Vi oppfatter dette som et signal på hvilken ny virkelighet som er i ferd med å befeste seg i arbeidslivet

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Et arbeidsliv i forandring hvor det organiserte arbeidslivet står ovenfor nye utfordringer i et aggressivt liberalisert arbeidsmarked.

LO Follo ser med bekymring på utviklingen i arbeidslivet hvor vi i ulike bransjer ser en markant endring i arbeidsgivers behandling av konflikter, fagforeninger og enkeltmennesker. Bevisste fagforeningsfiendtlige handlinger har blitt en del av arbeidslivet også innenfor det som omtales som det organiserte arbeidslivet.

Den nylig avsluttede vekterstreiken og den pågående heismontørkonflikten forsterker vårt inntrykk av et arbeidsliv i negativ endring. Arbeidsgiversiden oppfattes å ha som mål å knuse fagforeninger og deler av det organiserte arbeidslivet. Bedriftene som står i front i disse konfliktene er store aktører innen sine respektive bransjer, - vaktselskapene Securitas og Avarn og heisfirmaet Schindler og de føyer seg inn i rekken av et arbeidsliv i forandring.

De nevnte virksomheter er NHO medlemmer og har arbeidsgiverorganisasjonens fulle støtte. Vi oppfatter dette som et signal på hvilken ny virkelighet som er i ferd med å befeste seg i arbeidslivet. LO Follo er av den formening at LO og fagforbundene må se nærmere på og vurdere nye virkemidler og aksjonsformer for å møte denne virkeligheten. I denne vurderingen bør en også se nærmere på hvorvidt

Hovedavtalene mellom partene i arbeidslivet bør revideres med hensyn til de erfaringer vi har med tanke på blant annet brudd på fredsplikt og drøftingsplikt fra arbeidsgiversiden, hvilken ubalanse det er mellom partene og konsekvensene av sistnevnte faktum. For arbeidstakersiden handler dette om å møte en virkelighet som er i ferd med å endre seg vesentlig på flere områder i arbeidslivet.

Geir W. Gamborg-Nielsen, Styremedlem LO i Follo

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken