FOLLO: Etter en periode med til dels lave temperaturer og mye snø, er det nå en værendring på gang. Tirsdag er det ifølge Yr.no meldt temperaturer rett over frysepunktet i Ski, og nedbør i form av snø/sludd og regn fra morgenen av og utover dagen.

– Det kan helt sikkert bli litt gufne kjøreforhold. Nedbøren kommer til å starte som snø, men så kommer det nok til å gå over til regn utover dagen, særlig i lavtliggende områder, sier meteorolog Marit Berger ved meteorologisk institutt til Romerikes Blad.

Hålke

Vakthavende statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga, sier til ØB at det ser ut til å bli lettere vær utover dagen.

– Det kan fortsatt være at det kan komme noen regndråper utover nå, første del av dagen. Men utpå ettermiddagen så har nedbørområdet trukket seg videre østover, og da blir det oppholdsvær utover kvelden og natten. Og da ser det ut til at kanskje temperaturene kommer litt under nullstreken igjen. Nå er de så vidt over, to-tre varmegrader. Utover kvelden så blir det nok et lite fall; kanskje litt under nullstreken gjennom natten og første del av morgendagen. Det kan bli litt hålke i morgen tidlig, når isen fryser til.

I tillegg kommer det vind inn fra sør. Yr.no melder vindkast på 12-13 sekundmeter utover formiddagen og tidlig ettermiddag.

– Den ser ikke ut til å bli så veldig kraftig. Utover ettermiddagen og kvelden blir den svakere. Egentlig ser det ut til å bli ganske rolig, sier Haga.

Mildt

Onsdag og torsdag kommer det ganske milde luftmasser inn fra vest.

– Det kommer en ganske kraftig lavtrykksaktivitet fra Atlanterhavet. Den går lenger nord, men har med seg mye mildluft som gir høyere temperaturer. Det vil nok bli godt over fem grader, og kanskje vi får litt føneffekt, og kommer opp i åtte-ti grader i kortere perioder, sier han.

I tillegg blir det lite eller ingen nedbør på denne siden av landet.

– Kanskje blir det også littegrann åpninger i skydekket, så det kan bli litt å se til sola de to dagene, sier han.

Værutsiktene for Follo ligger med andre ord langt unna uværet i den vestlige delen av landet og videre nordover. Varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare på oransje nivå ble ifølge NTB sendt ut for store deler av Sør- og Midt-Norge tirsdag formiddag. Like etter kom ekstremværvarselet for Trøndelag og Møre og Romsdal. Ekstremværet Gyda treffer sørlige deler av Trøndelag og Møre og Romsdal, og det blir ekstremt mye regn i de berørte områdene.

– Det blir uvær i store deler av landet ellers, men her øst for fjellene kommer vi ganske billig utav det, med høye temperaturer, før det blir litt kjøligere værtype igjen til helgen. Da dreier vinden over på nordvestlig retning og temperaturene nærmer seg null igjen. Det blir ikke ordentlig kaldt, men et betydelig fall i temperaturen fra torsdag til fredag. Trolig blir det også litt å se til sola gjennom helgen; ikke sol fra skyfri himmel, men mulighet for sol og lite eller ingen nedbør, venter vi. Det blir en ganske tørr uke.

Haga tror fredag blir den mest solrike dagen.

– Men vinden kan bli sur, sier han.

Broddeføre

Væromslaget og temperaturer over og under frysepunktet kan gi noen utfordringer:

– Man må være obs på hålke, særlig i morgen, og det kan bli sølete og slapsete enkelte steder. Og så fryser det på igjen til helgen, sier han og legger til at det kan bli broddeføre for enkelte som skal ut og spasere.

– Det kan bli litt ishålke som kan bli utfordrende.

Det ser imidlertid ikke ut til at den kraftige kulden kommer tilbake, i hvertfall ikke i overskuelig framtid.

– Det ser ikke ut som det blir ordentlig kaldt. Det ser ut til at vi får temperaturer som vil være rundt normalen eller litt over, og ser ikke ut til at vi får en ny kald periode. Det holder seg kanskje litt over de temperaturene som er normalt for årstiden videre utover i januar. At vi kommer tilbake til den kalde værtypen ser ikke så sannsynlig ut, sier han.

Også starten av februar ser ut til å bli preget av en mildere værtype. Med andre ord tyder prognosene nå på at den verste vinterkulda kan være forbi.

Farevarsler over store deler av landet

Selv om det per nå ikke er varslet store utfordringer i forbindelse med Gyda i Follo, er det kanskje noen som skal ut og reise, eller ta en tur på hytta, og som dermed blir berørt.

Det er sendt ut farevarsel på både gult, oransje og rødt nivå for store deler av landet. Tirsdag er det også utvidet til Jordskredfare på rødt nivå for store deler av Sør- og Midt-Norge.

Svært mange jord-, sørpe- og flomskred er forventet, og flere kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, vei eller jernbane, og fremkommelighet på vei og jernbane kan bli redusert, står det i farevarselet. Størst fare forventes natt til torsdag.

Les mer om flom- og jordskredvarselet og hvilke deler av landet det gjelder, på Varsom.no

I tillegg er det sendt ut farevarsel om kraftige vindkast på gult nivå flere steder i landet, nå også for fjellet i Sør-Norge.

Svært vanskelige kjøreforhold

Statens vegvesen advarer om svært vanskelige kjøreforhold og stengte veier i flere deler av landet onsdag og torsdag under ekstremværet Gyda.

Vind, mildvær og mye nedbør vil kunne føre til flom og skred i Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal, nordlige deler av Innlandet og Ofoten i Nordland fram til torsdag, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Det kan føre til svært vanskelige kjøreforhold, redusert framkommelighet og stengte veier.

Avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap Nils Karbø i Statens vegvesen ber folk følge nøye med på informasjon om vær- og trafikksituasjonen.

– Publikum bør vurdere ekstra nøye om de må ut å kjøre, eller om de kan la bilen stå, sier Karbø, ifølge NTB.

Råd fra meteorologene

Meteorologisk institutt har lagt ut følgende råd til dem som bor i områdene som er berørt av ekstremværet:

  • Sjekk at vannet kan renne fritt gjennom takrenner og kumlokk
  • Vær obs på vann i kjeller, fjern verdisaker
  • Ikke dra ut i småbåt
  • Vær forberedt på at du kan miste strømmen over lengre tid
  • Unngå unødvendige reiser