FOLLO: Kritikken har haglet mot Bane Nor mandag, etter nok en dag med trøbbel både på Østfoldbanen og Follobanen.

Ved Ski stasjon var det mandag en brann, som nå har ført til at Follobanen ikke kan åpne igjen før tidligst fredag.

Etter at Nordre Follo-ordfører Hanne Opdan mandag kveld på øb.no krevde handling på togbanen, kommer det sent mandag kveld et svar fra Bane Nor.

– Vi må kunne forvente at med milliarder investert på Follobanen og Blixtunellen, så skal togene gå. Jeg har forståelse for at ting kan skje, men feilene er for hyppige og over for lang tid. Bane Nor må raskt på banen for å rette feilene, og i det minste sørge for alternativ transport og god og hyppig kommunikasjon, sa Opdan i intervjuet, som du kan lese ved å følge denne lenka:

Dette svarer Bane Nor

ØB sendte mandag kveld en forespørsel til Bane Nor om de ønsket å kommentere ordførerens utspill, og mandag kveld fikk vi også svar.

– Vi forstår godt at togkundene ikke er fornøyde med togtrafikken for tiden. Det er ikke vi heller. Vi har dessverre hatt en rekke feil med infrastrukturen som har medført store forsinkelser og mange innstilte tog. Det beklager vi, og vi gjør alt vi kan for å redusere disse feilene i tiden som kommer, slik at de reisende får et pålitelig togtilbud igjen, skriver Sverre Kjenne, konserndirektør for Drift og teknologi i Bane Nor til ØB i en e-post mandag kveld.

– Det vil alltid oppstå «barnesykdommer» på så komplekse nybygg som Follobanen, men samtidig har det vært andre feil andre steder på jernbanenettet som har forsterket problemene. Vi hadde ønsket oss en bedre stabilitet for de mange togkundene, skriver han, og fortsetter:

– I ettermiddag fikk vi i gang trafikken igjen mellom Oslo og Ski, på den gamle banestrekningen. De reisende på Østfoldbanen har dermed et togtilbud, og pendlerne kunne komme seg hjem i dag. I tillegg hadde vi en jordfeil på Oslo S i morges, som førte til forsinkelser på det sentrale Østlandet. Den feilen fikk vi rettet opp i løpet av formiddagen.

Nå jobbes det videre med å åpne Follobanen.

– Samtidig vurderer vi om vi må gjøre noen endringer som gir en mer forutsigbar hverdag for kundene. Et eksempel på dette kan være å redusere antall togavganger, for å ikke belaste dette nye anlegget mer enn det tåler i innkjøringsfasen, inntil vi har funnet permanente løsninger. Vi må komme tilbake med hvilke tiltak vi eventuelt velger hvis det blir aktuelt, og har dialog med Vy, som togoperatør, om dette. Vi jobber nå på spreng med å finne årsaken og rette feilen. Vi har mannskaper ute, og dette arbeidet har førsteprioritet hos oss nå slik at de reisende kan få et best mulig togtilbud, avslutter han.

Follobanen åpner ikke igjen før tidligst fredag

ØB har skrevet mye om problemene ved og rundt den nye Follobanen den siste tiden, og mandag ble det altså klart at Follobanen vil forbli stengt til og med fredag, etter brannen ved Ski stasjon mandag.

En brann tilknyttet et teknisk rom ved Ski stasjon har gitt så omfattende skader på infrastrukturen at det vil ta tid å utbedre problemene.

Den siste uken har det også vært en rekke signalfeil, og også en togavsporing, som du kan lese mer om ved å følge denne lenka: