KOLBOTN: Også ordføreren talte til folket på nasjonaldagen, blant annet her på Kolbotn, og her får du ordene som Hanne Opdan valgte å formidle til folket på den store dagen.

Dette var ordførerens tale

« Kjære alle sammen – gratulerer med dagen! 17. mai er en dag som betyr så inderlig mye for oss.

Endelig kan vi igjen fylle våre gater og torg med glade barn og ungdom, skolekorps, russ og alle andre som feirer vår nasjonaldag. Alle barna i 1., 2. og 3. klasse feirer en tradisjonell 17. mai, for 1. gang. Vi er mange som gleder oss over barnetog med vaiende flagg, korps og jubel og felles feiring ved skolene.

17. mai er på alle måter en merkedag. Vi feirer vår grunnlov som var første steg til at Norge ble en selvstendig nasjon. Vi feirer også kjærligheten til landet vårt, demokratiet, frihet og alt vi finner vakkert ved Norge. Lik som fremtidens Norge var utgangspunktet for eidsvollsmennene i 1814, må vi i dag også ha et blikk for hva slags samfunn vi ønsker fremtidige generasjoner skal bygge videre på.

Vi har alle et ansvar for å skape det Norge vi ønsker oss. Alle som kan, må bruke sin stemme og sine muligheter til å bidra. Det er fortsatt viktig at vi klarer å bruke 17. mai til å inspirere våre unge til å bli samfunnsbevisste innbyggere, med respekt og stolthet for våre demokratiske rettigheter og plikter.


Vi vil ha et samfunn der vi har tillit til hverandre, bryr oss om, og tar vare på hverandre, uansett bakgrunn og livssyn. Nettopp i dag er det viktig å tenke på at ikke alle er like heldige som oss. Mange lever i fattigdom, nød, undertrykkelse og krig, rundt i verden. I år har det kommet ekstra nært gjennom krigen i Ukraina. Vi er inne i en krevende og urolig tid i Europa. Det minner oss om at vi ikke kan ta friheten vår for gitt. I disse tider må vi huske og også snakke om håp og vilje til fred.

En ekstra tenke til alle dem som for aller første gang er med på å feire vår nasjonaldag, alle som har kommet fra ufred og nå nye til landet vårt, også barn og voksen fordrevet fra Ukraina. Det gjorde sterkt inntrykk på meg da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj snakket om dette i talen sin til Stortinget. Da sa han blant annet at han håpet at de vil få mulighet til å invitere oss til Ukraina for å feire deres nasjonaldag på samme måte – og feire frihet og demokrati.

Alle barn – ja, alle, har rett til trygghet.Så vet vi at det dessverre ikke er sånn for alle. Også i dag, er det mange som kjenner på utenforskap, på ensomhet. Vi som er voksne, har ansvaret. Det er vi som skal inkludere, gi trygghet og reagere om barn og unge ikke har det godt. Det er et ansvar vi må bære i fellesskap.

17. mai er barnas dag og en dag for glede en dag hvor mange er sammen med familie og venner. Vi feirer i dag den første 17. mai etter at landet har vært nedstengt på grunn av pandemien.

I hele landet merker vi økt ensomhet og dårlig psykisk helse, spesielt blant de yngste -barn og unge og de eldste – seniorene- blant våre innbyggere. Det er mange som trenger et vennlig hei og din og min hjelp til å oppleve seg inkludert og bygge opp igjen et nettverk som har blitt svakere under nedstengningen. Det samholdet, den gleden og den omtanken vi har for hverandre i dag, må vi også vise hverandre i dagene, ukene og månedene som kommer.

Identiteten og tilhørighet står sterkt i tettstedene og bygdene i kommunen vår. Vi er glade i og stolte over det vi har, og det vi er.

Jeg vil rette en stor og hjertelig takk til alle dere som har deltatt i det frivillige dugnadsarbeidet som ligger bak en vellykket 17. mai-feiring. En stor takk til 17. mai komiteen i Nordre Follo og 17. mai komitene på alle skolere rundt om i kommunen. Alle frivillige i korps, drillkorps, foreldre, FAU og lærerne, som gjør denne dagen så flott for oss alle. Alle som bidrar til å gjøre dagen minneverdig – tusen takk!

Avslutningsvis vil jeg sitere noen gode ord fra tidligere Statsminister Erna Solberg, fra en 17. mai tale hun hold for et par år siden og som er minst like aktuelle i dag: «Vi må se hverandre. Ikke bare på en dag som denne, men hver dag. Bruk nasjonaldagen til ettertanke. Bruk nasjonaldagen til feiring. For vi har mye å feire. I et av verdens absolutt beste land å bo i. Derfor takker vi i dag - for friheten og demokratiet.»