Dramatikken i Vestby-politikken har vært stor i flere måneder og i morgen blir det satt et punktum for det hele. Det spørs om ikke kabalen gikk opp sent lørdag kveld.

Søndag ettermiddag har også Bygdelista sendt ut en pressemelding - etter at Vestby Avis har spurt om kommentarer rundt de politiske ryktene som har gått hele helgen og viser seg at de stemmer: At Bygdelista og Ap samarbeider og sikrer seg viktige politiske verv de neste fire årene.

– Det er således klart for et skifte fra borgerlig til rødgrønt flertall i kommunen, og Bygdelista har på vegne av sine velgere og medlemmer funnet det mest formålstjenlig å ta del i posisjonen og styringen av kommunen for å sikre en utvikling i den retningen som Bygdelista har programfestet og som vi tror er best for innbyggerne, skriver partiet i en pressemelding.

Blir klart søndag

Litt før på dagen hadde Tom Anders Ludvigsen gått langt på vei i å bekrefte at det var en løsning på forhandlingene. De rødgrønne partiene (Ap, SV, Sp og Venstre) og Bygdelista har også innkalt til en pressekonferanse mandag formiddag.

– Vi håper at ting blir klart i løpet av dagen, sier han.

Aps ordførerkandidat har hatt noen tøffe uker. Først ble partiet enig med Høyre om et valgteknisk samarbeid, men denne uken gikk Høyre ut av avtalen. Siden den gang har det vært veldig uvisst. Mange har sett for seg at de borgerlige partiene og Bygdelista og Miljøpartiet De Grønne skulle finne frem til en felles enighet om en samlende ordfører for partiene.

Men mye tyder på at de ikke har klart det. Og at de rødgrønne har funnet en annen løsning.

– Vi snakker med alle som ønsker Ludvigsen som ordfører. Jeg vil si at det er 32 av de 35 i kommunestyret som gjør det, men mange kaller meg maktsyk, sier Ludvigsen - og lover å si mer etter at ting blir helt klart det neste døgnet.

– Men ting er vel egentlig klart nå?

– Ja, det er veldig klart. Veldig mye er klart.

Politisk flertall

Tom Anders Ludvigsen mener det blir godt for de ulike partiene, de ansatte i Vestby kommune og beboerne i vår kommune at ting omsider får en løsning. I morgendagens kommunestyre blir det endelig spikret hvem som blir ordfører de neste fire årene.

– Det blir bra at vi kommer frem til et styringsdyktig politisk flertall, sier han.

LES OGSÅ: Disse skal sitte i kommunestyret i Vestby

Pål Engeseth i Høyre sier følgende til at Bygdelista og Arbeiderpartiet har blitt enige om et samarbeid som sikrer partiene ordfører og varaordfører.

– Da sier jeg at Bygdelista og Eirin Bolle har fått til mer enn vi. Det er bare å gratulere henne med, men jeg tror ikke jeg har lyst til å kaste stein nå... Det blir litt for dumt.

– Hvis dette stemmer blir det vel Høyre på bakerste rad. Noe som du fryktet?

– Jeg tror det er bra for Vestby at man nå får ro i rekkene. Det kan også være bra at Vestby Høyre får tid til å bygge seg opp igjen.

Får kritikk fra flere partier

Søndag ettermiddag er flere partier kritisk til at Bygdelista skal ha hoppet til den rødgrønne-siden.

Vestby FrP har delt Vestby Avis sin sak på sosiale medier og skriver.

– Nå er det Bygdelista som har bestemt seg for at de hører hjemme på sosialistisk side... Vestbypolitikken skal i alle fall ha en ting. Forutsigbart er det i alle fall ikke... Beklageligvis er det heller tydeligvis ikke mange man faktisk kan stole på. Når posisjoner og status frister mer enn det politiske, er enkelte villige til å kaste alle prinsipper over bord, skriver partiet på sin Facebook-side

Også Bente Bakke er lite fornøyd med at Bygdelistas valg.

– Vi har nå fått demonstrert hva Bygdelista og Eirin Bolles ærlige politiske kultur betyr i praksis. Allerede dagen etter valget inviterte hun til møte mellom Bygdelista, Høyre, FrP, KrF og MDG. Hensikten var å finne en løsning hvor Vestby kommune kunne slippe Ludvigsen som ordfører og unngå at ukulturen han sto for i sine tidligere åtte år som ordfører ble dratt med videre i det politiske arbeidet, sier Bakke og fortsetter.

– Bolle lanserte først en løsning med meg som en mulig samlende ordfører og seg selv som varaordfører. Det kunne Høyre ikke godta, og en løsning med MDG-ordfører og Trygve Thorsen fra FrP ble diskutert. Deretter har Bygdelista holdt oss andre partiene med godt snakk helt til lørdag kveld 10. oktober, to dager før konstituerende kommunestyremøte, sier hun.

Refser Bygdelista

Høyre-leder Hilde Feragen gir følgende kommentar til at Bygdelista og de rødgrønne partiene sannsynligvis har fått til et samarbeid og sikrer seg varaordfører og ordfører.

– Jeg må si at det sikkert føles sterkt for FrP, KrF og MDG å bli dolket slik i ryggen. Kan ikke annet enn å ønske de sosialistisk Bygdelista lykke til på venstresiden. Våre velgere stemte ikke på oss for å få Ap sin kandidat som ordfører. Da hadde de nok stemt på AP. Eller kanskje Bygdelista...

Bakke legger seg på samme linje som Feragen.

– To smarte maktpolitikere inngår et politisk ekteskap på mandag, og velgerne må spørre seg hvilket fundament dette er bygget på. Blir det slutt på ukulturen? Og var det Ludvigsen som ordfører Bygdelistas velgere stemte på da de puttet partiets stemmeseddel i valgurnen?