Gå til sidens hovedinnhold

Fersk måling i Akershus: Senterpartiet tredobler oppslutningen og Arbeiderpartiet puster Høyre i nakken

Artikkelen er over 4 år gammel

Senterpartiet er den store vinneren i målingen ØB presenterer i dag – fire måneder før valget. Regjeringspartiene Høyre og Frp mister oppslutning.

SKI: Ifølge en fersk meningsmåling InFact har utført på oppdrag for ØB, trekkes Senterpartiet fram som den store vinneren.

De har en framgang på 5,3 prosentpoeng, og får en oppslutning på 7,8 prosent. Arbeiderpartiet følger etter med en økning på 2,8 prosentpoeng og kommer ut med en oppslutning på 31,2 prosent, kun 0,1 prosentpoeng bak Høyre.

Frp er målingens store taper og går tilbake 4,5 prosentpoeng. Da er oppslutningen nede på 12,5 prosent.

Forsiktig optimisme

– Dette er en meningsmåling, men det er likevel hyggelig lesing. Vi må huske på at ingen stemmer blir talt før valget i september. Det meningsmålingen viser er at folk vil ha tjenester nær folk. Folk ønsker ikke sentralisering, og det viser de i denne meningsmålingen, sier Anders E. Graven i Ski Senterparti.

Knut Weberg i InFact slår fast at Senterpartiet bare mangler rundt 1.100 stemmer på å få to mandater.

 

Varsku for Venstre

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 31,2 prosent, noe valganalytiker Svein Tore Marthinsen mener de har grunn til å være fornøyd med – ikke minst fordi de øker antall mandater fra fem til seks.

– De håper riktignok på sju, men har hatt en tilbakegang nasjonalt over flere måneder som de i så fall må snu, konstaterer valganalytikeren.

Arbeiderparti-ordfører i Ski, Tuva Moflag, er svært fornøyd med målingen.

– Jeg er veldig glad for at ikke bare jeg er inne på denne meningsmålingen, men også Mani Hussaini. Men vi stopper ikke her. Vi vil ha med sykepleier Elisabeth Fanghol fra Asker også. Det er viktig å ha en sykepleier med et rødt hjerte på venstresiden, sier Moflag fra Ski Arbeiderparti.

 Hun tror de har fanget tidsånden godt med sine hovedsaker arbeid, helse, skole og klima.

– Folk er enige med oss i at vi må prioritere tjenester til innbyggerne fremfor skattekutt. I tillegg håper jeg det er et uttrykk for at folk er fornøyd med de Arbeiderparti-styrte kommunene i Akershus. Vi har 14 av 22 ordførere i Akershus, sier hun.

Nær å miste sitt ene mandat

Ifølge fagsjef Knut Weberg i InFact er Venstre ifølge denne målingen svært nær å miste sitt ene mandat, mens MDG bare mangler noen få stemmer på å få inn sin førstekandidat Rasmus Hansson.

– Hvem som får utjevningsmandatet, er helt avhengig av valgresultatet i resten av landet, understreker han.

Marthinsen konstaterer også at Venstre har trøbbel.

– Målingen er et klart varsku om at deres Akershus-mandat på ingen måte er sikkert, men løpet er på ingen måte kjørt. Venstre må i første omgang mobilisere sine egne kjernevelgere, men har helt klart en jobb å gjøre. Og fire måneder er som kjent lang tid i politikken, sier han.

Disse er inne hvis målingen slår til

Slik ser Akershus-benken på Stortinget ut fra høsten 2017 dersom denne målingen slår til:

Arbeiderpartiet:

Anniken Huitfeldt, Ullensaker

Sverre Myrli, Skedsmo

Nina Sandberg, Nesodden

Åsmund Aukrust, Bærum

Tuva Moflag, Ski

Mani Hussaini, Oslo/Jessheim

Fremskrittspartiet:

Hans Andreas Limi, Bærum

Himanshu Gulati, Skedsmo

Høyre:

Jan Tore Sanner, Bærum

Tone Wilhelmsen Trøen,

Eidsvoll

Nils Aage Jegstad, Vestby

Henrik Asheim, Bærum

Turid Kristensen, Lørenskog

Hårek Elvenes, Bærum

Venstre:

Abid Raja, Oslo

Senterpartiet:

Sigbjørn Gjelsvik, Sørum

Tilsvarende mener han målingen er svært oppløftende for MDG, dersom de virkelig har en oppslutning på 3,8 prosent.

Svein Tore Marthinsen tror SV nok en gang ligger best an til å få sistemandatet i Akershus, forutsatt at de kommer over sperregrensen nasjonalt, men konstaterer samtidig at det ligger an til en uvanlig tøff kamp om nettopp denne plassen.

Har valgt å se på andre målinger

Også Fremskrittspartiet gjør det dårlig i meningsmålingen fra InFact. De lander på 12,5 prosent, som er en tilbakegang på 4,5 prosent fra forrige stortingsvalg. Den nedgangen vil føre til at FrP i Akerhus vil miste et mandag.

 

– Det er jo bare å beklage. Jeg har valgt å se på andre meningsmålinger hvor vi fosser frem. Vi liker ikke å miste representanter, så vi får håpe på gode saker som kan hjelpe oss frem mot valget, sier Karin Kværner i Ski FrP.

Viser at velgerne vil ha forandring

AUF-leder Mani Hussaini gleder seg over at RB-målingen gir ham plass på Stortinget.

– Wow, yeah! utbryter Hussaini når han får referert tallene i InFact-målingen.

– Det er jo utrolig hyggelig med en slik måling for Ap, og det gleder meg selvsagt at jeg er inne. Men det er like fullt bare en måling, og nå må vi fortsette å jobbe for å vise at vi trenger en ny regjering og at Ap har de beste løsningene for Akershus, sier han.

Hussaini, som startet den politiske karrieren i Akershus AUF,  mener målingen viser at Akershus-velgerne er kraftig misfornøyd med dagens regjering.

– Når de borgerlige går tilbake med ti prosentpoeng, viser det at folk ikke er enige i salg av Norge eller fornøyd med at det er rekordhøy arbeidsledighet. De vil ha en ny retning i Akershus hvor det skapes nye jobber, frafallet i skolen går ned og klimagassutslippene kuttes. Jeg gleder meg til å møte velgerne og fortelle om vår politikk og få innspill tilbake, sier Mani Hussaini.

Kommentarer til denne saken