SKOTBU: Da spiller togrockbandet Signälfeil opp på Skotbu stasjon. Ja, les det en gang til. Det skal ikke være verken tungrock eller progrock, men altså togrock.

Som ethvert rockeband med respekt for seg selv har de tødler i navnet, på linje med Mötley Crüe og Motörhead.

Signalfeil er noe reisende på Østfoldbanen kan irritere voldsomt seg over. Men når bandet med samme navn spiller på Skotbu stasjon lørdag kveld, blir det garantert bare god stemning.

– Blir rimelig intimt

– Ta plass, dørene lukkes! Det er stas for de lokale arrangørene, og for oss. Det blir rimelig intimt, sier gitarist Alexander Vestrum.

Han gleder seg til å spille på Østre linjes minste konsertlokale.

– Vi har vært der ute og hatt et møte med Skotbu stasjons venner, forteller han, og roser de lokale ildsjelene som har hatt mange konserter og andre tilstelninger i den gamle stasjonsbygningen. De ble omtrent headhuntet for å spille der.

– Jeg snakket med en venn av en venn i en bursdag. Han hørte at jeg spiller i et band som bare har togmusikk på repertoaret. Han sa vi måtte spille på Skotbu stasjon, sier Alexander Vestrum.

Går Norge rundt langs skinnene

– Trommeslager Erlend Garåsen jobber ikke med jernbane, men hobbyen hans er å vandre langs alle nåværende og nedlagte jernbanestrekninger. Jeg lurer på om han har gått hele Østre linje allerede. Han har dekket bortimot 90 prosent av jernbanestrekningene i Norge til nå, og jeg tror han «kommer i mål» til neste år, sier Alexander Vestrum.

De to var på et cruise sammen. Da tenkte de at de skulle lage et band som bare spiller togmusikk, koblet opp mot hobbyen hans. Han har gitt ut boken Skinnelangs, som handler om nedlagte jernbanestrekninger i Norge.

Syngende konduktør

Signälfeil består av vokalist Mariann Fourny, bassist Anders Lindstad, trommeslager Erlend Garåsen og gitarist Alexander Vestrum

. Bandet har naturlig nok et nært forhold til tog, siden bassisten bor på Holmlia og vokalisten på Eidsvoll, og de to siste i Oslo sentrum.

– Vokalist Mariann Fourny er konduktør av yrke. I konserten har hun rollen som stasjonsmester og jeg er konduktør. Jeg synes det er morsomt med tog, sier Alexander Vestrum.

Han sier flere av de andre i bandet er mer engasjerte enn ham når det gjelder tog, men han liker godt reisen og den roen du får på et tog

– Men det er spennende med reisen og den roen du får på et tog, sier han.

Fra Knutsen og Ludvigsen til Ozzy

Tog som rytme og tema har gitt inspirasjon til enorme mengder musikk. Spennet er stort også på Skotbu stasjon. Klassiske rockelåter som Long Train Running hører naturligvis hjemme her.

– Knutsen og Ludvigsen har flere sanger om tog. Vi kommer til å spille alt derfra til AC/DC og Ozzy Osbourne. Sjangermessig har vi alt fra barnelåter til skikkelig rocka låter, sier Alexander Vestrum.

Arrangementet på Skotbu stasjon har 18-årsgrense, og det blir salg av mat og drikke. Dørene åpnes klokken 19.00, og konserten begynner 20.00.

– Dette er en slags miniturné for oss. Dette er lørdag. Mandag spiller vi for Bane Nor, enhet signal som det heter, på et internseminar de har i den største konferansesalen på Thon Hotel Arena på Lillestrøm. Jeg ble nesten overrasket over at de tør, det er jo de som har ansvaret for når det er signalfeil! Begge konsertene blir like gøy. Vi håper det blir fullt hus og 60 publikummere på Skotbu, sier Alexander Vestrum.