Gå til sidens hovedinnhold

Russen angrer ikke på pengebruken

Artikkelen er over 5 år gammel

Carine Mjelde brukte 40 000 på feiringen av siste året på videregående skole.

FOLLO: Russetiden er over, og spørsmålet russen stiller seg er ”var det verdt pengene?”. Russ er enten på buss, van (bil) eller velger å være vandreruss. Det er tydelig at forskjellen på pengebruken i disse tre kategoriene er store, men russen angrer ikke.

– Alt i alt har jeg kanskje brukt rundt 40 000 kroner tilsammen, dette er med egenandel til bussen, klær, billetter, opphold, mat og drikke. Det er veldig mye penger og det er kjipt å tenke på alt det andre jeg kunne kjøpt for de pengene. Men jeg angerer ikke. Det var verdt det, vi får jo tilbake penger når vi selger bussen, forteller buss-medlem Carine Mjelde (19)

”Man er ikke russ uten buss”

Eirik Antonsen (19) valgte å være på van og mener man feirer russetiden fordi man er ferdig med 13 års skolegang, og ikke på grunn av en buss.

– Når folk sier ”du er ikke russ uten buss” tenker jeg at man tar seg selv litt for høytidelig, og at russetiden blir det man gjør det til selv. Russ er russ, fastslår han.

Mjelde sier seg enig i Antonsen sin påstand om at russetiden er hva du gjør det til selv.

– Jeg kjenner flere som er på van, eller som ikke har vært med på noe som ikke angrer i det hele tatt.

Tiltross for at Carine feiret russetiden på buss legger hun ikke skjul på at hun gjerne også kunne vært medlem på en van.

– Jeg anger ikke på at jeg valgte buss, men jeg personlig tror ikke jeg hadde hatt noe i mot å være på van heller. Jeg har rullet nesten like mye med van som det jeg har gjort med bussen, ettersom at jeg har en del venner som er på van.

Greit å være vandreruss også

Oda Holthe (19) valgte å gå en helt motsatt retning en Antonsen og Mjelde.

– Jeg valgte å være vandreruss fordi jeg tenkte det var det letteste alternativet med tanke på at jeg er lærling. Jeg var heller ikke så interessert i å bruke mye penger på å være på buss.

Holhte legger ikke skjul på at det føltes kjipt å ikke være på buss med venninnene i russetiden, men at i ettertid er det helt greit å ikke ha brukt så mye penger på russetiden.

– Russetiden kan jo kanskje bli større for de som er på buss, og litt mer begrenset for de som ikke er det, sier hun.

Fordeler og ulemper med alt

Mjelde hevder at det både er positive og negative sider ved å være på buss.

Man bruker mye penger fra egen lomme, og noen måneder kan det være vanskelig å skaffe penger nok til delbetalingene av egenandelen. Det tar mye tid og det er mye som skal bestemmes. Med tanke på at vi også er flere medlemmer med ulike meninger blir det en del uenigheter og unødvendige diskusjoner. Det som er positivt er jo alt det sosiale du opplever, du får et mye større nettverk og lærer nye personer å kjenne.

Antonsen fortsetter med å fortelle om positive og negative sider med van.

For det første er det jo billig. Det er mer mobilt og lettere å komme seg rundt, man trenger ikke alltid finne en egen sjåfør. I tillegg er det færre å ta hensyn til, og dermed lettere å bli enig. På en annen side er det ikke alltid like mye liv som det er i en buss vil jeg tro, og du kan ikke ta med like mange personer hvis du vil ha med mange på rulling.

Begge 19-åringene avslutter med en oppfordring til neste års russ.

– Ha det gøy, og gjør det du har lyst til uavhengig av hva andre mener. Vil du bruke mye penger gjør du det, vil du bruke lite så gjør du det.

Kommentarer til denne saken