Gå til sidens hovedinnhold

– Bli med oss i kampen mot sult og kolera

Artikkelen er over 4 år gammel

30 millioner mennesker trenger nødhjelp. Lørdag kan du bli med på å gjøre en forskjell.

VESTBY/ÅS: Da håper Vestby og Ås Røde Kors på å få flest mulig til å gå med bøsser for å redde liv i Afrika og Jemen.

– Vi ønsker å få inn flere bøssebærere til innsamlingsaksjonen lørdag 16. september i Ås. Du kan kontakte leksehjelp@vark.no dersom du ønsker å bli med på innsamlingsaksjonen, sier leksehjelper Biniam Michael i Vestby og Ås Røde Kors.

I de berørte landene må mennesker flykte fra avlinger og vannkilder for å søke trygghet. En sultkatastrofe er i ferd med å utvikle seg, men det er fortsatt mulig å forhindre massive tap av menneskeliv.

30 millioner trenger hjelp

Rundt 30 millioner mennesker har behov for nødhjelp i de berørte landene; Somalia, Sør Sudan, Etiopia, Kenya, Nord- Nigeria og Jemen. Konflikt gjør det svært vanskelig å forebygge utfordringer ved langvarig tørke. Mange tvinges til å flykte fra hjemmene sine og har redusert mulighet til å klare seg.

Situasjonen var spesielt ille i deler av Sør-Sudan, hvor FN erklærte hungersnød i deler av to stater i begynnelsen av 2017. Situasjonen har bedret seg noe etter en intens hjelpeinnsats med både mat, vann og helse til disse menneskene i mars/april.

Trenger rent vann

Kolera har rammet over 70.000 mennesker i Somalia og Somaliland siden januar, mens antallet kolerarammede i Jemen har passert 540.000 i epidemien som startet i oktober 2016.

Kolerautbrudd kan oppstå når regnet kommer etter en lengre tørkeperiode i områder med dårlige sanitære forhold. Konsekvensene av utbruddet kan bli ekstra alvorlige siden befolkningen allerede er svekket på grunn av langvarig mangel på nok vann, mat og helsetjenester. Behandlingen er oftest rent vann og dødsfall burde ikke forekomme – men det gjør de, siden rent vann er vanskelig å finne.

Godt samarbeid

Røde Kors' prioritering er å dekke humanitære behov der andre organisasjoner ikke jobber. Gjennom den internasjonale Røde Kors-komiteen, ICRC, jobber Røde Kors i flere av områdene sterkt preget av konflikt, i Somalia og Sør-Sudan. Denne innsatsen forsterkes.

I tillegg vil Røde Kors jobbe med å forsterke mer langsiktige prosjekter for å sørge for tilgang til rent vann, helsehjelp og hjelpe lokalsamfunn med å forebygge katastrofer. Norges Røde Kors samarbeider tett med Den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-føderasjonen (IFRC), ICRC og Røde Kors/Røde Halvmåne-foreningene i de berørte landene.

Kommentarer til denne saken