Gå til sidens hovedinnhold

Vil sprøyte Roundup fra helikopter

Artikkelen er over 9 år gammel

Til høsten vil ti skogeiere i Ski, Vestby og Frogn bruke helikopter til å sprøyte plantefelt med plantevernmiddel inneholdende glyfosat.

SKI: Glyfosat er den aktive substansen i plantevernmiddelet Roundup. Skogeierne vil spraye i alt 14 foryngelsesfelt rundt i Follo med dette stoffet. Foryngelsesfelt er hugstfelt eller tidlig ungskog. Totalt utgjør disse feltene drøye 350 mål fordelt på rundt 150 mål i Ski og i Vestby og 55 mål i Frogn.

For å få bedre gran

Gunnar Fjeld på Nordre Bøhler gård i Ski har 45 mål skog han gjerne vil ha sprøytet.

– Vi har problemer med å få opp granskog, særlig i konkurranse med rødhyll, som er en hageplante som har spredd seg og kommet de siste årene. Vi ønsker å sprøyte for å få opp kvaliteten på grana. Men gjenveksten skal ikke være kommet for langt; det skal være små planter for at det skal være noen vits å sprøyte, slår Fjeld fast.

Dette sier Norges miljøvernforbund: – Forkastelig giftsprøyting av skog

Sprøyte i august/september

Plantevernmiddelet skal sprøytes fra helikopter. Doseringen er fra 0,3 til 0,45 liter plantevernmiddel per dekar. Sprøytingen skal skje sammen med Viken Skog BA. Pegasus Helicopter skal stå for den praktiske gjennomføringen, som etter planen skal skje mellom 1. august og 10. september i år.

Dette sier kommunelegene i Ski og Vestby: – Ingen kjente langtidsvirkninger

Sist høst sendte helikopterselskapet en melding om den planlagte sprøytingen av plantemiddel. Skogbrukssjef Morten Lysø ved Landbrukskontoret i Follo sendte meldingen videre til kommunelegene, med frist til 15. februar å komme med innspill til landbrukssjefens behandling.

Hva mener du om sprøytingsplanene til skogeierne? Si din mening i kommentarfeltet under:

Klikk deg tilbake til forsiden her