Vi kan ikke fort nok bli ferdig med 2020. Er det lys i tunnelen i 2021?

Artikkelforfatterne på bedriftsbesøk hos Ecofric i Hurum

Artikkelforfatterne på bedriftsbesøk hos Ecofric i Hurum Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det var det året det var så bratt, vi brukte antibac og snublet mens vi datt. Vi kan ikke fort nok bli ferdig med 2020. Er det lys i tunnelen i 2021, eller er det bare et møtende tog?

Vi tror på at det er lys. Vaksinene er i anmarsj, mange næringer går så det suser, en del av tiltakspakkene treffer bra, folk og bedrifter har vist seg enormt tilpasningsdyktige og kreative, innsatsviljen er stor. Sammenlignet med mange har vi vært heldige, og flinke, her til lands. I hvert fall så langt.

Det er likevel ikke tvil om at 2021 også kan bli steintøft for mange virksomheter og mennesker. En del konkurser er unngåelige, både for bedrifter som strengt tatt ikke hadde livets rett, og dessverre noen som burde kunne ha overlevd. Støtte kommer kanskje for sent for noen. Folk mister jobben. Psykiske utfordringer hos voksne. Mange ungdommer blir frarøvet sitt sosiale liv som også fører til problemer og triste skjeber. Oppramsingen kunne ha fortsatt, det er nok av vanskelige ting å beskrive.

Det vil alltid være et krav om at regjeringen bør gjøre mer, treffe bedre med tiltakene, stortinget må følge opp tettere, kommunene må være mer aktive. Det er mye rett i dette. Vi skal ha store forventninger til de som styrer, og som i større grad enn en alminnelig bedriftsleder eller den gjengse Ola Nordmann kan påvirke resultater gjennom sine vurderinger og beslutninger.

Vi i Høyres bedriftskanal mener at vi ikke bare skal peke oppover, men også se på hva vi selv kan gjøre. Gjennom mange innspillsmøter siden april har vi fått godt innblikk i utfordringer, og også hvordan mange ser på nye muligheter i vanskelige tider. Innovasjon Norge, Forskningsrådet og andre deler av virkemiddelapparatet har fått på plass ordninger som nå faktisk bidrar bedre enn på lenge. Næringsklyngene blir enda bedre på samarbeid. Sirkulærøkonomi og grønn omstilling har blitt begreper med mer innhold for de fleste. Aldri la en god krise gå til spille, sa visstnok Winston Churchill. Dét virker det som mange har latt seg inspirere av.

Nå må vi, regjering, storting, lokalpolitikere og beslutningstakere i små og store organisasjoner og bedrifter, støtte opp om de positive signalene som tross alt er her nå. Det innebærer å holde liv i, og styrke, markedene, slik at de fortsatt kan være velfungerende. Gjøre gode, offentlige innkjøp, sette i gang nye prosjekter, inngå avtaler og partnerskap og skape verdier. Vi håper og tror på et mindre bratt 2021, med mange muligheter og spennende utfordringer. Uten et velfungerende privat næringsliv vil det norske samfunnet på alle måter bli fattigere. Vi vil fortsette vårt arbeide for det norske private næringsliv, og tar alltid i mot innspill til vår politikk og praktiske løsninger som kan bidra til dette.

Vi ønsker god jul, og alt godt for 2021!

Kari Sofie Bjørnsen, Styreleder Viken Høyres bedriftskanal og Knut Oppegaard, Styremedlem Viken Høyres bedriftskanal

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken