SKI: Det er tidlig torsdag kveld. Det betyr gjerne at rundt et 30-tall syklister, de fleste ganske unge og nesten alle kledd i sine karakteristiske rosa, hvite og svarte trøyer, samles i området rundt Finstad skole.

Det er igjen på tide for ungdommene i Follo Sykkelklubb å ta en tur ut i skogen. For det meste på to hjul, men det er slett ikke sikkert at begge hjulene kommer til å være i bakken hele tiden.

Disse ungdommene har sykkelferdigheter du og jeg bare kan drømme om, og de utfordrer mer enn gjerne seg selv for å utvikle disse ferdighetene videre.

Alle har fått sine basisferdigheter gjennom terrengsykkelskolen. Derfra går de videre til ulike treningsgrupper. Kids er for alderen 6 til 9 år. Deretter går de over til å hete – for ikke å si være – Young & Furious. En gruppe for 10–12 år og en for 13 år og over.

– Det er i denne alderen de begynner å bruke sykkelen som et treningsverktøy, og det er nå de introduseres for ritt, forteller Jørgen Feldt.

– Trener for ritt

Senere havner de i Follo Ung. Dette er satsingsgruppa til Follo SK.

– Her trener de mer spesifikt for å delta i ritt, de kjører både norgescup og lokale ritt og de deltar i NM, forteller han.

Lokale ritt vil stort sett si Kalas Cup, der det var sesongåpning i Enebakk i begynnelsen av mai, og der hele 230 ungdommer deltok.

– I tillegg dra Drøbak Sykkelklubb i år i gang noe som heter Elektro Ide Cup, som vil gå fire mandager fremover mot sommeren.

Follo SK skal arrangere ritt på Seiersten i Drøbak 18. og 19. mai og på Greverud i august.

– Fem ryttere på NTG

– Men stort sett ser vi litt forbi det resultatlistene viser. Vi vil at de skal lære sykkelglede. Bygge mestringsfølelse. I stedet for å se på resultatlista, er vi mer opptatt av hvordan de gjør det – og at de selv skal føle at de opplever en ferdighetsutvikling, presiserer Feldt.

– Vi tar oss av dem frem til videregående alder, deretter får Norges Toppidrettsgymnas (NTG) og andre toppidrettssatsinger ta over.

– Nå i år har vi fem ryttere fra Follo Sykkelklubb som har gått den løypa, og disse er nå elever ved NTG, forteller Jørgen Feldt.

I tillegg har klubben et godt samarbeid med Norges Cykleforbund og regionale samlinger der flere av klubben ungdommer deltar.

– Se hvor langt jeg kan komme

Eirik Eikemo (16) fra Ås og Fredrik Breier (17) fra Enebakk er to av de ivrigste. Begge bruker gjerne 15–20 timer i uka på trening.

– Jeg bruker i grunnen all den tiden jeg har, ved siden av skolen, til trening på sykkelen, forteller Eirik.

– Det betyr stort sett trening hver dag.

Fredrik trener omtrent like mye, og forteller at de varierer mellom rolige langturer, intervaller, teknisk trening – og noe styrketrening i treningsstudio.

– Hvilke mål og ambisjoner har du?

– Jeg prøver jo å pushe så godt jeg kan, og se hvor langt jeg kan komme, sier Fredrik Breier.

Mens Eirik Eikemo sier at målet er gradvis å forbedre ferdighetene slik at prestasjonene også blir bedre.

– Tror du at du kommer til å satse på sykling også som voksen?

– Det kommer vel litt an på hvordan det går, men at jeg kommer til å fortsette å sykle, det tror jeg.

Program for de ivrigste

To dager i uka har klubben felles samlinger. De prøver å legge disse treningene i nærmiljøet til ungdommene – i Ski, Ås, på Greverud, i Drøbak eller Enebakk.

Men i tillegg lager de program for de ivrigste og hardest satsende ungdommene, som gjerne trener fem-seks ganger i uka.

– Vi trener ofte i områdene der det skal være ritt. Det gir mange litt ekstra mestring og trygghet, sier Jørgen Feldt.