Husker du det året det snødde i juni?

Mange husker at det snødde 12.juni 1981. Vi har dessverre ingen bilder av snøfallet. Kanskje du har ett å dele med oss? Dette bildet er tatt 10.mai 2017. Det la seg flere centimeter med snø i Skotbu.

Mange husker at det snødde 12.juni 1981. Vi har dessverre ingen bilder av snøfallet. Kanskje du har ett å dele med oss? Dette bildet er tatt 10.mai 2017. Det la seg flere centimeter med snø i Skotbu. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det var nok mange som ikke trodde sine egne øyne da Follo våknet opp til et heldekkende vinterlandskap, og kalenderen viste 10.mai. Vi har sett litt på den kjølige værstatistikken for distriktet.

DEL

FOLLO: Neida, du drømmer ikke. Det er kun en uke til vi skal feire nasjonaldagen, og snøen har lavet ned over Østlandet. Siden midnatt har det ifølge målinger ved MNBU i Ås kommet over 20 milimeter med nedbør og det har lagt seg et par centimeter med snø over store deler av Follo.

Data tikker kontinuerlig inn på målestasjonene til Meteorologisk institutt. Snødybden i Akershus og Østfold varierer kraftig, og Asker topper statistikken med hele 12 centimeter. (Det kan være rester av snø i skianlegg i tillegg til dagens snøfall).

Fastfrosset smil på 17.mai

Været i Norge kan som kjent være ganske så ustabilt. Det har vært noen grisekalde dager opp gjennom årene vi fortsatt snakker om. Vi tar et tilbakeblikk.

VÅT FORNØYELSE: Politioverbetjent Bjørn Brekke ved Frogn lensmannskontor gjør et tappert forsøk på å smile i regnværet. Slik står bildeteksten fra 17.mai 2008.

VÅT FORNØYELSE: Politioverbetjent Bjørn Brekke ved Frogn lensmannskontor gjør et tappert forsøk på å smile i regnværet. Slik står bildeteksten fra 17.mai 2008. Foto:

17.mai 2008 har frosset seg fast i manges minner. ØB kunne melde at det var den kaldeste nasjonaldagen på 50 år. Det snødde, sluddet og regnet.

Bildene av barnetogene i Follo viser iskalde barn og voksne. Journalist Mette Kvitle husker godt hvordan arbeidsdagen fortonet seg.

Her kan du se artikkelen og flere bilder fra barnetoget i Frogn

- Det var ikke mange gradene over null og jeg hadde kledd meg som om jeg skulle på fjelltur, forteller hun.

En som virkelig gjorde inntrykk på journalisten den dagen, var Bjørn Brekke, politioverbetjent ved daværende Frogn lensmannskontor.

- Han gikk først i toget og uniformen var gjennomvåt. Han prøvde seg på et tappert smil for fotografen, men det ble vel heller en grimase. Kommentaren var bare "Nå er jeg våt" der han marsjerte, sier hun.

Været på 17.mai 2015 var heller ikke mye å skryte av. Det var ni magre grader, regn i lufta og det blåste nordavind.

Det snødde i juni

I 2005 hadde vi en kald start på sommeren. Det hadde ikke vært en så kald mai i Oslo siden 1983. Meteorolog Martin Grønnetvet i Storm forklarte det kalde været slik til VG:

- Du kan tenke deg at det blåser sammenhengende fra julenissen og inn i Nord-Norge hele tiden. Da blir det kaldt.

En av ØBs faste lesere forteller at hun sto til konfirmasjon 14.mai 1994, og var veldig glad hun hadde varm bunad. Faktisk var hele mai-måned kald det året, ifølge Signe Kroken ved NMBU.

- Middeltemperatueren var på 10,7 i mai 1994, og det er ikke spesielt høyt.

I 1999 snødde det under Holmenkollastafetten.

12.juni 1981 snødde det. Sies det. Undertegnede har blitt fortalt historien år etter år om "den gangen det snødde på bursdagen til søsteren din". Ikke har vi bilde av det og ikke klarer Kroken å bekrefte det i sin statistikk. Det nærmeste vi kommer er et søk på "Været som var" på yr.no.

- Det kan godt hende det snødde da, men det er ikke blitt målt snødybde i Ås, sier Kroken.

Det blir varmere i Follo

Hun har sett på værstatistikken helt tilbake til 1957 og fant en annen kuriositet.

- 3.mai i 1966 kom det 10 centimeter snø. Det var en spesiell vinter. Da lå snøen fra 27.november 1965 til mai -66. Den maksimale snødybden mål i Ås var på èn meter i mars. Det var i det minste bra skiføre, sier hun og humrer.

Hun har også funnet noe annet i statistikken, men det er kanskje ikke fullt like artig.

- Middeltemperaturen i mai har økt med 0,4 grader fra 10,3 til 10,7 fra 1961 til 2016. Det virker kanskje ikke som så mye, men det er faktisk en del med tanke på at dette er gjennomsnittsmålinger. Nå er ikke jeg noen klimaforsker, men dette viser at Follo blir varmere, sier hun til ØB.

I søket "Været som var" på yr.no står det at det kom over 15 milimeter nedbør 12.juni 1981. Det var nordavind og minimumstemeraturen var 2,9 grader.

I søket "Været som var" på yr.no står det at det kom over 15 milimeter nedbør 12.juni 1981. Det var nordavind og minimumstemeraturen var 2,9 grader. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken