Sommer'n ved kysten

En spennende reise tilbake i tid

Roald Amundsen. Gamle hus og utstillingslokaler. Kystkultur og tegneserier. Alle har én ting felles: De er en del av historien vår. På Follo Museum kommer fortiden til live og tar deg med på en spennende reise tilbake i tid!

Adresse
Belsjøveien 17, 1443 Drøbak


https://mia.no/
Tlf: 474 71 980
post@mia.no
Følg oss på Facebook!

Follo museum er et regionsmuseum for Follo kommunene. Siden 1950-tallet har gjenstander, fotografier, tekster og arkivmateriale fra hele regionen blitt samlet inn for å gi nåtiden et innblikk i svunne tider.

Alle de historiske tingene er samlet sammen av historieinteresserte mennesker som ønsker å bevare fortiden og dele kunnskapen med kommende generasjoner.

– Vi har ansvaret for historien og bevaringen av Follo-identiteten. Det er en del historiske ting som er blitt tatt vare på fra alle kommunene. Det er mye spennende historie her i Follo, smiler avdelingsdirektør Henrik Smith.

I utgangspunktet var det historielagene i Follo som dannet Follo Museum. Distriktet er hjem til totalt fire avdelinger: Avistegnernes hus, Follo museum, Roald Amundsens hjem og Son kystkultursenter.
Museet er en del av museumssammenslutningen MiA – Museene i Akershus.

Smith forteller at Follo Museum bygger på den gamle folkemuseums tankegangen hvor man flyttet bygninger og laget historiske tun. Alle bygningene på museet har opprinnelse fra andre steder i Follo-området og har sin egen historie å fortelle. Her står bygninger fra Nesodden, Oppegård, Frogn, Vestby og Ås – for å nevne noen.

– I år har vi startet et stort prosjekt i forbindelse med det nye beredskapssenteret i Ski. I den forbindelse flytter vi to bygninger hit. De har blitt demontert og skal gjenreises hos oss, forteller Smith. 

Til barnas store glede kan Follo museum tilby selvlagede lekeapparater i heltre.

Museum i det fri

Dermed blir et tun fra Ski siste tilskudd i samlingen. Avdelingsdirektøren er ikke i tvil om at det blir et fint tillegg til utstillingen.

Når man jobber med historie og gamle bygninger er det naturlig at tradisjonshåndverk og bygningsvern er en del av hverdagen. Museet har et eget senter som jobber med dette, og reparerer og vedlikeholder gjenstander og bygninger som kommer inn.

Stabburet som kom fra Ski er et godt eksempel på behovet for tradisjonshåndverket. Deler av stabburet var råttent og må byttes slik at bondens gamle matvarelager kan få sin glans tilbake.

Ved å opprette friluftsmuseet på Seiersten vedlikeholder Follo museum en lang tradisjon. De første friluftsmuseene i Skandinavia oppstod allerede på 1800-tallet.

På Seiersten dekker museet et område på 55 mål, og inkluderer 15 eldre bygninger fra Follo-regionen. Besøkende kan se et gårdstun med hovedbygning fra Børsum fra 1747, en driftsbygning fra Skoklefall på Nesodden, stabbur og bryggerhus fra Frogn, en skolestue fra 1869 fra Ås, en husmannsplass fra Vestby og et blikkenslagerverksted fra Drøbak.

Langs "landeveien" på museet ligger også gamle Holstad skole (1869) og skysstasjonen Korsegården fra 1730-tallet. 

Etter å ha utforsket bygningene kan du slå deg ned og ta en kopp kaffe på kafeen og titte i museumsbutikken.

– Området er åpent for alle slik at de kan rusle rundt og se på bygningene. De er i hovedsak stengt, men i sommer blir det en rekke aktiviteter, både ukedager og helger. Bryggerhuset holder åpent og besøkende kan bli med å bake brød og potetlomper. Så har vi en rekke spennende utstillinger, som alle har fokus på regionens kulturhistorie, sier Smith entusiastisk.

Her finner du en oversikt over sommerens arrangementer

Ikke gå glipp av den flotte utstillingen til de prisbelønnete naturfotografene Bård Næss og Pål Hermansen. Fotografiene vises frem til og med 4.august.  📷 Thore Bakk, Follo Museum

En verden i bilder

På programmet i sommer står blant annet flere fotoutstillinger. Reklame- og naturfotograf Baard Næss har slått seg sammen med naturfotograf Pål Hermansen og duoen stiller ut fantastiske bilder som viser et bredt spekter av hva natur og dyreliv har å by på.

Utstillingen varer fra 6.juni til 4.august, og er også en salgsutstilling.

Så overtar en av Norges mest kjente dokumentarfotografer, Rune Eraker. Han er svært engasjert i temaer som miljø, urettferdighet, fattigdom og krig. Bildene hans har vært utstilt over hele verden.

Hans bilder kan du se i perioden 15.august til 3.november. Dette er også en salgsutstilling. 

Velkommen til Roald Amundsens hjem, Uranienborg. Huset står akkurat slik polarfareren forlot det en junidag i 1928. 📷 Thore Bakk, Follo Museum

Fra Oppegård til kaldere strøk

Roald Amundsens ferder til kaldere strøk er kjent verden over. Den norske polfareren og nasjonalhelten var blant annet førstemann til Sydpolen. Han har bosatt på Svarteskog i Oppegård.

Når du trer inn i Uranienborg, hjemmet til Amundsen, er alt som det var da den berømte polfareren forlot huset den 16.juni 1928. Her, i det vakre huset ved Bunnefjorden, tilbrakte Amundsen tiden med å planlegge og forberede noen av sine største ekspedisjoner.

Det er lett å forestille seg Amundsen der han sitter ved bordet, med kart, kompass og notatbøker rundt seg, på en sen vinterkveld. Mørket har lukket seg rundt den vakre sveitservillaen. Eventyreren er klar for nye reiser. Her planla han erobringen av Sydpolen i 1911, gjennomseilingen av Nordøstpassasjen 1918—1925 og den første overflyvningen av Nordpolen i 1926.

Amundsen var allerede blitt verdensberømt som den første til å seile gjennom Nordvestpassasjen, da han kjøpte huset i 1908. Han utsmykket flere vinduer med fotografier fra den ekspedisjonen.

Historien sitter i veggene fortsatt. Det hviler en litt vemodig stemning over bygningen. Akkurat som om den venter på at eieren skal komme tilbake igjen. Besøket gir et godt inntrykk av privatpersonen Amundsen. Besøkende kan se skrivebordet hans, det gamle pianoet som var om bord på Fram samt gjenstander, suvenirer og gaver han hadde med seg tilbake fra ekspedisjonene og forskjellige foredragsturneer.

Etter endt omvisning forlater du huset, akkurat slik Roald Amundsen gjorde den sommerdagen i 1928. Amundsen skulle delta i en redningsaksjon med den franske flybåten "Latham 47". Den 18.juni forlot han Tromsø, men flybåten havarerte. Amundsen kom aldri hjem, og ingen vet helt hva som skjedde den verdensberømte polarfareren.

Men han minnes og æres på Uranienborg, som har vært forvaltet av Follo museum siden 2003.

- Området er et idyllisk sted som absolutt kan anbefales en vakker sommerdag. Vi har et tett samarbeid med Svartskog kolonial, som ligger rett ovenfor. Her kan man spise lunsj etter besøket i Uranienborg og så avslutte med en vandretur langs Kyststien, anbefaler Smith. 

Amundsens hjem er åpent onsdager og utvalgte lørdager i perioden juni til begynnelsen av september. Den er kun tillatt ti personer inne i huset ad gangen, så det anbefales å forhåndsbestilles billetter.

Her kan du lese om åpningstider, priser og bestille billetter.

I sommer kan du hilse på museets egen smed, Rasmus Loen Steensgaard, som gjerne demonstrerer glohete kunster for besøkende.

Historie er studiet av fortiden. Historie som fag er læren om det som har skjedd, kunnskap om menneskenes fortid, slik den tolkes av ettertiden.

Follo museum tar deg med på en reise tilbake i tid. Her blir du kjent med mennesker som la grunnlag for samfunnet slik vi kjenner det i dag. Mennesker som utførte daglige gjøremål akkurat som deg og meg. En polarfarer som skrev seg inn i verdenshistorien. Fotografier som tar deg tett innpå natur, dyreliv og mennesker i andre land.

Når solen skinner og det er ferie – da er Follo museum et perfekt utfluktssted for både barn og voksne.

Her får du nemlig opplevelser som gir mening! 

Andreas Karlsen Garung jobber for tiden med å sette opp skigard på museumstunet.

Utforsk våre museer

Follo Museum
Follo Museum er et regionsmuseum for Follo-kommunene Oppegård, Nesodden, Ski, Frogn, Ås og Vestby.
Ved Friluftsmuseet på Seiersten i Drøbak finner du gamle hus fra hele Follo-regionen og utstillingslokaler med skiftende utstillinger.

Roald Amundsens hjem
På Svartskog i Oppegård kan du oppleve Roald Amundsens hjem Uranienborg. Her bodde Amundsen i 20 år til han i 1928 forsvant i isødet i Arktis.

Son kystkultursenter
Som kystkultursenter i hjertet av Son i Vestby. Museet har fokus på kystkultur, og ligger på plassen til det gamle båtbyggeriet.

Avistegnernes hus
Galleriet presenterer politiske kommentarer og satire, portretter og karikaturer, retts- eller teatertegninger, tegneserier og illustrasjoner.

Opplev våre flotte MiA-museer

Follo
Avistegnernes hus
Follo Museum
Roald Amundsens hjem
Son kystkultursenter

Asker og Bærum
Asker museum
Grinimuseet
Lommedalsbanen
Oslofjordmuseet

Øvre Romerike
Eidsvoll museum
Gamle Hvam museum
Hurdal historielags samlinger
Ullensaker museum

Nedre Romerike
Aurskog-Høland bygdetun
Besøkssenteret vårmark Nordre
Øyeren
Fetsund lenser
Lørenskog bygdemuseum
Skedsmo bygdemuseum
Tertitten Urskog-Hølandsbanen

Oslo
Linderud gård

Kompetansesentre
Akershus bygningsvernsenter
Museumsfabrikken
Museumstjenesten
Tradisjonshåndverk
Opplæringskontor og kompetansesenter 

Les mer om museene