– Det er temmelig stor forskjell på å være ansatt og å drive selv. Da jeg fikk spørsmålet fra de tidligere eierne Britt og Olav Grønvold om jeg var villig til å kjøpe butikken og ta over driften, tenkte jeg "oj!"

Turid Lien (36) sitter på kjøkkenet i Ski Blomsterforretning, på bakrommet, og tar seg en sjelden pust i bakken. ØB har tatt turen innom en blomsterforretning som har røtter tilbake til 1920-tallet i Ski. Den var i familien Grønvolds eie fra 1958 frem til 2013.

Det var da Turid Lien fikk spørsmålet fra Britt.

Det var da hun takket ja og gikk fra å være ansatt til å drive selv.

Hvordan er det egentlig å være blomsterdekoratør i en blomsterbutikk i gågata i Ski i 2018? Hvordan går det med Turid og Ski Blomsterforretning? Visste du forresten at Turid skal delta i NM?

GÅGATELIV: – Vi må lage noe annet, gi folk en grunn til å komme hit til gågata. Hvorfor skal folk komme hit ellers? spør blomsterdekoratøren i gågata.
GÅGATELIV: – Vi må lage noe annet, gi folk en grunn til å komme hit til gågata. Hvorfor skal folk komme hit ellers? spør blomsterdekoratøren i gågata.(FOTO: )

Da dyr ble til blomster

Spørsmålene skal vi stille - og få svar på. Vi begynner med begynnelsen. Den som tar oss til Frei i Kristiansund, der Turid Lien kommer fra opprinnelig.

– Meningen var at jeg skulle drive med dyr, sier Turid, og ble både agronom og agroteknikker, før blomstene tok henne med storm.

– Jeg ville nok teste den kreative delen av meg, forklarer hun.

Turid begynte på Statens gartner og blomsterdekoratørskole på Moelv. Et ettårig kurs der, før det var ut i praksis.

– Den hadde jeg i Storgatens Blomsterhandel i Oslo. Der var jeg i to år som lærling, så var ansatt der i sju år etterpå, før jeg kom hit til Ski og jobbet noen måneder for Olav og Britt, forteller Turid.

SKAPE NOE EGET: Turid Lien understreker at hun liker å kunne skape sin egen arbeidsplass og en blomsterbutikk helt etter hennes smak.
SKAPE NOE EGET: Turid Lien understreker at hun liker å kunne skape sin egen arbeidsplass og en blomsterbutikk helt etter hennes smak.(FOTO: )
 

Klassikeren Ski blomsterforretning

Fire år er det totale utdanningsløpet for en blomsterdekoratør. Det er et ekte håndverksfag, og Turid Lien er en ivrig forkjemper for faget. Vi skal snart slippe fanebæreren til, men først litt mer om klassikeren Ski Blomsterforretning.

To heltidsansatte er de, og fra neste uke er to lærlinger på plass. I 2016 omsatte de for drøyt 4.1 millioner kroner. Kurven peker i riktig retning. I åtte år har Turid Lien bodd i Kråkstad. Som småbarnsmamma var det pendlingen til Oslo som ble så besværlig at tilbudet fra Olav og Britt Grønvold kom meget beleilig.

– Men jeg tenkte altså først "oj!" da de spurte. Kort og godt fordi jeg forsto at det å drive butikken neppe ville føre til mindre jobbing. Samtidig er det veldig gøy å skape sin egen arbeidsplass og i enda større grad være med å fremme faget mitt. Skape en ordentlig blomsterbutikk, etter min smak. Vi har mange blomsterbutikker i Ski, men ingen på samme, hva skal jeg si, håndverksmessige måte som hos oss, mener blomsterdekoratøren.

EKSOTISK: I tillegg til de vanlige, klassiske blomstene, tar også Ski Blomsterforretning inn en del eksotiske sorter. Til høyre for Turid ser du her en afrikansk plante som akkurat nå er i dvale.
EKSOTISK: I tillegg til de vanlige, klassiske blomstene, tar også Ski Blomsterforretning inn en del eksotiske sorter. Til høyre for Turid ser du her en afrikansk plante som akkurat nå er i dvale.(FOTO: )
 

– Hvordan er det å drive en sånn type blomsterbutikk i gågata i Ski?

– Krevende. En ting er å lage produktene vi skal lage, så er det jo det å få nok kunder inn i butikken, bli lagt merke til blant alle de andre. Få folk til å komme til gågata. Vi lever mye av salg på telefon og e-post, og av firmaer som bestiller. Vi er også en del av Interflora, et internasjonalt samarbeid, og tar i mot en del der og sender videre.

(Regnskapstallene til Ski Blomsterforretning)

 

– Hvordan har driften utviklet seg siden du tok over?

– Omsetningsmessig har vi økt jevnt hvert år siden 2013. Kurven peker jo ikke rett oppover, men sakte, men sikkert går det den riktige veien. Vi bruker mye tid på både å lage kreasjonene og gjør mer med varene vi får inn sammenlignet med mange andre, påpeker Turid.

ALLSIDIG: Hos oss kan du bestille buketter, dekorasjoner, brudebuketter, sorgbinderi, scenedekor og blomster til bedrifter. Vi tar på oss å dekorere til større arrangementer og selskaper, som bordedekor, kirkedekor og scenedekor, reklamerer innehaver Turid Lien.
ALLSIDIG: Hos oss kan du bestille buketter, dekorasjoner, brudebuketter, sorgbinderi, scenedekor og blomster til bedrifter. Vi tar på oss å dekorere til større arrangementer og selskaper, som bordedekor, kirkedekor og scenedekor, reklamerer innehaver Turid Lien.(FOTO: )
 

– Hvem handler hos dere?

– Av dem som kommer innom butikken, er det ofte litt eldre damer. Så har det blitt flere og flere damer i 30-40 årsalderen. De kommer hit, ser og plukker, bestemmer seg, og kjøper. Det er også en del menn som bestiller, men de har som regel ikke tid til å komme innom, så da blir det per telefon. De vil ha blomstene sendt hjem. I tillegg leverer vi til mange firmaer.

Bedømmer hvem som kommer ut i faget

Da er det på høy tid at vi slipper til NM-deltakeren og forkjemperen for blomsterdekoratørfaget. Noe av det grunnleggende for en blomsterdekoratør er at det ikke bare er binderiet som teller, men også det å kunne drive butikk på en forsvarlig måte, både økonomisk, markedsførings- og ledelsesmessig.

I tillegg til å ivareta alt det ovennevnte, sitter Turid Lien også som prøvenemnddommer i Oslo.

– Jeg er med og bedømmer hvem som kommer ut i faget når de har sine fagprøver. Jeg konkurrerer i faget også. I NM og distriksmesterskap. Jo, jeg har faktisk gjort det veldig bra. I distriktsmesterskapet sist vant vi, og gikk videre til NM, som arrangeres i september. Det er litt gøy, da! I tillegg har vi én ansatt til og én lærling som også skal delta i NM. Vi skal i teorien ha god kompetanse, sier en, det må sies, kledelig beskjeden blomsterdekoratør.

FLERE SOM BIDRAR: Ragnhild Brevig er den andre heltidsansatte i Ski Blomsterforretning. Også hun har deltatt i NM for blomsterdekoratører tidligere, og er opptatt av og stolt av faget.
FLERE SOM BIDRAR: Ragnhild Brevig er den andre heltidsansatte i Ski Blomsterforretning. Også hun har deltatt i NM for blomsterdekoratører tidligere, og er opptatt av og stolt av faget.(FOTO: )
 

– Du som er vant til å bedømme kandidater til faget ditt. Hva gjør en god dekoratør?

– En må være kreativ, evne å se hva kunden vil ha. Så må du kunne kommunisere med mennesker i den situasjonen de er i. Vi har med mennesker i alle livssituasjoner å gjøre. Du kan godt si vi dekker hele livet. Menneskekunnskap er dermed blant de viktigste egenskapene til en blomsterdekoratør, påpeker Turid, og passer i samme slengen på å smette inn et ekstra poeng:

– Det å være blomsterdekoratør er et ganske tøft yrke, tøffere enn det ser ut som. Derfor er det en god del av dem som utdanner seg til det som ikke fortsetter som det. Det er mye stress, jobben i seg selv er hard og heller ikke så godt betalt. Du skal selge ganske mange blomster for å kunne ta ut en grei lønn. Du må virkelig ha lyst til å bli blomsterdekoratør. Det er ikke tilfeldig at man havner borti dette yrket.

HØRER MED: De to fuglene Jacob og Sara er fast inventar i Ski Blomsterforretning. De skravler konstant, både med og uten kunder i butikken.
HØRER MED: De to fuglene Jacob og Sara er fast inventar i Ski Blomsterforretning. De skravler konstant, både med og uten kunder i butikken.(FOTO: )
 

Leverer mer til store arrangementer

Noe delvis nytt for Turid og co. er at de har levert blomster til stadig flere bryllup og andre større arrangementer.

– Noe her i Ski, men faktisk mye til Oslo, og på Lørenskog og Fjellhamar. Vi samarbeider med Losby gods. Gjennom dem har vi fått flere slike type jobber. Det kan vi tenke oss mer av. Det er noe vi skal jobbe mer med fremover, kommenterer Turid.

– Så til et uunngåelig spørsmål til en blomsterdekoratør. Hvilken blomst er din favoritt?

– Jeg liker veldig godt peoner, som det også er sesong for akkurat nå, men min absolutte favoritt er forglemmegei. Den søte, lille skjøre saken. Jeg har til og med en tatovert på beinet, sier Turid Lien.

BLOMST TO THE BONE: Turid Lien er så glad i favorittblomsten forglemmegei at hun har tatovert den på siden av leggen.
BLOMST TO THE BONE: Turid Lien er så glad i favorittblomsten forglemmegei at hun har tatovert den på siden av leggen.(FOTO: )