FOLLO: Etter to år uten normal 17. mai-feiring, er det nok mange som har sett litt ekstra fram til å finne frem finstasen igjen i år. Da er det jo en fordel å kunne droppe både paraplyen og regntøyet, og heller finne fram solbrillene for anledningen.

Rundt 20 grader

Nasjonaldagen er det nemlig meldt sol fra skyfri himmel og temperaturer oppe i 17 grader i både Ski, Ås og på Kolbotn. Mye vind blir det heller ikke; meteorologene melder om svak vind fra nordøst, som etter hvert dreier over fra sørøst, men med vindkast opp til syv meter per sekund.

Det er ikke bare på Østlandet det blir fint vær, men skal du feire nasjonaldagen nordpå, er det bare å forberede seg på en kald og våt feiring. Det kalde gråværet avtar jo lenger sør man kommer.

– Flere steder lenger sør kan få opp mot 20 grader. I Oslo-området og nedover i Vestfold og Telemark kan temperaturen gå opp mot 20 grader. Også nord i Rogaland og opp mot Bergen blir det en flott dag, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Iselin Skjervagen, til NTB.

I skyggen

Også andre steder på Østlandet går det mot en flott dag med høye temperaturer og skyfri himmel.

– Vi opererer jo alltid med temperaturen i skyggen, så det kan bli varmt med ullbunad ute i sola. Det er kanskje greit å ha minst mulig under bunaden flere steder. Men når toget går på formiddagen, vil det være litt kjøligere, rundt 13 grader, så kanskje en liten jakke kan være greit, sier Skjervagen, som lover is-spisevær over store deler av Sør-Norge.

Skogbrannfare

Baksiden av godværet, er at det fortsatt er svært tørt ute, med pågående lokalt stor gress- og skogbrannfare på oransje nivå, til det kommer nedbør av betydning.

– Det er fortsatt skogbrannfare, så ikke tenn opp noe. Skal man ha pølser får man ha det med på termos, sier vakthavende meteorolog Elin Tronvoll til Avisa Oslo.

Det har den siste tiden vært flere gressbranner i Follo, og forrige helt ble det dramatisk, da ilden i det tørre sivet plutselig sto som en vegg helt opp mot terrassen på en bolig i nordenden av Langen.

Det er imidlertid noe regn på vei.

– Det gjenstår å se hvor store mengder regn det blir. Så er det nok mange som gjerne vil ha litt regn nå på grunn av skogbrannfaren, og mange som venter på det. Da får de en mulighet på torsdag. Det ser ut som at det kanskje blir litt regn og skyer i helga også. Det kan hende sola stikker innom på fredagen, men at det skyer litt til mot helga, sier statsmeteorolog Eling Tronvoll hos Meteorologisk institutt til Romerikes Blad.

Beboerne får skryt av innsatsleder Freddy Filling i Follo brannvesen for sin snarrådige innsats. Brannen kom helt opptil terrassen. – Har avverget at dette kunne ha blitt en større bygningsbrann.

Her kan du se hva som skjer på 17. mai i Nordre Follo og Ås

Slik blir 17. mai-feiringen i Nordre Follo - her er det komplette programmet