Kunnskapsløftet gir økte forskjeller

Hever ikke kvaliteten: Det hever ikke kvaliteten når utdannede lærere må erstattes av ulærte vikarer, skriver Trygve Roll-Hansen.

Hever ikke kvaliteten: Det hever ikke kvaliteten når utdannede lærere må erstattes av ulærte vikarer, skriver Trygve Roll-Hansen.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerNils Aage Jegstad (H, ØB 13.6) viser til ny stortingsmeldingen om kvalitet i skolen. Den bygger på «kunnskapsløftet». Som er et løft av teori bort fra praksis, til skade for begge deler. Den har gitt økende forskjeller mellom elever som ønsker mer teori og de som ønsker praksis, mellom de som kan sitte stille og de som trenger mye bevegelse, mellom gutter og jenter og mellom de som kommer fra spesialistmiljø («eliten») og de fra miljø av generalister («folk flest»).

Hever ikke kvaliteten

En firer i matematikk er Høyres krav til de som ønsker å bli lærere, selv om de skal undervise i noe helt annet. Ved samisk lærerhøyskole i Kautokeino var det i år bare to søkere som tilfredsstilte kravet, derfor ingen klasse til høsten. Det hever ikke kvaliteten når utdannede lærere må erstattes av ulærte vikarer.

«En god skole gir hver enkelt elev noe å strekke seg etter og forebygger samtidig fattigdom og sosiale forskjeller», skriver Nils Åge. Det er alle enige i. Dessverre fører Høyres skolepolitikk til det motsatte. Når teori gis forrang for det praktiske, estetiske, sosiale og gymfag, blir det mange som gir opp å strekke seg. Det gir mindre trivsel, mindre lærelyst, økende forskjeller og fattigdom.

Mindre frihet

Frihet for læreren blir også mindre ved privatisering av skole, når avkastning blir en ledestjerne. Høyre og Frp var partier som var for frihet for alle og imot sentralisering av makt. Lovfesting er sentralisering og mindre frihet for dem som kan og vil gjøre en god jobb på grasrota. Regjeringen vil «lovfeste at skolene skal hjelpe elevene med en gang problemene melder seg». En bedre løsning enn lovfesting, er veiledning til nytte og inspirasjon for lærere til å gjøre den jobben de allerede kan. En jobb de kan bedre enn makteliten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags