Russejentene lærte å forsvare seg mot overgrep

Marius Vesterby og Julie Rikheim Engeset demonstrerer hvordan man kan komme seg ut av et grep. (ALLE FOTO: Mikkel Moland)

Marius Vesterby og Julie Rikheim Engeset demonstrerer hvordan man kan komme seg ut av et grep. (ALLE FOTO: Mikkel Moland)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

- Det er skremmende når voldsutøverne er jevnaldrede med oss

DEL

VESBTY: Hver vår er det flere overfallsvoldtekter i forbindelse med russetiden.

Denne helgen ble det holdt selvforsvarskurs i regi av Mudo Gym Vestby, for unge jenter i forkant av den årlige feringen. Det var nesten 200 påmeldte og påmeldingslista viser til en stor etterspørsel hos målgruppen.

Instruktørene Marius Vesterby og Julie Rikheim Engeset synes det er bra at unge jenter får denne lærdommen slik at de kan være mer sikrere på seg selv når de er ute.

– Vi ønsker å sette jentene i stand til å kunne passe på seg selv, og instruerer dem i det vi kaller fem punkts selvforsvar. Dette innebærer forbyggende tiltak som å unngå farlige situasjoner, men også effektive fysiske grep, forteller Vesterby.

Engeset legger vekt på at unge jenter trenger å være selvsikre og i stand til å bruke kroppen slik at en overgriper vil bli redd og trekke seg fra situasjonen.

– Kurset er en intro til kampsport så de er ikke ferdig utlærte, men det gir et innblikk i hva det er mulig å gjøre for å forsvare seg selv. De får også noen gode tips, forteller Engeset.

– Vi er unge og redde

Gina Ødegård (18), Malin Myrvollen (18) og Sonya Kraiem (19) er veldig fornøyd med kurset de deltok på.

– Vi hører ofte om overgrepsepisoder og det er skremmende når voldsutøverne er jevnaldrede med oss, forteller Ødegård.

– Det finnes alltid noen som vil skade deg der ute, og vi føler det er greit å ha erfaringer med kampsport inne, fortsetter Myrvollen.

Jentene er enige om at kurset er genialt og ønsker seg flere lignende tilbud.

– Når det er sagt synes jeg det er litt trist at man må gjøre slike tiltak med kursing av offeret, for å stoppe den kriminelle, men jeg ser absolutt behovet, avslutter Kraiem.

Vil ha det inn i gymtimen

– Jeg vet at det holdes hundrevis av selvforsvarskurs i Norge hvert år, men her har vi laget et kurs rettet mot dem som trenger det mest, nemlig unge jenter som snart skal inn i russetiden, og dette er det mangel på, fastslår Vesterby.

Han er overbevist om at kampsport og selvforsvar vil være en lærerik, morsom og nyttig avløsning for fotballen og turningen i dagens tradisjonelle gymtimer.

– Dette burde absolut være mulig å få til. Det skal ikke være for vanskelig å få skreddersydd et par timer for undervisning. I tillegg er det god trening, og jeg tror gymtimen er en god arena for denne type opplæring, avslutter Vesterby.

Artikkeltags