bli så preget av interessen for å ta en maskin fra hverandre og sette den sammen til noe bedre, har pappa og vaktmesteren på Fløysbonn ungdomsskole. Motorlære var et ganske lite valgfag med få timer, men motorene sto jo der og vaktmesteren var jo i huset. Så hvorfor ikke fullføre ventiljusteringen man var i gang med, gjerne til mange timer etter at mørket hadde falt på.

Les også

Finstadskogen er reddet fra nedbygging

Å justere ventilene på en forbrenningsmotor krever kunnskap om matematikk. Ellers et fag som ikke fanget meg da det var teoretisk, men som falt meg lett da det ble knyttet til noe praktisk, for eksempel å forstå den sarte sammenhengen mellom delene i motoren når alt inni skulle dreie synkront 3000 ganger i minuttet. En tilleggsglede var å erfare at olje opp til albuene ikke gir varig skade.

Denne delen av utdanningsløpet - ungdomskolen – forventer så mye av mennesker i støpeskjeen at det ville vært viktigere å holde mamma og pappa i hånden da man gikk til 8. klasse, enn da man gikk til 1. klasse. Men, som åttendeklassing var mamma og pappa ikke lenger så viktige, i alle fall ikke i skolegården.

Altså, selv når alt er underlig i livet er det kanskje de korte årene på ungdomsskolen som setter mest preg på det du blir som voksen – pokker for et ansvar som hviler på alle oss som steller med oppvekst her i Nordre Follo.

Alle skolene i kommunen vår har et samarbeidsutvalg. Ett av medlemmene er politisk oppnevnt. På Ski ungdomsskole er det meg. Jeg representerer bare ett av partiene. Alle de andre skolene har mange som meg, fra forskjellige partier.

Les også

Skal alle sykle eller gå? Hvem skal jeg stemme på?

Rektor Cathrine Sandsmark på Ski Ungdomsskole har invitert meg til å være med på skolen sin en hel dag.

Jeg tar Cathrines utfordring: Fredag den 12. mai får jeg lov til å lære om Ski ungdomsskole, møte elevene, lærerne og ta del i hverdagen deres.

Jeg har tilbudt meg å formidle til Cathrines elever noe av det jeg kan. Om det er å regne som motytelse for å forstyrre dem en dag er tvilsomt, men jeg gleder meg uansett.

Eirik Holmlund (H) fra Kolbotn, medlem av utvalget for oppvekst, idrett og kultur i Nordre Follo Kommune og medlem av amarbeidsutvalget på Ski ungdmsskole