Her tar du fem års utdannelse på fire år, med lønn

PÅ LAG: Øyvind Vold i Veidekke vil ha med flere jenter. Marie Sandvik er allerede på plass. Nå håper Lina Helene Lie og Iselin Fosseng Svaleng at de får være med. FOTO: KARIN HANSTENSEN

PÅ LAG: Øyvind Vold i Veidekke vil ha med flere jenter. Marie Sandvik er allerede på plass. Nå håper Lina Helene Lie og Iselin Fosseng Svaleng at de får være med. FOTO: KARIN HANSTENSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Marie Sandvik ville bli arkitekt. Nå er hun ikke så sikker lenger etter å ha valgt en yrkesrettet utdannelse innen bygg.

DEL

SKI: – Jeg hadde egentlig tenkt å søke på studiespesialisering eller idrett. Men så fikk jeg høre om TAF gjennom moren min, og da endte jeg opp her, sier hun og smiler.

Ungjenta fra Son er i sitt andre år som TAF-elev ved Vestby videregående skole, og er utplassert hos Veidekke på Ski. Hun forteller om sin erfaring på et møte mellom Veidekke, Vestby videregående skole, politikere fra Vestby og Akershus Arbeiderparti og Byggopp. Vestby videregående skole vil gjerne se at flere velger å gå TAF, men det er få som vet om studieretningen.

Lina Helene Lie og Iselin Fosseng Svaleng går siste året på Risil ungdomsskole i Vestby. Begge har søkt på TAF.

– Hva visste dere om TAF før dere søkte?

– Ingenting. Jeg gikk på åpen dag på Vestby videregående skole, og fikk vite litt mer, sier Iselin.

– Jeg var ikke på åpen skole, og hadde nok ikke fått vite om det hadde jeg ikke snakket med Iselin, sier Lina Helene.

Søknadsfristen går ut 1. mars.

Lina Helene har søkt på TAF fordi hun har et ønske om å bli ingeniør eller arkitekt.

– Jeg tror dette er en fin vei å gå for å komme dit jeg ønsker. Litt praktisk læring er veldig bra, sier hun.

– Trist

Line Riisnæs er karriereveileder ved Vestby vgs. Hun forteller om en hverdag hvor det er vanskelig å komme inn på ungdomsskolene for å fortelle om hva Vestby vgs kan tilby av fag og studieretninger.

– Det at ungdommen ikke har hørt om TAf er trist. Det tyder på at vi ikke er flinke nok til å informere. Vi synes det er viktig at elevene på ungdomsskolen får råd om hvilke muligheter de har. Og ikke minst er det viktig at elevene får velge det de vil, og ikke ut i fra hvilke karakterer de har, sier Riisnæs.

Riisnæs mener bransjen og de videregående skolene må bli flinkere til å informere om hvilke valg elevene kan ta.

– Selv om man velger yrkesfag, kan man faktisk gå en helt annen vei når man er ferdig. Det er det ikke så mange som tenker på. Frykten for færre muligheter gjør at mange ikke velger yrkesfag, og det må vi gjøre noe med. Og så er det også viktig å gi foreldre litt opplæring. Det er nemlig dem elevene hører mest på når de skal velge.

Marie forteller at rådgiverne på skolen visste veldig lite om TAF, og at hun syntes det var skremmende å komme ut i bransjen allerede etter et halvt år på skolen.

– Jeg visste ikke så mye om tømreryrket. Da jeg skulle til en bedrift første gang, trodde jeg at jeg skulle ut i skogen og se på tømmer, sier hun mens de rundt bordet begynner å le.

– Veidekke tok meg veldig godt i mot, og jeg lærte veldig mye den første tiden. Nå blir jeg gitt mange ulike arbeidsoppgaver, og det er utrolig morsomt. Det som også er veldig bra er at Veidekke er klar over at vi er lærlinger, og at vi ikke kan alt. Det er ikke slik hos alle bedrifter.

Ikke for alle

Vestby vgs har hatt et TAF-tilbud i tre år. De første elevene vil gå ut neste sommer.

I alt tar Vestby vgs inn 15 TAF-elever hvert år. Da Marie søkte, var det rundt 40 søkere. I fjor var det 13. Da kom alle inn. Men det stilles krav til TAF-elevene.

– Jeg hadde et snitt på 5,2. Du bør ha ganske bra karakterer for å komme inn, sier Marie.

– Vi stiller også krav til elevene, sier Øyvind Vold i Veidekke.

– Elevene må komme til rett tid, og gjøre det de får beskjed om.

Marie synes det er bra at det settes krav til henne. Men hun er enig i at det ikke blir mye sosialt samvær med venner midt i uken.

– Jeg legger med 21.30 hver dag, jeg, hvis jeg ikke sovner før, sier hun og smiler.

– Vi tar heller ikke inn elever som har mer en ti fraværsdager fra ungdomsskolen, sier Matz Antonsen som er TAF-koordinator ved Vestby vgs.

– Mer praksis

Ingeniør Kristin Rove Bentsen i Veidekke har tatt den teoretiske veien til å bli ingeniør. Hun skulle ønske at hun hadde hatt mer praktisk utdannelse.

– Jeg tok den lange veien for å bli ingeniør. Jeg gikk først på studiespesialisering for så å fortsette på NMBU. Det burde nok ha vært mindre teori og mer praktisk undervisning i studiet. Det skjønner jeg nå som jeg har vært i arbeidslivet i syv måneder. Jeg har lært veldig mye disse syv månedene, sier Rove Bentsen.

Det er et tett samarbeid mellom Vestby vgs og Veidekke. Veidekke er bare én av flere bedrifter som samarbeider med skolen om TAF.

Vestby har også veldig bra resultater når det gjelder lærlinger som består svenneprøven. Akershus fylke har som mål å komme opp i 87 prosent i 2017, mens Vestby vgs er oppe i 91 prosent.

– Det er vi veldig stolte av, sier Matz Antonsen.

Lønn

Marie kunne ikke tenkt seg en bedre start på yrkeskarrieren enn den hun får nå.

– I tillegg får jeg lønn under utdannelsen, sier hun.

Om hun blir arkitekt eller bygningsingeniør, er hun heller ikke sikker på lenger.

– Jeg vet i hvert fall at jeg vil jobbe litt før jeg begynner å studere, sier hun.

Øyvind Vold i Veidekke er kjempefornøyd med Marie som lærling, og håper å få med seg Lina Helene eller Iselin på laget.

– Dette er en konservativ bransje med gutter og menn som buldrer. Vi trenger begge kjønn. Jenter vil ha litt mer orden enn guttene, og med jenter på laget legger også guttene litt bånd på seg, sier Vold.

Opplæringsleder ved Opplæringskontoret for Bygg- og Anleggsteknikk i Oslo, Akershus og Østfold, Tom-Rune Karlsen, er veldig klar på at hele bransjen ønsker seg flere jenter.

– De er en stor ressurs i bransjen, sier Karlsen.

Artikkeltags