Vebjørn Sand popper opp i Ås

HISTORISK: Aune Sand har tatt med seg tvillingbror Vebjørn Sand sine bilder til Ås. Det er historien om bombingen av den spanske byen Guernica, som er den røde tråden i utstillingen.

HISTORISK: Aune Sand har tatt med seg tvillingbror Vebjørn Sand sine bilder til Ås. Det er historien om bombingen av den spanske byen Guernica, som er den røde tråden i utstillingen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Er du opptatt av 2. verdenskrig, historisk interessert, eller bare fan av Vebjørn Sand. Da er Ås kulturhus stedet for deg, men du må være rask.

DEL

ÅS: Det er Aune Sand, Vebjørns tvillingbror som tar imot ØB i Ås kulturhus onsdag ettermiddag. Han er i full gang med å installere en pop-up utstilling med Vebjørns bilder.

Det er cirka 200 bilder som vil pryde veggene i kulturhuset i Ås de nærmeste dagene. Den røde tråden er utslettelsen av Guernica. Den historiske bombingen av den spanske byen er kort, men grusom. Tre timers bombing, ettermiddagen den 26. april 1937, endte med at byen Guernica ble totalt utslettet.

Det er denne historiske begivenheten som Vebjørn Sand har brukt de siste årene på å fortelle med sine bilder. Maleriene er nå å se i kulturhuset i Ås. Men dette er en pop-up utstilling. Den starter torsdag, men søndag er allerede siste sjanse for å få med seg utstillingen.

I cirka tre år har Sand dukket opp med sine bilder på ulike steder i verden. Like raskt som han kommer, forsvinner han igjen. Pop-up utstilling blir det kalt.

– Hvorfor driver dere med denne formen for kunstformidling?

– Dette handler først og fremst om å vise Vebjørns nivå. I tillegg gjør vi ham mer tilgjengelig for flere kunstelskere, sier Aune Sand.

– Er det mer penger i denne formen for utstillinger?

– Det å jobbe med kultur, er stort sett en utgift. Men er du god, selger du, svarer Aune Sand.

Prisen på bildene, som vil være tilgjengelig for publikum i Ås de nærmeste dagene, ligger på mellom seks tusen, og to millioner kroner.

Det er stort sett Aune Sand som er ute med bildene til sin tvillingbror. Vebjørn driver for det meste med kunstproduksjon fra sin faste base i New York.

Artikkeltags