Urovekkende smitteutbrudd flere steder - nå rammes både skoler, institusjoner og ungdomsmiljøer av korona

ALVORLIG SITUASJON: Langhus bo og servicesenter har den siste uken blitt hardt rammet av korona.

ALVORLIG SITUASJON: Langhus bo og servicesenter har den siste uken blitt hardt rammet av korona. Foto:

Flere skoler og institusjoner i Follo melder denne uka om koronasmitte. Dette er siste korona-nytt fra din hjemkommune, og vi vil oppdatere denne saken så raskt vi har mer å melde.

DEL

FOLLO: Samtidig som vaksineringen er i gang i nesten alle Follo-kommuner, har det denne uken kommet inn meldinger om både høye smittetall og alvorlige utbrudd i hele Follo.

Vi skal gi deg en oversikt over siste korona-nytt fra Follo, og hva vi vet akkurat nå. Denne saken vil bli oppdatert.

103 smittet i januar i Nordre Follo - alvorlig utbrudd ved institusjon

751 personer er nå meldt koronasmittet i Nordre Follo siden pandemien startet, og bare i januar alene, er det blitt bekreftet 103 tilfeller. De tretten siste ble bekreftet fredag. Den så langt alvorligste smittedagen var 7. januar. Da var det 25 tilfeller. Kommunen følger med på og ser alvorlig på flere utbrudd lokalt de siste dagene, blant annet i en institusjon og i ungdomsmiljøene.

Det ble fredag meldt om fire nye smittetilfeller med koronai utbruddet ved Langhus bo- og servicesenter (LBS). Det er nå totalt 21 smittede i utbruddet. Blant disse er 10 i kategorien beboere/pårørende og 11 i kategorien ansatte. De nye smittetilfellene medførte at 7 personer tilknyttet omsorgsboligene på LBS er satt i karantene. Til sammen er 44 personer satt i karantene i tilknytning til utbruddet.

– Vi forventet at det ville komme flere smittede, og de nye tilfellene bekrefter at dette dessverre er et stort og alvorlig utbrudd, sier assisterende kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann.

Du kan lese mer om dette utbruddet ved å følge disse lenkene:

Tolv Roald Amundsen-elever smittet

So, du kunne lese fredag ettermiddag i Østlandets Blad, har det også vært et koronautbrudd tilknyttet Roald Amundsen videregående skole i Nordre Follo. Klokken 14. 15 fredag ettermiddag melder Nordre Follo kommune om et nytt koronautbrudd. Denne gangen i tilknytning til Roald Amundsen videregående skole på Sofiemyr. Ifølge kommunen er det bekreftet at 12 personer tilknyttet tredjeklasse på den videregående skole er bekreftet smittet.

Du kan lese mer om denne saken ved å følge denne lenken:

Alle de berørte skal være informert. Tredje trinn på skolen har nå digital hjemmeundervisning, og vil også ha det i uke 2. Ellers driftes skolen på rødt nivå i henhold til nasjonale smittevernregler.

Rektor Elisabeth Edding forteller til Østlandets Blad at hun torsdag begynte å få beskjed fra enkeltelever om at de hadde testet positivt. Ifølge Edding er det bare ett trinn som er berørt. Det er så langt ikke noe som tyder på at smitte har skjedd på skolen.

- Smitteforskning viser at det er få som smittes på skoler. Smitten er spredt fra privat arrangement knyttet til nyttårshelgen. Det betyr at disse elevene i liten grad har møtt på skolen etter ferien. Men de som har gjort det, har jeg også ringt og snakket med. Smittesporingsteamet har også gjort smittesporing, sier Edding, som forteller at elevene har god oversikt over bevegelsene sine.

TRE ELEVER SMITTET: Tre elever ved Bakkeløkka skole er smittet etter å ha deltatt på en fest utenfor Tangenåsen ungdomsskole på nyttårsaften. Nå tar kommunen flere grep for å hindre videre spredning.

TRE ELEVER SMITTET: Tre elever ved Bakkeløkka skole er smittet etter å ha deltatt på en fest utenfor Tangenåsen ungdomsskole på nyttårsaften. Nå tar kommunen flere grep for å hindre videre spredning. Foto:

Ungdomsskole rammet

Men det er ikke bare Roald Amundsen videregående skole som melder om utbrudd. Fredag meldte Amta at tre elever ved en ungdomsskole på Nesodden har fått påvist smitte av koronaviruset. Nå tar kommunen flere grep for å hindre videre spredning. Tre elever ved Bakkeløkka skole på Fagerstrand har testet positivt for koronaviruset fredag.

– Smittesporing har vist at de smittede har deltatt på en utendørsfest eller samling utenfor Tangenåsen ungdomsskole på nyttårsaften. På denne festen deltok ungdommer fra Alværn, Bakkeløkka og Tangenåsen ungdomsskoler. Ungdommer fra denne utendørsfesten kan også ha deltatt på andre fester eller samlinger både i forkant og etterkant. Ungdommen kan også ha truffet hverandre på skole og i fritiden mellom nyttårsaften og 8. januar, sier Truls Wickholm, og legger så til:

– Kriseledelsen vurderer dette til å være en potensiell supersprederhendelse.

Hvor mange som deltok på festen eller samlingen er uklart. Hele 10. trinn på Bakkeløkka skole er nå i karantene. Åtte ansatte ved skolen er også i karantene. Kommunen minner samtidig om at alle som har symptomer må teste seg.

Kommuneoverlegen ber alle som har deltatt på denne festen/samlingen om å melde fra til smittesporingsteamet, telefon 907 33 826, for på den måten å avklare nærkontakter. I utgangspunktet vil det være slik at alle som har deltatt på festen skal i karantene. Kommunen oppfordrer alle foreldre og ungdommer til på den måten å avklare situasjonen raskt.

RAMMET: Også Vestby sykehjem er rammet av koronasmitte.

RAMMET: Også Vestby sykehjem er rammet av koronasmitte. Foto:

Smitte på institusjon i Vestby

Fredag opplyser Vestby kommune om at en ansatt i kommunen har testet positivt for korona. Den ansatte jobber på Vestby sykehjem. Denne gangen gjelder det 2. etasje, post 2A og 2B, opplyser kommunen. Det er den posten som i går, torsdag, satte i gang med vaksinering mot koronaviruset.

– Vi har iverksatt beredskapsprosedyren, og behandler dette som et utbrudd, som forrige gang i slutten av november, ved at vi stenger sykehjemmet inntil vi får oversikt over situasjonen. Det ber vi om forståelse for, opplyser kommunen.

En rekke pasienter og ansatte skal nå testes for å sjekke om flere er smittet. Aud Palm, leder for sykehjemmet, sier til Vestby Avis at samtlige pasienter og ansatte som hører til 2. etasje nå testes.

– Det er snakk om 40 pasienter. Den ansatte som nå har fått bekreftet smitte av Covid-19 har vært på jobb de siste dagene, opplyser Palm.

– Det var i denne etasjen dere satte de første vaksinene i går. Hva får dette å si for den videre vaksineringen?

– Det får i utgangspunktet ikke noe å si, vi fortsetter videre, men det er ikke så lenge siden vi fikk beskjed om smitten, slik at vi ikke har fått tatt stilling til alt mulig ennå, sier Palm.

– Dersom noen av de som tok vaksinen i går er smittet, får det konsekvenser for den andre dosen de skal ha?

– Det vet jeg ikke pr nå, sier Palm.

Lederen for sykehjemmet forteller videre at de ikke vet hvordan den ansatte har blitt smittet, men forteller at smittesporingen er i gang.

ORIENTERER: Kommuneoverlege i Frogn, Merete Hvistendal.

ORIENTERER: Kommuneoverlege i Frogn, Merete Hvistendal. Foto:


- Krevende

Frogn kommune er nå oppe i 126 tilfeller så langt i pandemien. Frogn kommune meldte denne uka, og i sin siste smitterapport fra 7. januar, at fem nye korona-tilfeller er meldt inn. Alle er kjente nærkontakter, og smittesporingsteamet jobber nå med å kontakte alle som skal i karantene. Fordi smittesporing går 48 timer tilbake fra symptomdebut, er det to skoleklasser i Frogn som blir berørt som følge av disse nye tilfellene; en klasse på Dyrløkkeåsen skole og en klasse på en videregående skole utenfor kommunen.

- Ungdomsskolene i Frogn ble satt på rødt nivå i løpet av mandag, og har hele tiden kjørt skjerpet fokus på smittevern. Forskjellen fra gult til rødt nivå er ikke er avgjørende her. Elevene i klassen som var på skolen mandag 4.1.21 settes i karantene til 14.01.2021 kl 12.00. Smittesporingsteamet i Frogn kommune vil kontakte alle i klassen, sette de opp til covid-19 test og følge de opp gjennom karantenetiden. Det er elevene som nå settes i karantene, ikke husstandsmedlemmer til elevene. Dersom en elev har/får symptomer skal eleven isoleres og alle i husstanden holde karantene, opplyser kommuneoverlege Merete N. Hvistendahl på kommunens egne nettsider.

Kommuneoverlegen setter ord på situasjonen:

- Å leve i en pandemi og med mange tiltak er krevende. Å bli satt i karantene, eller å bli smittet er jo noe vi alle vil unngå. Erfaringene, internasjonalt, nasjonalt og lokalt er at barnehage og skole, da særlig barneskole, ikke er de viktigste arenaene for smitte. - I Frogn er 9 av våre 126 tilfeller antatt smittet i barnehage eller på skole. 8 av disse tilhører utbruddet i Trollberget barnehage. Det vil si at kun ett av våre bekreftede tilfeller er smittet på skole i Frogn, fastslår kommuneoverlege Merete N. Hvistendahl.

- Da er det heller ikke der de strengeste tiltakene skal være. Ikke minst vet vi mye om hvor viktig barnehage og skole er mange enkelt elever og for folkehelsen – rett og slett for hvilke helse de yngre generasjonene vil ha når de blir voksne. Dersom vi kommer i den situasjonen at vi har mye smitte med ukjent kilde eller økt smittespredning blant yngre aldersgrupper så kan rødt nivå på barneskoler og barnehager være tiltak vi må ta i bruk, sier kommuneoverlegen.

Smitten øker i Ås

162 har testet positivt for koronavirus i Ås siden pandemiens utbrudd, og de to siste smittetilfellene kom den 7. januar. Smittekilden er kjent for den ene.

– Smitten stammer mest sannsynlig fra Polen. Personen er satt i isolasjon og det skal ikke være snakk om noen nærkontakter, sier kommuneoverlege Sidsel Storhaug til Ås Avis.

Tidligere på dagen meldte kommuneoverlegen at en annen person på Vinterbro har testet positivt etter å ha deltatt på en fest på nyttårsaften.

ORIENTERER: Kommuneoverlege i Ås, Sidsel Storhaug.

ORIENTERER: Kommuneoverlege i Ås, Sidsel Storhaug. Foto:


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken