Gå til sidens hovedinnhold

Vi vil ikke ha stengte skoler, vi vil føle trygghet på arbeidsplassen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi vil ikke ha stengte skoler, vi vil føle trygghet på arbeidsplassen.

Ansatte i skolen har stått på for å gi barn og unge en så normal hverdag som mulig. Fagforbundet Viken fylkesforening får nesten daglig bekymringer fra våre medlemmer. Mange av fagarbeiderne opplever at deres bekymringer for smitte ikke blir tatt på alvor og at det som i utgangspunktet er en krevende jobb, blir enda mer krevende.

Det er store variasjoner blant de spesialpedagogiske tilbudene som gis, men vi har til felles at vi tar imot elever fra over store geografiske områder med stort bistandsbehov. Dette kan være stell og pleie, mating, fysioterapi og bistand til regulering av utfordrende adferd. I løpet av en uke gjennomfører elevene opplæring i teoretiske fag, gym og musikk. Vi har turer ute, har samlinger og er på skolekjøkkenet. Elevene behøver tett oppfølging, også fysisk, noe som gjør smittevern utfordrende.

Vi blir stadig minnet på av arbeidsgiver at vi kan benytte visir, munnbind og stellefrakker. Elevene trenger derimot å se oss og føle seg trygge på oss. De er avhengig av tydelig kommunikasjon, av å se munnen vår eller tegn-til-tale og det er vanskelig å kombinere med fullt smittevernutstyr. Et bedre tiltak ville vært å kutte ned på antall nærkontakter vi har på jobb. Én ansatt kan nemlig i dag være i nærkontakt med 15 elever i uken og opp til 20 ansatte. I tillegg har elevene mange kontaktpersoner rundt seg hver dag, som taxisjåfører, støttekontakter, avlastning, SFO, foresatte, søsken og besteforeldre. Ansatte er derfor ekstra utsatt for smitte, og mange tør ikke ha et sosialt liv utenom jobb for å verne seg mot ytterligere smitte. Mange elever kan ikke motta digital undervisning, og kan av den grunn ikke være hjemme uten at opplæringsloven brytes.

En annen problemstilling er hvordan vi skal forholde oss til smittevernsrutiner og veiledere. For hvilken veileder gjelder for oss? Vi er en skole, men gjennomfører oppgaver på lik linje med en helseinstitusjon innimellom det pedagogiske. Det er ingen som har laget noen smittevernveileder som passer for oss.

Det er mange som føler seg utrygge nå. Vi vet at vi må være til stede for elevene med særskilte utfordringer. Disse elevene er spesielt ivaretatt under pandemien, og de fleste kan ikke tilegne seg digital undervisning slik resten av skolens elever kan på rødt nivå.

Ingen ønsker at skolens tilbud skal reduseres, men de ansatte trenger trygghet på arbeidsplassen.

Heidi Bråten, yrkesseksjonsleder Kirke Kultur Oppvekst, Fagforbundet Viken fylkesforening

Kommentarer til denne saken