Varsler ny info om koronasituasjonen – ikke aktuelt med generelt munnbindpåbud nå

Av

Den siste tiden har munnbind igjen blitt et hett tema. Ifølge Bent Høie kan det komme en anbefaling om bruk av munnbind i dag, men noe generelt påbud er ikke aktuelt nå.

DEL

OSLO: Fredag klokken 14 har regjeringen nok en gang kalt inn til pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge med helse- og omsorgsminister Bent Høie. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold vil også være tilstede.

Det er ventet at munnbind blir et tema. Den siste tiden har også salget av munnbind skutt i været. Som ØB skrev onsdag, har utsalgene opparbeidet seg et lager siden folk begynte å tømme apotek og butikker da koronaen kom til Norge i vinter.

Økt pågang

Helsemyndighetene har varslet at det nå kommer klare råd om i hvilke situasjoner munnbind blir aktuelt. Blant dem som har merket økt pågang etter munnbind, er Apotek 1 på Ski storsenter.

– Vi har fremdeles munnbind her, og vi har bestilt mer. I tillegg vet vi at leverandøren også har munnbind inne på lager. Men vi ser at folk har begynt å tenke på at det kan komme nye råd, sa apoteker Birgit Syversen onsdag.

LES OGSÅ: Salget av munnbind har skutt i været igjen - det merkes godt i Ski

I forkant av dagens pressekonferanse, sier helseminister Bent Høie at det kan komme en anbefaling om bruk av munnbind, men at det ikke er aktuelt med et generelt påbud nå.

– Folkehelseinstituttet jobber med å gi anbefalinger rundt hvorvidt det er situasjoner i Norge der det kan være aktuelt å anbefale munnbind. Det vil si at det per nå ikke er planer om å gi et generelt påbud om munnbind når man er ute, for eksempel, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK fredag morgen, ifølge NTB.

Trenger ikke å hamstre

Han understreker også at bruk av munnbind ikke kan erstatte enmeters-regelen.

– Hvis man kommer med en anbefaling om munnbind vil det være i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand, for eksempel i kollektivtransport i rushtiden, sier han.

Apotekforeningen har gått ut og sagt at det ikke er noen grunn til å hamstre munnbind, og at hovedgrossistene for øyeblikket har store lagre. Større partier kan skaffes til landet hvis etterspørselen fortsetter å øke.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken