SKI: Den 8. august åpnet den nye stasjonen i Ski for trafikk, men åpningsfesten var først torsdag 11. august klokken 09.00. Det ble en folkefest, og svært mange møtte opp på stasjonen. Her var det et variert program, som du kan se live eller i reprise på øb.no

– Velkommen til verdens fineste Ski stasjon, var budskapet fra scenen.

Dette var nok noe alle kunne si seg enige i denne torsdagen.

– Ski kommer mye nærmere Oslo, men hele resten av Østfoldbanen kommer også mye nærmere Oslo, så alle nyter godt av Follobane-prosjektet. Vi er så stolte av Ski stasjon, fortalte Gorm Frimanslund, konserndirektør i Bane Nor under åpningen.

Superlativene haglet

Samferdselsminister Jon Ivar Nygård sa også noen fagre ord fra scenen.

– Østfoldbanen betjener mange folkerike områder. Det har vært en hovedutfordring med sprengt kapasitet. Det har vært mer trafikk enn infrastrukturen kan tåle, og dette har gjort tilbudet sårbart for driftsforstyrrelsen. Jeg skjønner godt at passasjerer ikke ønsker overfylte tog og innstillinger. Det er flere tiltak som skal styrke tilbudet på Østfoldbanen i årene som kommer.. I desember får Østfoldbanen får en etterlengtet pakke som jeg ikke går inn på nå, sa han hemmelighetsfullt.

– Dette er en stor dag. Som en del av Follobaneprosjektet har det vært jobba i flere år med å bygge stasjon her i Ski. Jeg vet at deler av arbeidet har vært utfordrende, men nå har vi kommet hit at stasjonen er ferdig, og vi har grunn til å feire. For en stasjon dere har fått! Nye Ski stasjon er et imponerende skue! Ny Ski stasjon må uten tvil være det mest moderne kollektivknutepunktet i Norge. Man får lyst til å ta toget bare ved å stå på plassen her i dag, sa ministeren.

Marit Rønning, fungerende jernbanedirektør i Jernbanedirektoratet, fortalte med et stort og komplisert prosjekt, som hun var imponert av at både ble ferdig på tid, og til forventa kostnad.

– Jeg vil takke Bane Nor for vel gjennomført utbygging. Ikke minst fortjener dere ros for at stasjonen har blitt både vakker og funksjonell. De reisende vil ha stor glede av denne stasjonen i mange år fremover, sa hun fra scenen.

Stolt ordfører

Ordfører Hanne Opdan i Nordre Follo var tydelig stolt.

– Dette er en milepæl for Ski, for kommunen og hele regionen. Veien for å komme hit til åpningen av stasjonen har vært opplevd som lang for mange. Det har vært til tider krevende, og påvirket hverdagen til mange, men det er nå historie. Jeg vil takke naboer, innbyggere, reisende og næringsdrivende for tålmodigheten, sa Opdan fra scenen.


Avduket kunstveggen

Et av høydepunktene som mange var spente på, var avdukingen av kunstner Tiril Schrøders kunstverk.

Dette kunstverket er det første som vil møte de reisende på østsiden av stasjonen. I lang tid har kunstverket vært skjult under et stort, blått teppe, men torsdagen var det endelig klart for avduking.

Mange måpet da kunstverket ble avduket og snoren ble klippet.

Elleve år gamle Sunniva Elena Moe vil sammen med gode hjelpere avduket kunstverket til Tiril Schrøder. Kunstverket er forøvrig en stor kollasj som måler hele 66 meter i bredden, og fire meter i høyden.

Kollasjens elementer er trykket på baksiden av herdede glassplater og festet til betongveggen og utgjør et helhetlig landskap med en rekke detaljer.

Alt om kunstverket, åpningsfesten og mer til, finner du på øb.no

Les mer om Ski stasjon

De siste dagene har ØB fulgt åpningen av nye Ski stasjon tett, og her er noen av artiklene du kan lese i forbindelse med åpningen.