En vandretur i Fred. Olsens rike

Sør-Amerikas frihetshelt Simon Bolivar kom sist på plass og ruver foran Hvitsten kirke. Lokalguide Trond Berthelsen til høyre. 
FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

Sør-Amerikas frihetshelt Simon Bolivar kom sist på plass og ruver foran Hvitsten kirke. Lokalguide Trond Berthelsen til høyre. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Trond Berthelsens vandringstur blant gallionsfigurer i Fred. Olsen-familiens imperium, krydret med Hvitstenhistorie, er noe du bør få med deg i sommer.stiske gallionsfigurer og museumsbesøk med Hvitsten og Fred. Olsens rederihistorie.

DEL

HVITSTEN: Kulturhistoriske perler ligger på rekke og rad i Hvitsten: Ramme gård, Edvard Munchs hus, Lasson-familiens sommerbolig, 35 fantastiske gallionsfigurer og museumsbesøk med Hvitsten og Fred. Olsens rederihistorie.

Lokalguide

Fem søndager i juli og august (se www.hvitstenvel.no) arrangeres guidet vandring. Berthelsen tar også gruppeturer etter avtale så langt han rekker.
Berthelsen kan sin lokalhistorie på fingerspissene.

- Familien har bodd her siden 1870. Fortellertradisjonen var levende da jeg var liten, og jeg fikk med meg mange, gode historier.

- Er folk spesielt interessert i Olsen-familien?
- Noen er det, men her i Hvitsten er vi alltid lojale mot familien, sier Berthelsen.

LES OGSÅ: Gallionsfigurene

Rederimuseet

ØB begynner runden i rederimuseet i Hvitsten skole. Den tredje i rekken, åpnet i 1917. Her kan du titte på fantastiske modeller av flere av Fred. Olsens båter og få innblikk i rederiets aktivitet gjennom 150 år. På veggen henger bildet av brødrene Fredrik Christian, Petter (oldefar til Fred. Olsen) og Andreas Olsen som startet rederiet i 1848. Faren til trekløveret, Ole Christiansen, kom til Hvitsten i 1811. Han var bjelkehugger, og bodde i et beskjedent, lite rødt hus. Dette står fortsatt vegg i vegg med Vestre Lysedahl, praktboligen til Fred. Olsen. Friske blomster i stuevinduet vitner om at familiens første hus holdes i hevd.

LES OGSÅ: Søstrene Lasson

Fremsynte ledere

I loftsetasjen i rederimuseet kan du se at Fred. Olsen ikke bare dveler ved forttiden. Fred. Olsen investerer i fornybar energi. 80-åringen satser friskt på vindmøllefarmer i Skottland og tester bølgekraft i Cornwall.
Bestefaren, Store-Fred, var også en fremsynt mann.

- Han planla å flytte hele Aker med skipsverft til Laksa i Son, forteller guiden og peker på et snart hundre år gammelt kart på veggen. Boliger for ansatte, sykehus, gamlehjem, lekeplasser, kirke. og gravlund er sirlig tegnet inn.

- Store-Fred døde i 1933. Han var visjonær. Han skjønte at Oslo sentrum kunne brukes til annet enn skipsverft, men planen for Laksa ble jo aldri realisert, sier Berthelsen.


Artikkeltags