Gå til sidens hovedinnhold

Vi må prate om menns mentale helse

Ikke for alle, men for mange menn er det vanskelig å vite hvordan man skal utrykke følelser. Det er blitt en prinsippsak at menn skal være sterke og maskuline, at det å vise følelser kan være svakt. Dette er noe det bør tas tak i!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som mann kjenner jeg meg igjen i utfordringene rundt å kunne trykke inn alarmknappen. ‘’ Hvis jeg sier noe, er jeg egentlig mann nok?’’, er en tanke som kan finne på å komme sigende. ‘’ Hva vil andre tenke?’’, er en annen. Følelsen av flause, følelsen av svakhet og følelsen av at det å få hjelp bryter med maskulinitet. Det er på tide å ta et oppgjør med stigmaen rundt menns psykiske helse.

Ligger forventningene for høyt? De riktige klærne, den riktige kroppsfasongen og det riktige selvbildet. Men hva skjer egentlig om man ikke ønsker, eller ikke klarer, å leve opp til mannsidealet? Ikke alle menn får gode karakterer i fysiske fag, og ikke alle kan se ut som supermann. Idealet derimot, det ligger uansett der.

I dag blir vi bombardert av reklameplakater, både for den fine kroppen, men også for glede. Alt virker fint & flott, men det er ikke alltid sannheten. Er det rart at mange menn sliter? Men det er få som får hjelp.

Det skal heller ikke ses bort fra at det kan være flere grunner til at menn ofte ikke tar kontakt. Fra underliggende problemer som kan ha fulgt en fra barndommen og opp, eller at man har tanker om viktigheten av å virke sterk. Gutter, det er på tide å gi hverandre en skulder!

Kanskje har vi også noe vi kan lære fra barn i barnehagen? For de kan gråte om de føler det riktig. De kan gå i kjole om de ønsker. De kan tegne prinsesser, eller kjøre småbiler, så lenge du er med på leken. Det er ikke flaut å være seg selv. Du vil uansett kunne få en klem.

I dagens samfunn finnes det et ideal for hvordan man skal være mann. Man skal få gode karakterer, man skal smile bredt og være komfortabel i hver en rolle. Tøff og stram får man høre, fra TV-show som brannmann Sam til reklameplakater. Er det kanskje på tide å være ærlig om at menn også kan gråte?

Prinsippet om konstant maskulinitet må bygges ned, og prinsippet om at menn også kan ha det vondt må bygges opp. Gutter, det er ok å trenge hjelp. Det gjør vi alle noen ganger.

Kommentarer til denne saken