Hvor lenge før valgdagen startet egentlig samtalene mellom Høyre og Arbeiderpartiet?

Politisk er samarbeidet mellom de to største partiene et smart trekk, skriver ansvarlig redaktør Martin Gray.

Politisk er samarbeidet mellom de to største partiene et smart trekk, skriver ansvarlig redaktør Martin Gray. Foto:

Et forpliktende politisk samarbeid mellom Arbeiderparteit og Høyre i Nordre Follo, kom som en overraskelse på de fleste. Men det burde det ikke.

DEL

LederReaksjonene torsdag kveld og fredag var i kategorien «sjokk og vantro». De typiske politiske fiendene skulle plutselig samarbeide. De to partiene som tydeligst kjempet mot hverandre for å beholde makt og sikre ordførervervet, hadde plutselig snakket sammen, og fordelt både verv og oppgaver.

LES OGSÅ: Høyre og Arbeiderpartiet med intensjonsavtale om samarbeid: Thomas Sjøvold (H) kan bli ordfører, Hanne Opdan (Ap) varaordfører

Lokalpolitikk er ikke som nasjonalpolitikk, og ønsket om å bidra med praktiske, pragmatiske løsninger på helt konkrete oppgaver, visker ofte ut ideologiske skiller. Skattepolitikken, eller ønsket om å privatisere deler av offentlige sektor, spiller ikke inn når man skal si ja eller nei til en lekeplass.

Politisk er samarbeidet mellom de to største partiene et smart trekk. Det er lite som skiller de to i hverdagen – ønsket om å finne gode løsninger for innbyggerne ligger felles for alle partiene som stilte valg, og i veivalget frem dit er det mye som forener de to. Det er større avstand til sentrumspartiene i mange spørsmål, enn det er mellom Ap og Høyre. Begge kan komme til enighet, uten å føle at de må ofre sentrale områder for å inngå i et bredt og sprikende samarbeid med flere mindre partier. Som de hadde måttet for å sikre et flertall i kommunestyret.

Og det er nettopp kravene fra noen av sentrumspartiene som får skylden for at samtalene med Arbeiderpartiet brøt sammen.

Venstre, MDG, Senterpartiet og SV har grunn til å være skuffet og overrasket over vendingen kampen om makten plutselig tok. Samtidig har sentrumspartiene – også de som har hatt et tett samarbeid med Arbeiderpartiet i Ski, gjort akkurat det de kritiserer Ap for å gjøre noe. De har alle uttalt seg åpne for å diskutere med flere parter for å finne den løsningen som gir dem mest igjen. Akkurat nå syns ledelsen i Arbeiderpartiet i Nordre Follo at de får mest igjen for å samarbeide med ny partner.

Det er nærliggende å mistenke at dette har ligget som en mulig løsning i lengre tid, selv om ingen vil bekrefte det. Men tempoet og smidigheten for å komme til enighet, grenser til oppsiktsvekkende. Så skal man ha i bakhodet at Hanne Opdan og Thomas Sjøvold har jobbet tett sammen i to år for å forberede Nordre Follo kommunes gode start. Dette blir bare en fortsettelse av det arbeidet.

At et samarbeid mellom Arbeiderpartiet og Høyre i Nordre Follo er overraskende, betyr ikke at det er unikt. Man trenger ikke reise lenger enn til Frogn eller Nesodden for å finne kommuner som ledes av Høyre og Arbeiderpartiet i samarbeid.

Mandag kveld skal medlemmene i de to partiene si ja eller nei til samarbeidet. Da får vi svaret på hvor rotfestet gamle skillelinjer er, eller partienes medlemmer er klare for å viske ut fortidens uenigheter.

LES OGSÅ: Dette mener leserne om samarbeidet mellom Høyre og Arbeiderpartiet

Artikkeltags