Hølen: «Julen er over for denne gang» synger Hølen-koret. Og de har rett. Lørdag 9. januar hadde julen vart i sine tilmålte tretten dager og vel så det, og det var på tide å kaste ut juletreet. I Hølen avslutter de julen på sin egen måte: kvelden starter med et stort juletrebål ved elven.
–Det er første gang vi er med på dette, men jeg synes det er et glimrende tiltak! En veldig hyggelig måte å bli kvitt juletreet og avslutte julen, smiler Gro Fyrhi og datteren Ylva. De var to av mange som hadde tatt med seg juletreet ned til elven.

Lang tradisjon
Hyrder, engler, konger – de var der alle sammen. Denne gangen sang de ikke julen inn, men ut. Det har seg nemlig slik at de hellige tre kongene ofte kommer innom Hølen på sin ferd hjem fra Betlehem.
Og det var ikke første gang! Kongene Kaspar og Baltazar (til vanlig Kjell Skas og Michael Stoneman) kan fortelle at tradisjonen har pågått i mer enn femten år.
–Før var det i all hovedsak Hølenkoret som sto for arrangementet, men nå har vi blitt for gamle og late, så vi har latt ansvaret gå videre til andre, smiler de to vise mennene.

Kulden endret planene
–Da vi våknet til 30 kuldegrader i morges skjønte vi fort at den egentlige planen måtte vike for noen endringer. Programmet ble kortet ned litt, så vi ikke skulle fryse i hjel, forteller Ane Rasmussen, en av årets arrangører.
Tross kulden var det bra oppmøte. Det ble servert varm kamelmelk, noen av sauene hadde byttet ut ragget med mer moderne ullplagg, og kongene fikk på seg luer under kronene. Men alle smilte, og hvem tviler vel på at de vise menn for to tusen år siden hadde tatt på seg lue i sånt vær?
De eldste barna i Bifrost Hølen regnbueteater bidro til å varme hjertene omkring seg med et imponerende flammeshow. Ilden ble behørig slukt, hoppet gjennom og kastet i været, og de høstet stor applaus.

Æresborgere
Også i år ble det utnevnt nye æresborgere av Hølen i forbindelse med markeringen av julens avslutning.
Hølen-folket stemte i år frem to som har stått sentralt i det at de får beholde sin truede butikk: Johan Sletten og Mette Brataas. De to ble smilende, med hvert sitt champagne-glass, fraktet rundt på torget til stor jubel og ære.