Med jetstrømmen kommer nattefrosten

Meteorologisk institutt har delt dette bildet på twitter, og det viser godt hvordan jetstrømmen vil blåse over landet.

Meteorologisk institutt har delt dette bildet på twitter, og det viser godt hvordan jetstrømmen vil blåse over landet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

ØSTLANDET: En jetstrøm blåser opp til en stormfull helg i Sør-Norge. Her på Østlandet slipper vi billig unna.

- Det blir ruskete vær på Vestlandet og i fjellområdene. Østlandet er på riktig side i forhold til vinden fra denne jetstrømmen, og ligger i le. Men det vil komme noen realle vindkast her også, sier Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til ØB.

Det har regnet mye på Sørlandet og Østlandet, men nå er det en omlegging i været hvor det blir dårligere vær på Vestlandet og mot Nord-Norge.

Jetstrøm

Jetstrømmer eller jet er en sterk luftstrøm, med hastighet større enn 30 meter per sekund eller 108 kilometer per time, i den øvre delen av troposfæren. De kraftigste jetstrømmene kan ha områder med vindhastighet opp mot 500 kilometer per time.

Kilde: Meteorologisk Leksikon

Minus på natten

Vi kommer også til å merke at jetstrømmen fører med seg kaldere luft, og temperaturen vil gradvis synke i løpet av helgen.

- Det blir nok et par-tre kuldegrader på natten og bare et par varmegrader på dagen. Men vi får perioder med sol, så det blir en kald og lys helg, sier hun.

Både Hemsedal og Sjusjøen melder om opp mot 20 centimeter snø etter nattens snøfall. Der går løypemaskinene for fullt. Også øverst i Nordmarka har det kommet såpass med snø at Skiforeningen har lagt løyper. Den eneste smøringen vi kan bruke enn så lenge, er tålmodighet for fra tirsdag blir det mildere igjen og regnet er tilbake.

- Dessverre kan vi ikke melde om snø i Akershus og Østfold ennå, så vi må vente litt til på vinteren her, sier Moxnes.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken