Dette skal du gjøre når katastrofen inntreffer

BANKET PÅ: Over 100 husstander i Ås hjalp Vestby og Ås Røde Kors med å gjøre det svært realistisk å øve på kriser og katastrofer.

BANKET PÅ: Over 100 husstander i Ås hjalp Vestby og Ås Røde Kors med å gjøre det svært realistisk å øve på kriser og katastrofer. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Over 100 husstander i Ås hjalp Vestby og Ås Røde Kors med å gjøre det svært realistisk å øve på kriser og katastrofer.

DEL

ÅS: Det ble en spesiell kveld i Ås.

– For å gjøre øvelsen mest mulig realistisk og lærerik forespurte vi beboerne i tilfeldige nabolag rundt i Ås kommune om tillatelse til å oppsøke deres adresse som en del av øvelsen. Den positive tilbakemeldingen på dette var overveldende, og vi ønsker å takke de over 100 husstandene som bidro til å gjøre beredskapsøvelsen mest mulig realistisk, sier beredskapsleder Karl Johan Liavad i Vestby og Ås Røde Kors.

Han har sendt oss en stemningsrapport fra øvelsen der omtrent 20 frivillige var i aksjon og øvde på sin rolle i en beredskapssituasjon. Det ble blant annet øvd på dør-til-dør-aksjon for å oppsøke og informere befolkningen om beredskapssituasjonen.

Underveis i dør-til-dør-oppdraget møtte mannskapene markører som var sminket og spilte at de var syke eller skadde og hadde behov for hjelp.

ØVELSE: Deler av krisestab i Vestby og Ås Røde Kors med fra venstre Karl-August T. Eggen, Kristine N. Toska, Sigmunn Hebnes, Karl Johan Liavad, Morten Nordbø og Johannes Hestmark.

ØVELSE: Deler av krisestab i Vestby og Ås Røde Kors med fra venstre Karl-August T. Eggen, Kristine N. Toska, Sigmunn Hebnes, Karl Johan Liavad, Morten Nordbø og Johannes Hestmark. Foto:

Verdifull erfaring

Selv om de frivillige blir godt opplært i både fysisk og psykososial førstehjelp, samt hvordan opptre i en beredskapssituasjon, er det likevel noe helt annet å skulle sette denne opplæringen ut i aksjon.

– Det ble en verdifull erfaring for de frivillige som deltok på øvelsen, og vil være med på å gjøre Vestby og Ås Røde Kors til en enda mer kompetent aktør i fremtidige beredskapssituasjoner, oppsummerer Liavad.

Hva vil det egentlig si å være i beredskap? Se for deg at du får en SMS fra kommunen om at vannrenseanlegget er stengt og du kan ikke bruke vannet i springen. Vannet er forurenset med en parasitt som kan føre til mage-/tarmsykdom, og det er usikkert hvor lenge situasjonen vil vedvare. Nettopp dette scenarioet øvde de frivillige i Vestby og Ås Røde Kors på.

OPPSUMMERING: Beredskapsleder Karl Johan Liavad i Vestby og Ås Røde Kors evaluerer øvelsen sammen med deltagerne.

OPPSUMMERING: Beredskapsleder Karl Johan Liavad i Vestby og Ås Røde Kors evaluerer øvelsen sammen med deltagerne. Foto:

Viktig supplement

– I Norge er det kommunen og det offentlige som har ansvaret i en beredskapssituasjon, men Røde Kors er et viktig supplement i situasjoner hvor ressurser og kapasitet ikke strekker til. Røde Kors har en viktig rolle i samfunnet, og jobber for å være en kompetent, tydelig og synlig beredskapsaktør som skaper trygghet i lokalsamfunnet og redde liv.

I tillegg til at Hjelpekorpset er i kontinuerlig beredskap døgnet rundt og er klare til å rykke ut ved søk- og redningsoppdrag, er også resten av Røde Kors klare til å mobiliseres til innsats når uønskede hendelser, kriser og katastrofer inntreffer. Den aller viktigste ressursen i Røde Kors er dermed de frivillige, og man er helt avhengig av frivillige som stiller opp ved behov for hjelp og assistanse, opplyser Karl Johan Liavad.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken