– Ungdom i dag er mindre bortskjemte enn før

Ole Petter Nyhaug mener ungdom i dag er mindre bortskjemte enn før. BEGGE FOTO: Dina Lillian Nielsen

Ole Petter Nyhaug mener ungdom i dag er mindre bortskjemte enn før. BEGGE FOTO: Dina Lillian Nielsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

VESTBY: Forrige uke gjestet fremtids-forsker Ole Petter Nyhaug Vestby vgs, for å fortelle om "ferdigheter for framtiden", og hva dagens unge kan vente seg i fremtidens arbeidsmarked.

I en undersøkelse hvor deltagerne blir spurt "Er ungdom i dag mer bortskjemte enn for 30 år siden", var det aldersgruppen 16-22 år som var mest enig.

– Det er feil, ungdom i dag er mindre bortskjemte enn før, sa Nyhaug og pekte på blant annet boligpriser og psykisk press.

– Da jeg hadde deltidsjobb i 20-årene kunne jeg kjøpe meg en leilighet i Oslo sentrum for en årslønn. Kanskje du har en dyr jakke og fin veske, men det er småting å være bortskjemt av, fortalte Nyhaug og mente dette var et eksempel på hvordan det er vanskeligere å være ungdom i dag enn før.

– Dagens ungdom jobber hardt på skolen, for å kunne bli gode medarbeidere i fremtiden. De er vant med å jobbe under press og under høye forventinger i motsetning til dagens foreldre-generasjon som forventet å få ting på sølvfat.

Svartmalt av medier

Nyhaug mener at ungdom i dag er mer enn noe annet redd for å begrense sine muligheter og ønsker mest mulig fleksibilitet, selvbestemmelse og medvirkning, men de er også bevisste på at det koster.

–Jeg føler at ungdom kan bli svartmalte. Ikke av foreldre og venner, men av medier. Når arbeidsgivere og ledere leser om ungdom i medier i dag er det som regel noe negativt. De er bortskjemte og uhøflige og er ikke rustet for arbeidslivet. Det stemmer jo ikke. Hvis de samme folka som leser det og tror på det, tenker på sine egne barn, kjenner de seg nok ikke igjen. Av en eller annet grunn blir arbeidsgivere allikevel påvirket og danner seg et negativt bilde, påpeker han.

Nyhaug viser til statistikk som sier at kontinuerlig læring og utvikling er det noe av det viktigste for dagens ungdom.

Han mener dagens generasjon er oppegående, hardtarbeidende og samarbeidsvillige, i motsetning til hva han selv oppfatter at dagens ungdom blir omtalt i mediene.

– Flere unge føler at de må innrette seg og ikke kreve for mye i arbeidslivet. Det er viktig å vite at ungdom har mange gode kvaliteter og egenskaper som er viktig for en arbeidsgiver, forteller Nyhaug.

Ønsker kontroll, er seriøse, ambisiøse og ansvarlige

Nyhaug mener at unge ønsker kontroll, er seriøse, ambisiøse og ansvarlige. Han forteller også at unge ikke lenger er i opposisjon til det etablerte samfunn, men ønsker å være en del av det. Undersøkelser viser at ungdom i dag blant annet drikker mindre alkohol og konsentrerer seg mer om skole.

– Ytelse og optimalisering står sentralt. De føler sterkt press fra seg selv og sine omgivelser, dermed også til andre. Dette er en forklaring på hvorfor mange oppfatter ungdom som bortskjemte.

Artikkeltags