Gå til sidens hovedinnhold

Vestby-mann drept i Afghanistan

Artikkelen er over 11 år gammel

– Trond var verdens nydeligste og mildeste, sier tidligere kollega på ungdomsinstitusjon i Vestby.

VESTBY: – Han var tøff, men samtidig snill, rolig og behagelig – og veldig flink med ungdommene, sier tidligere kollega av Trond Andrè Bolle, Anne Grethe Klæboe ved ungdomsinstitusjonen Joli i Vestby.

Trond André Bolle (41) var med på å etablere ungdomsinstitusjonen sammen med broren sin i 2002. Etter syv måneder i jobben som ungdomsarbeider returnerte han til forsvarsjobben i Afghanistan. 

Søndag ble den høyt respekterte orlogskapteinen drept i Afghanistan av en veibombe.

Trond Andrè Bolle bodde den siste tiden sammen med kone og barn på Lillo i Østre Toten, men han er oppvokst i Vestby og bodde her store deler av sitt voksne liv. Han etterlater seg tre brødre og en far i Vestby.

Solhjell mistet familiemedlem

Kvartermester Andreas Eldjarn (21 år fra Tromsø), fenrik Simen Tokle (24 år fra Ballangen) og løytnant Christian Lian (31 år fra Kristiansand) mistet også livet i angrepet. 

Andreas Eldjarn var fetteren til SV-topp Bård Vegar Solhjell fra Son i Vestby. Det bekrefter en SV-kilde overfor Dagbladet.

Involvert i Skah-saken

Trond Andrè Bolle tilhørte Marinejegerkommandoen, mens de tre andre soldatene tilhørte Kystjegerkommandoen.

Ifølge Forsvaret hadde Bolle vært i Afghanistan siden begynnelsen av mai. Han ble sendt ned for å erstatte en av soldatene som var involvert i angrepet i mai.

Bolle har også vært involvert i den mye omtalte Skah-saken som omfatter den norsk-marokkanske OL-mesteren Khalid Skah, ekskona hans Anne Cecilie Hopstock og deres to barn, skriver VGs nettutgave. 

Den 22. juli i fjor deltok Bolle sammen med to venner og kolleger fra Forsvaret i den private aksjonen for å hente ut barna til Hopstock og Skah fra Marokko, etter at de tre dager tidligere hadde rømt fra farens leilighet i Rabat.

VG opplyser også at 41-åringen var regnet for å være en av Norges fremste soldater. Som første nordmann etter andre verdenskrig, var han innstilt til Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, for eksepsjonell innsats i Afghanistan-krigen i 2005.

 

Veibombe

De fire soldatene var ute på oppdrag da de kjørte på en veibombe i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan like før klokken 15, norsk tid, søndag.

Patruljen var ute og gjennomførte samtaler og forhandlinger med det sivile lederskapet i Almar i Faryab-provinsen. I alt var 14 soldater med i operasjonen, og det var fire norske kjøretøy i kolonnen.

Det var den samme gruppen som var i kraftig sammenstøt med opprørere i Ghowrmach-distriktet 2. mai i år. Da ble to norske soldater alvorlig skadet.

Høyeste antallet

Dette er det høyeste antallet soldater Norge har mistet i samme hendelse i Afghanistan.
Statsminister Jens Stoltenberg uttalte på en pressekonferanse mandag formiddag at han mottok meldingen om de drepte soldatene med dyp sorg.

- Vår medfølelse og våre tanker går til deres familie, etterlatte og venner, sa statsministeren.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) opplyste på pressekonferansen at hun og forsvarssjef Harald Sunde reiser så snart som mulig til Afghanistan for å følge bårene til de fire drepte soldatene hjem.