Usikkert næringsliv om fordelene med ny regjering

Håper på samferdsel: Administrerende direktør i Volvo Maskin på Kolbotn, Jon Vislie håper et regjeringsskifte vil gi bedre veier til hans maskiner. FOTO: MARTE TØNNESEN

Håper på samferdsel: Administrerende direktør i Volvo Maskin på Kolbotn, Jon Vislie håper et regjeringsskifte vil gi bedre veier til hans maskiner. FOTO: MARTE TØNNESEN

Av og
Artikkelen er over 6 år gammel

De største aktørene i næringslivet i Follo er uenige om et regjeringsskifte har noe å si for sin bedrift.

DEL

FOLLO: – For oss er det positivt med et regjeringsskifte. Det er særlig satsingen på samferdsel som kommer oss til gode. Det betyr at våre maskiner kommer lettere frem, sier Jon Vislie, administrerende direktør i Volvo Maskin på Kolbotn.

Det er lovnadene om å bruke mer penger på vei og vedlikehold fra den borgerlige siden som gjør at Vislie er fornøyd med et skifte.

– Ikke minst er det mye etterslep av vedlikehold som det skal satses på, og det er bra for oss, fortsetter han.

Les også: Næringsrådets leder ser fire fordeler ved et regjeringsskifte

– Mer forutsigbart

Volvo Maskin omsatte for vel to milliarder i fjor. Likevel er ikke Vislie så opptatt av lovnader om skatteendringer for næringslivet.

– I utgangspunktet blir det i tilfelle små endringer for oss. Men det skal bli godt at ting blir mer forutsigbart. Det er veldig viktig for oss.

Alliance Healthcare med hovedkontor på Langhus troner øverst på inntektstoppen for bedrifter i Follo. Administrerende direktør sier dette i forbindelse med regjeringsskiftet:

– Spennende muligheter! Apotek er lavterskel helsetjeneste og vi har vist at vi bidrar svært positivt for eksempel under pandemien og med føflekkscanning. Jeg ønsker meg en regjering som tør å gjennomføre flere gode løsninger som har vært diskutert lenge. To raske, konkrete: Innføre farmasøytresept og innføre oppstartsveiledning for nye legemidler. Det forenkler hverdagen for folk flest. Tør å gi folk valgfrihet til å løse helseutfordringer der det passer dem best. Jeg ønsker lykke til og gleder meg til å møte den nye helseministeren, skriver Margrethe Sunde, administrerende direktør i Alliance Healthcare/Boots apotek, i en e-post.

– Uforandret

Administrerende direktør i PMC Servi i Ski, Bjørn Arne Gundersen, tror ikke et regjeringsskifte vil ha noen stor påvirkning på deres drift.

– Vi jobber med hydraulikk som i stor grad jobber opp mot offshorebransjen, og da er det stort sett faktorer på utsiden av Norges grenser som påvirker oss. Så for vårt selskap tror jeg det blir liten innvirkning med et regjeringsskifte, mener Gundersen.

Det han tror det kan bli endring på er arbeidsmiljøloven og arbeidstid.

– For oss vil det bli en fordel om det blir lempet litt på de altfor strenge reglene om arbeidstid og midlertidig ansatte som Arbeiderpartiet og LO har vært pådrivere av. Høyre har i hvert fall meldt at de vil endre på dette. Det vil i tilfelle slå positivt ut for oss, legger Gundersen til.

Ikea sitter på gjerdet

Det blir Ikea i Vestby uavhengig av hvilken regjering som styrer, mener møbelgiganten.
Kommunestyret har sagt ja, fylkestinget har sagt ja, mens Fylkesmannen har innsigelser og Miljøverndepartementet ennå ikke har sagt sitt. Senest tirsdag var Vestby kommune i meglingsmøte hos Fylkesmannen uten at partene kom til enighet.

– Tror dere det blir lettere å få etablert Ikea på Delijordet etter regjeringsskiftet?

– Vi har tro på prosjektet, og vi har tro på at et møbelvarehus i Vestby er solid og bærekraftig. Vi tror derfor på et positivt utfall uavhengig av regjeringsform. Nå sitter vi på gjerdet og bare avventer, svarer kommunikasjonsrådgiver Siv Egger i Ikea AS.

– Men tror dere det blir lettere med en borgerlig regjering?

– Vi tror egentlig det samme om prosjektet som vi har trodd hele veien: At det er et bærekraftig og solid prosjekt uansett, erklærer Egger.

Les også: – Føler Ikea må være i boks nå

Artikkeltags