Gå til sidens hovedinnhold

Tror fraværsgrensen engasjerer mange til å stemme under årets skolevalg

Artikkelen er over 4 år gammel

Hva gjør man for å engasjere ungdom i politikk? Leier inn rappere og bruker skolen som arena med rom for debatt og spørsmål en hel dag.

SKI: Hele Drømtorp videregående deltok da skolen arrangerte fagdag med fokus på valg, demokrati og meningsytring.

Dagen startet i klasserommene der elevene i plenum jobbet fram spørsmål til ungdomspolitikerne og partidebatten på skoletorget.

Da ØB kommer er allerede Gatas Parlament på scenen, og to av førsteklassingene har fått med seg mye i løpet av den lange dagen.

- Vi har blant annet lært noe om de ulike partiene og hva de står for, sier Georg Haug (15).

Hva med betydningen av et demokrati og viktigheten ved å bruke stemmeretten sin?

- Ja, det har vi også snakket om. Det kunne jeg en del om fra før da, men det er alltid bra å lære mer, sier 16 år gamle Gustav Svartsund.

Lettere å ta valget

De entusiastiske elevmentorene Madelene Krogh Lund (17) og Sara Rekdahl (17) synes fagdagen har vært kjempebra. De fulgte partidebatten i skoletorget og mener man blir mer politisk engasjert når man får høre fra ungdomspartiene selv hva de står for.

- Det kan være vanskelig å vite hva partiene mener. Når man får servert programmene og standpunkt gjennom en hel dag, blir valget enklere, sier Madelene.

- Det er ikke det samme som å se politikerne på TV, her snakker de med oss som personer, legger Sara til.

Tror på høy oppslutning

Hvilke temaer er de viktigste?

- Det ble mye snakk om fraværsgrensen, utdanning og lærlingplasser, men også blant annet helse. Vi bryr oss om mange av de samme sakene som voksne, men ser på ting fra et annet ståsted i livet, sier Madelene.

Sara tror mange på skolen vil stemme ved årets skolevalg 4. og 5.september, altså høy oppslutning.

- Det er mange her på skolen som ikke er redde for å si hva de mener, og lar seg engasjere særlig på grunn av fraværsgrensen, sier hun.

Resultatet fra skolevalget 2017 offentliggjøres på kvelden tirsdag 5.september.

Heldige som kan være uenige

Marianne Vik, assisterende rektor, synes dagen har vært flott og ungdommene engasjerte.

- Hensikten var nettopp å øke engasjementet, lære mer om demokrati og folkestyre, og å oppfordre til å uttrykke egne meninger, sier hun.

Elevene selv ledet debatten, de kunne teste Stortingsspillet i biblioteket, høre om hvordan Haakon Riekles teller avbrytelser i debatten og til sist høre Gatas Parlament.

- Vi har hentet dem inn fordi vi støtter uttrykket. De er engasjerende og provoserende, og jeg syns det er viktig at elevene lærer at her i Norge er vi priviligerte nok til å være både enige og uenige, sier Vik.

Bildeserie

Se flere bilder fra fagdagen på Drømtorp vgs

Kommentarer til denne saken