FOLLOBANEN: Pressevakt Olav Nordli bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at strømsettingen er utsatt. Han ønsker ikke å si hva dette vil ha å si for videre testing av banen eller den planlagte åpningen 12. februar.

Planen var å sette strøm på banen onsdag, og at togene skulle kjøres fra torsdag. Det dreier seg da om testkjøring. Dette skal vare frem til 3. februar, og da må den endelige beslutningen om gjenåpningen tas.

Bane Nor har tidligere opplyst til Teknisk Ukeblad at banen må være strømsatt i minst 24 timer før testkjøringen kan begynne.

2,4 kilometer kabel skal skiftes ut

Bane Nor jobber med å bytte ut 2,4 kilometer kabel på Follobanen. Arbeidet anslås å ta fem dager, og dermed må testkjøringen utsettes.

Det dreier seg om fire kabler, hver på 600 meter.

– Vi besluttet i går kveld å bytte kabelen fra tilførselsbygg nord og frem til tunnelåpningen, forklarer konserndirektør Stine Undrum.

– Kablene er levert. Akkurat nå kutter vi kabelen i hver ende og gjør klar til å skjøte, fortsetter hun.

Det er på det rene at det likevel ikke blir satt strøm på Follobanen onsdag, slik planene som ble lagt for dagen så sent som mandag, la opp til.

En rekke feil – som underdimensjonerte kabelskjøter, en ødelagt isolator og feil på jordingsanlegget i tunnelen – har ført til at togtrafikken ble fullstendig parkert kort tid etter at banen ble åpnet i midten av desember.

Siden da har den ene fristen etter den andre røket, og gjenåpningen er blitt utsatt flere ganger.

Utsatt på ubestemt tid

Bane Nor innrømmer at de har vært for optimistiske med tid for testing og åpning av Follobanen. De vil ikke gi noen konkret dato for gjenåpning.

– Sett i ettertid burde vi ikke kommunisert dato så tydelig. Det ble gjort med en god intensjon, men har ført til frustrasjon hos pendlere og reisende, sier Bane Nor-sjef Gorm Frimannslund.

Det kom frem på en presseorienteringen med Bane Nor onsdag.

Bane Nor hadde håpet å åpne Follobanen for ordinær trafikk 12. februar. Frimannslund sier at åpningen blir utsatt og medgir at det er på ubestemt tid.

– Vi kan ikke stå her å love noen dato akkurat nå, sier utbyggingsdirektør Stine Undrum.

Pressebriefing

Klokka 14 onsdag kom Bane Nor med en oppdatering om statusen for fremdriftsplanen for testingen Follobanen. Det skjedde på en pressebriefing der både konsernsjef Gorm Frimannslund og konserndirektør Stine Undrum er til stede.

Du kan se briefingen i opptak i videoen over.