LANGHUS: Brannvesenet meldte klokken 17.13 onsdag ettermiddag at de var på vei til røykutvikling fra en kjeller i Skoglyveien på Langhus.

– Det er ingen dramatikk. Det viser seg at det er røyknedslag fra pipa, siden det er rått ute. Det er et såkalt værfenomen der det er lavtrykk og litt disig ute noe som gjør at røyken snur og kommer i retur, sier Frode Johannessen, vaktleder i Øst-110-sentralen til ØB.

Dette skjer altså når pipa er kald og kan være vanskelig å unngå. Johannessen sier også at det trolig ikke har noe å si hva slags pipe eller vedovn man har.

Politiet meldte også klokken 17.30 at det ikke var materielle eller personskader i forbindelse med røykutviklingen.

Vår journalist på stedet kunne melde om stort oppmøte av nødetatene, blant annet tre brannbiler, stigebil, en politibil og en ambulanse. Nødetatene forlot plassen like før klokken 18.

Slik unngår du pipebrann

Har du peis? Her får du noen gode og enkle råd til hvordan du kan unngå at peiskosen utvikler seg til en lumsk og potensiell farlig pipebrann.

Denne vinteren blir spesiell fordi strømmen er så dyr. Mange kommer til å fyre med ved for å spare på strømregningen. Da er det viktig å fyre riktig for å unngå pipebranner.

– Nå starter pipebrannsesongen for alvor. Dårlig tørket ved utgjør en spesiell fare for pipebrann, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Forsikringsselskapet mener risikoen for en ytterligere økning i antall pipebranner er høy.

– Mange pipebranner kunne vært unngått ved å fyre riktig. Fuktig ved og liten trekk fører til røyk som omdanner seg til tjære – såkalt beksot og løssot – som setter seg på innsiden av pipa. Flammene fra ovnen eller peisen kan antenne det brennbare tjærebelegget, og dermed er pipebrannen et faktum, sier han.

Syv råd for riktig fyring

Pipebrann skyldes i all hovedsak fuktig ved og lite trekk som skaper røyk. Denne røyken omdannes deretter til tjære, såkalt beksot og løssot, som setter seg på innsiden av pipa og blir brennbart.

Det er noen enkle huskeregler for å unngå pipebrann;

Ha god trekk, tørre vedkubber og skikkelig fyr. Del opp kubbene om de er store. Pass på å ha godt med trekk i pipa. Bruk tennbriketter fremfor papir for opptenning. Juster trekken mer ned når veden har tatt ordentlig fyr. Pass på at veden bør brenne, ikke bare ulme. Sørg for at ildstedet sjekkes en gang per år av en feier.

Hva gjør du ved pipebrann?

– Om uhellet først er ute er det viktig å stenge av trekken til pipa og ringe 110! En pipebrann må aldri undervurderes og pipa må alltid sjekkes opp av en feier i etterkant, avslutter Sigmund Clementz.