Gå til sidens hovedinnhold

Gubbene blir i stort flertall i Ski

Artikkelen er over 6 år gammel

To markante kvinner kniver om å bli ordfører i Ski. Valgresultatet viser likevel at det er kommet inn 15 kvinner og 26 menn i kommunestyret, så det står ikke så bra til med likestillingen i salen.

SKI: For å si det enkelt, er det de godt voksne mennene som blir i stort flertall i kommunestyret i Ski de kommende fire årene. Fordelingen ble 63,5 prosent menn og 36,5 prosent kvinner.

Høyre hadde for eksempel nominert seks kvinner på de 14 første plassene. To av dem skjøv velgerne nedover på listen. Da ble resultatet fire kvinner og ti menn på Høyre-benken. Flertallet er godt voksne veteraner, med lang erfaring i kommunepolitikken. Yngst i flokken er Lars-Erik Hemsen med sine 37 år.

– Dette er demokrati

Ordfører Anne Kristine Linnestad (H) er ikke fan av noen kjønnsdiskusjon i forbindelse med valg, men hun kommenterer gjerne tallene.

– Resultatet vi ser i Ski er en del av demokratiet. Det er lov å krysse på listene, og jeg synes ikke vi har fått den aller verste kjønnsbalansen i kommunestyret.

– Hva tenker du om at Høyre har fått inn fire kvinner og ti menn?

– Det er alltid mange hensyn å ta når du skal sette opp listene, og jeg er ikke for kjønnskvotering. Vi har mange dyktige folk, uansett kjønn, sier Anne Kristine Linnestad.

Les også:

Krysser kvinner

Mens Høyre-velgerne fortsatt foretrekker menn, er det motsatt i SV. Der får kvinnene både godt med personstemmer og slengere. De yngste på listen gjør det også bra. Ronja Andresen (26) knep førsteplassen på SVs liste, mens Bård Hogstad kom inn, en stemme bak.

– Etter min mening burde det vært en bedre kjønnsbalanse i Ski. Men det er velgerne som bestemmer, og det ser ut til at i de konservative partiene er det flest menn som får de ekstra kryssene. Holdningen er kanskje at de er mest dugende i kommunestyret, men dette er jo feil, sier småbarnsmoren fra Langhus.

Hun gjør det klart at hun er helt for personstemmer. Men mener det beste for et kommunestyre er å ha med kvinner og menn i alle aldre, fra småbarnsforeldre til de eldre.

Likt eller mann

Arbeiderpartiet har tradisjon for å sette opp kvinne og mann på annenhver plass på valglisten. Dette hadde de også gjort denne gangen, og selv om det ble litt stokking på navnene, ble resultatet seks kvinner og syv menn.

De tre partiene Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne (MDG) fikk inn to representanter hver, og de fordeler seg på en mann og en kvinne.

Hos MDG måtte Aksel G. Roksti vike toppen for Marthe Arnesen, som fikk seks flere personstemmer. Frps gruppe vil bestå av to menn og en kvinner, mens de tre partiene Rødt, PP og KrF alle hadde ført opp en mann på toppen. Det var disse som kom inn.

Kommentarer til denne saken