Tror oljeutvinning vil bli et problem mellom partiene

LANG FARTSTID: Jan Petersen satt hele 28 år på Stortinget for Høyre. Han husker godt hvor tøffe forhandlingene var da Høyre vant valget i 2001, og skulle danne regjering med  Høyre, KrF og Venstre. FOTO: INGER EIDEM

LANG FARTSTID: Jan Petersen satt hele 28 år på Stortinget for Høyre. Han husker godt hvor tøffe forhandlingene var da Høyre vant valget i 2001, og skulle danne regjering med Høyre, KrF og Venstre. FOTO: INGER EIDEM

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Jan Petersen (67) har lang erfaring som stortingspolitiker, og mener Erna Solberg har et godt utgangspunkt til å danne en ny regjering.

DEL

WIEN/KOLBOTN: Jan Petersen satt selv i regjeringsforhandlinger etter valget i 2001. De forhandlingene endte med at han måtte gi fra seg statsminiterstolen til Kjell Magne Bondevik, mens han selv ble utenriksminister.

– Årets situasjon og situasjonen i 2001 er ikke helt sammenlignbart. Her har de åpenbart gjort et forarbeid, og er blitt enige om en del ting før valget. Blant annet at det er Erna som er statsministerkandidaten. Mitt inntrykk er at de er lengre i prosessen enn vi var da vi gikk inn i regjeringsforhandlinger for 12 år siden. Vi hadde ikke gjort noe på forhånd, forteller Jan Petersen på telefon fra Wien.

Petersen mener noe av det viktigste i slike forhandlinger er personlig og åpen kjemi.

– Det at man kan si akkurat hva man vil, er en stor fordel. Her tror jeg Erna har lært mye opp gjennom årene, og vil føre disse forhandlingene med stø hånd, sier Petersen.

Kartlegging

I tiden fremover tror Petersen at de fire partiene Høyre, KrF, Venstre og Frp vil kartlegge hva de er enige om, hva som er vanskelig å bli enige om, og ikke minst hvilke linjer som partiene ikke er villige til å krysse for å gå inn i regjering.

– Deretter begynner de å snakke seg gjennom tingene. Fordelen i Norge er at vi har ganske lang tid på å danne regjering etter et valg, mener han.

Selv vil ikke Petersen si så mye om hvilke områder han tror det vil bli mest uenighet om.

– Jeg burde vært i Norge for å sette meg godt inn i dette. Og det er langt mellom Oslo og Wien i politikken. Men jeg tror at oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja vil bli et problem mellom partiene. Det området som partiene ikke vil få problemer om å bli enige, om er økonomi, spår ambassadøren.

– Jeg er ikke i tvil om at de må legge en nøktern økonomisk styring til grunn. Og det virker som om Siv Jensen forstår dette nå. Den virkeligheten har nådd inn til henne.

Teamleder

Petersen mener det er veldig viktig at man bygger en god «team-ånd» innad i regjeringen fra dag én.

– Bondevik var utrolig god som teamleder, skryter Petersen.

Å posisjonere seg på de ulike statsrådspostene er også viktig for partiene. De viktigste er statsminister, finansminister og utenriksminister. Statsministeren er allerede klar. Det blir Høyres Erna Solberg.

– Alle må føle seg som vinnere etter at statsrådspostene er tildelt. Her har partiene forskjellige prioriteringer. Det alle i regjeringen må huske, er at man jobber på vegne av et team i en regjering, og ikke et parti, råder den tidligere utenriksministeren.

Ga bort statsministeren

Da Jan Petersen satt i regjeringsforhandlinger i 2001, måtte han gi fra seg statsministerposten til KrF og Kjell Magne Bondevik.

– Vi hadde ikke kommet videre i kabalen hvis jeg ikke hadde kastet statsministerkortet. Og da hadde vi heller ikke fått noen ny regjering. Jeg har fått mye kjeft for at jeg gjorde det. Men det var det eneste vi kunne gjøre, sier Petersen mens han tenker tilbake.

Det blir ikke aktuelt for Høyre å gi fra seg statsministeren i denne forhandlingsrunden, men det kommer til å bli kamp om de andre statsrådspostene.

– Det blir vanskelige avveininger. Ingen får alt de har lyst på. Dermed går forhandlingene ut på å komme frem til den beste løsningen for alle partiene og den kommende regjeringen, understreker Petersen.

Petersen valgte å ikke ta gjenvalg ved valget i 2009. Og i januar samme år ble han utnevnt til ambassadør i Østerrike. En stilling han fremdeles har.


 

Artikkeltags