Useriøse påstander fra Lund og Oppegaard

Tonje Brenna, fylkesrådsleder i Viken

Tonje Brenna, fylkesrådsleder i Viken Foto:

Av

Høyre-politikere kommer med useriøse påstander om Vikens tilskuddsordning, skriver fylkesrådsleder Tonje Brenna.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er liksom ikke måte på når Viken Høyres Roar Lund og Knut Oppegaard i et innlegg i Østlandets Blad 23. oktober kritiserer fylkesrådets disposisjon av tilskuddsordningen bedriftsinterne opplæringsmidler. Her kan bedrifter i en krevende situasjon på grunn av koronasituasjonen søke om tilskudd til kompetanseutvikling og opplæring av ansatte.

Høyre-representantene er kritiske til at det fremdeles er midler igjen fra den totale potten å søke på. De mener vi kaster stein i glasshus fordi vi har kritisert statsbudsjettet til regjeringen, og antyder til og med at vi setter partipolitiske interesser foran hjelp til næringslivet. Dette er useriøse påstander. Men jeg forklarer gjerne hvordan vi har jobbet med ordningen til det beste for Vikens bedrifter.

I løpet av året har fylkesrådet avsatt 57 millioner kroner til dette formålet, både av statlige og egne midler. Vi har i 2020 fordelt støtte til bedrifter i flere omganger. Midlene vi har fordelt har gitt helt konkret hjelp til store og små aktører i Vikens næringsliv. Det har ikke fulgt noen retningslinjer med ordningen fra statens side. Det har vært opp til fylkeskommunene å innrette dem i tråd med regionale behov.

Det er riktig at vi, som flere andre fylkeskommuner, har penger igjen å søke på fra denne andre tildelingsrunden. Med begrensede rammer er det viktig at vi har gode kriterier for tildeling, slik at tiltakene treffer best mulig. Vi er nå en gang der at vi må prioritere stramt.

De første 24 millionene prioriterte vi å få fort ut til mange da krisen rammet i mars. Her begrenset vi støttebeløpet til 300.000 kroner. Da vi fikk økte midler i den foreløpig siste krisepakken valgte vi å imøtekomme behovet for mer penger til de litt større bedriftene. For mange av de større monner ikke 300.000 kroner. Det var behov for omstillingsmidler i et mer langsiktig perspektiv. Denne tilbakemeldingen kom fra bedriftene og næringslivet selv. Vi tok den til oss. Det er fra denne potten vi, i likhet med en rekke andre fylkeskommuner, har midler igjen. De resterende 15,5 millioner kronene kan bedrifter med mer enn 25 ansatte nå søke på, og motta opptil 2 millioner kroner i støtte. Vi har ikke fått tilbakemeldinger fra bedrifter at søknadsprosessen er vanskelig. Antall søknader har mangedoblet seg etter at vi overtok ordningen fra NAV i 2020.

Lund og Oppegaard kan derfor være helt trygge på at hele potten vil bli fordelt til bedrifter over hele fylket. For koronakrisen er ikke over. Forut for utlysningen av de midlene som står igjen har vi sikret forankring og svært verdifulle innspill fra partene i arbeidslivet, ved NHO, LO og Virke. Dette har bekreftet at ordningen slik den er lyst ut har en innretning som bidrar til at bedriftene vil komme styrket ut av krisen.

For oss handler det om å sikre at tilskuddsordningen blir best mulig, slik at den utgjør en vesentlig forskjell for mottagerne. Det er i alles interesse. Slik hjelper vi Vikens næringsliv best. Slik stiller vi best opp i krisetider, og sikrer fremtidige arbeidsplasser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken