VESTBY: Vestby kan få fire rødgrønne år.  Ap har gjort et meget godt valg, Høyre har gått kraftig tilbake. Når alt telles opp kan det bli ren rødgrønn blokk de neste fire årene. Hvis Miljøpartiet De Grønne vil.

Det må bli oppsummeringen av valgnatten 2015 i Vestby, skriver Moss Avis.

Fremdeles skal det fintelles, men resultatet rundt midnatt er 12 mandater til Ap, syv til Høyre, fire til Bygdelista, fire til Frp, ett til KrF, to til MDG, to til Sp, to til SV og ett til Venstre.

Og på Aps valgvake på Oliven var det stor jubel over resultatene.

-  Men vi mangler ett på flertall i rødgrønn blokk, og så lenge vi er det rødgrønne alternativet, må vi selvfølgelig ha med det grønne partiet, sier Tom A. Ludvigsen med klar invitasjon til Bente Bakke og co.

Skuffet

Lenger oppe i bakken, på Son Kro, holdt Høyre valgvake. John Ødbehr kunne ikke annet enn å være skuffet over resultatet, og sier som så:

- Først må vi la resultatet synke inn. Det skal jo forhandles, men jeg kan ikke legge skjul på at jeg er skuffet. Resultatet betyr også at enten miljøpartiet eller Bygdelista må støtte venstresiden om de skal få flertall.

Fornøyd

Og det skal Bente Bakke og hennes grønne parti nå vurdere.

- Vi må jo være fornøyd med to mandater. Vi kan samarbeide med alle partier, men vi kan ikke under noen omstendighet støtte Trygve Thorsen (Frp) verken som ordfører eller varaordfører, og det samme gjelder også John Ødbehr (H). Når det gjelder Ap så har vi ikke noe problem med å samarbeide med dem, selv om jeg vel hadde foretrukket Annette Mjåvatn (nummer to på lista) framfor Ludvigsen. Hun er en veldig flink politiker. Det vi grønne håper å kunne bidra med er også et bedre samarbeidsklima.

Nye på banen

Bygdelista hadde også valgvake i Son. Den foregikk i Atlanticgården og der var det passe blide fjes å se da det viste seg at lista lå an til tre mandater. Aller helst hadde de håpet på fire eller fem, og resultatene steg da også utover kvelden. Til fire.

Og nå skal det fintelles i Vestby. Det vil vare utover tirsdagen.

De første progosene

Klokken 21 kunne rådmann Sjur Authen i Vestby slippe resultatet etter opptellingen av forhåndsstemmene. 1403 har forhåndsstemt, og står dette resultatet seg kommer Vestby Ap meget pent fra årets valg. Høyre derimot, taper hele seks mandater.

Her er resultatet av forhåndsstemmene:

Ap: 13 mandater, Høyre: åtte mandater, Bygdelista: tre mandater, Frp: fire mandater, KrF: ett mandat, Miljøpartiet De Grønne: to mandater, Senterpartiet: ett mandat, SV: ett mandat, og Venstre: ett mandat.

- Det er viktig å være klar over at dette kun er forhåndsstemmer, sier Authen og opplyser at etterhvert som kretsene ringer inn sine resultater så vil tallene oppdateres.

- 1403 forhåndsstemmer er det høyeste tallet i Vestby noen gang. I morgen, tirsdag, begynner fintellingen. Det er grunn til å tro at det ferdige resultatet foreligger innen arbeidsdagen tirsdag.

Tippet 13

Før valglokalene stengte, snakket vi med ordførerkandidatene til de to store, Ap og Høyre. Aps Tom A. Ludvigsen kunne røpe at dersom partiet fikk 13 mandater, var det veldig nær det resultatet han ønsket seg.

Høyres John Ødbehr håpet på 12 mandater, men ligger altså foreløpig litt etter skjema.