SKI: En dag i fjor banket Jarle på døren til Ski Malerklubb og lurte på om klubben var noe for ham. Selvfølgelig ønsker vi nye medlemmer velkommen, og gjett om vi var glade for å få ham Jarle!

Han bobler over av ideer som resulterer i kunstverk i forskjellige teknikker. Han arbeider mye med tegning, foto og datateknologi blandet eller hver for seg. I tillegg lager han malerier, skulpturer av tre, keramikk og leire.

Etternavn med historisk sus

Etter et noe omflakkende liv har Jarle landet her hvor familien har sine røtter. Jarle Amadeus Stunner – ja da, bestefaren hans drev Stunner gård. Her har det antakelig vært en sommerboplass for 9500 år siden!

I 1928 ble det gjort funn av flintredskaper, og arkeologene mente boplassen hørte til Fosnakulturen, som er minst 2000 år eldre enn Nøstvedtkulturen.

Vi kan ikke akkurat påstå at Jarle stammer fra de første bosetterne på Østlandet, for den gangen forandret landskapet seg raskt etter at isen forsvant, og bosettingen på Stunner-øya varte den gangen i kort tid.

«Trekirurgen»

Faren til Jarle ville ikke bli bonde, og Jarle vokste opp på Rykkinn. Gården er ikke lenger i familiens eie, men de har beholdt en hytte på eiendommen, og der tilbringer Jarle mye tid. Han elsker lange turer i skogen. Der finner han bl.a. materialer til skulpturer. Det kan være treknoller, koter og sopp.

Dette kan f.eks. gjenoppstå som en diger edderkopp eller abstrakte trefigurer. Jarle sier med glimt i øyet at han er «trekirurg». Han fjerner utvekstene på trærne.

Egentlig tar ikke trærne skade av utvekstene, men sårflatene heler seg selv når «operasjonen» er utført.

Helleristninger og dodører

Jarle har alltid tegnet og malt. Han har vokst opp med en mor som er kunstner. Han tok først en toårig kunstutdannelse på Asker kunstfagskole. Deretter gikk ferden til Tromsø universitet.

Mens han studerte, fortsatte han som kunstner og hadde flere utstillinger på universitetet. Der ble det først grunnfag i kunsthistorie og antikkens kultur.

Så ble det mellomfag i arkeologi, blant annet samtidsarkeologi . Enkelt fortalt var noe av det Jarle interesserte seg for, det visuelle grensesnittet mellom menneskenes fotefar i naturen og kulturen i dag. Jarle sammenlignet helleristninger med skilting på toaletter! Han fant at det ikke var så store forskjeller på fortidens helleristninger og den forenklete utformingen av damer og menn på dodørene!

Dikt og forbannet løgn

Interessen for historie, kunst og kultur går som en rød tråd gjennom Jarles liv. Kanskje ble interessen for historie vekket under oppholdene på Stunner?

Kulturinteressen gjelder ikke bare bildende kunst. Jarle selv tatt mellomnavnet Amadeus fordi han elsker Mozarts musikk. Bob Dylan er en annen favoritt – det gjelder både tekst og musikk. Jens Bjørneboes engasjement for de sårbare i samfunnet betyr også mye, både i diktene og annen litteratur. Jarle skriver også egne dikt «(u)visdomsord» med brodd.

Disse blir brukt i private sammenkomster. Blant annet har maleklubbens medlemmer fått noen gullkorn! Kanskje kan bildene og skulpturene etter hvert få følge av et lite dikt eller visdomsord?

Utstilling i rådhusgalleriet og på biblioteket

I første omgang er det bilder som skal stilles ut. Ski Malerklubb er klare for en stor vårutstilling i Nordre Follo rådhus. Utstillingen åpner lørdag 5. mars og henger til 25. mars. Den er åpen i rådhusets åpningstider + lørdager fra kl. 12.00 – kl. 15.00. Jarle og alle vi andre ønsker alle hjertelig velkommen!

1. mars åpner Jarle en annen utstilling på Ski Bibliotek med tema truede dyrearter. Utstillingen heter «MiljøVern=DyreVern=Bedre Klima». Malerklubben ønsker lykke til med denne utstillingen også!