– Jeg innså hvor kjipe mennesker er, for jeg var mye mer til stede selv

REFLEKS: Verken Ludvig Fossli Gjervan, Silje Marie Løge, Emilie Dahle og Vetle Rustad Sjøvold klarte å holde seg en uke uten sosiale medier uten å sjekke mobilen ved en refleks. - Jeg legger vanligvis ikke merke til hva folk driver med på telefonen sin, men nå legger jeg merke til at folk er på sosiale medier. Folk er sosiale, og jeg er ikke en del av det, sier Vetle i sin videoblogg.

REFLEKS: Verken Ludvig Fossli Gjervan, Silje Marie Løge, Emilie Dahle og Vetle Rustad Sjøvold klarte å holde seg en uke uten sosiale medier uten å sjekke mobilen ved en refleks. - Jeg legger vanligvis ikke merke til hva folk driver med på telefonen sin, men nå legger jeg merke til at folk er på sosiale medier. Folk er sosiale, og jeg er ikke en del av det, sier Vetle i sin videoblogg.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Elevene ved Drømtorp Vgs ble utfordret til å klare seg uten sosiale medier i fem dager, og vise reaksjonene sine i en videoblogg.

DEL

DRØMTORP: Først ønsket Christian Holter, som er lærer ved Drømtorp videregående skole, å utfordre elevene sine på Medier og kommunikasjon til å klare seg uten mobil i en skoleuke. Han skjønte fort at det ble litt for ambisiøst, og lagde derfor oppgaven «Livet uten sosiale medier».

Oppgaven gikk ut på at elevene skulle klare seg uten sosiale medier fra mandag til fredag.

– På medier og kommunikasjon skal vi lære om hva slags medievaner forskjellige folk har. Da er det beste å begynne med seg selv, og få et innblikk i våre egne vaner og hva som påvirker oss. I dette prosjektet skulle vi se hva som skjer når vi utfordrer våre egne medievaner, forteller Holter, som selv tok utfordringen sammen med elevene.

– Det er jo ikke bare ungdommer som er mye på sosiale medier, vi voksne kan også bli flinkere.

Se elevenes videoblogger nederst i saken!

Ingen klarte det

Holter syntes at de fleste elevene tok utfordringen seriøst, og at de virkelig prøvde å holde seg unna. Likevel var det ingen av elevene som klarte utfordringen om å gå hele uken uten å sjekke sosiale medier en eneste gang.

– Det er jo en refleks å gå inn og sjekke mobilen, og etterpå tenker de på at de gikk inn. Derfor hadde vi en avtale om at hvis de sprakk, så skulle de bare fortsette. Jeg vurderte dem på om de klarte å reflektere rundt det de opplevde, og hvordan videobloggen var.

Den største utfordringen for elevene var å holde seg unna appen Snapchat, hvor alle ønsket å opprettholde «snapstreaken» de har jobbet lenge med.

En automatisk bevegelse

Elevene Emilie Dahle, Vetle Rustad Sjøvold, Silje Marie Løge og Ludvig Fossli Gjervan syntes det var et interessant og lærerikt prosjekt, men de var glade for å være tilbake på sosiale medier den femte dagen. Rett etter prosjektet var over tenkte de fleste at de skulle legge bort sosiale medier oftere, og være mer til stede, men bare en måned senere forteller alle at de har falt tilbake til de gamle medievanene.

– Vanligvis tenker man ikke på det når man tar opp mobilen for å sjekke varsler eller svare på en snap, man bare tar den opp. Så det var vanskelig å være borte fra sosiale medier, og ikke ha friheten til å gå inn når som helst, forteller Emilie.

Allerede første dag av prosjektet begynte samtlige av elevene å kjenne på savnet og avhengigheten. Vetle forteller at det er som om det er en automatisk bevegelse i fingeren, som alltid trykker seg rett inn på appen Snapchat.

– Jeg merket at da jeg flyttet Snapchat til et annet sted på telefonen, så kom jeg inn på feil app når jeg tok opp telefonen. Bevegelsen ligger i hånda uten at jeg tenker over det. Jeg hadde veldig mange uhell i løpet av uken, sier han med et smil.

REAKSJONER: Lærer Christian Holter ville utfordre elevene til å endre egne medievaner, og finne ut hva som skjer når de må holde seg unna det de bruker mest i en hel uke.

REAKSJONER: Lærer Christian Holter ville utfordre elevene til å endre egne medievaner, og finne ut hva som skjer når de må holde seg unna det de bruker mest i en hel uke. Foto:

Spilte kort som i gamle dager

De fleste 17-åringene reflekterte i videobloggene over at sosiale medier er et samtalested som har erstattet telefon. Når de ikke kunne være tilgjengelige mistet de mye sosialt, og fikk mye tid til overs.

– Det var litt rart, for tidligere tenkte jeg ikke over at tiden går av seg selv på sosiale medier. Når jeg ikke kunne være det, så visste jeg ikke helt hva jeg skulle bruke tiden til, forteller Ludvig.

Han mener at siden de har vokst opp med sosiale medier, så vet de ikke hvordan livet ville vært uten. For å løse litt av tidsproblemet prøvde noen av elevene å finne på sosiale ting på kveldene.

– Det var veldig koselig. Vi spilte kort og gjorde sånn som man gjorde i gamle dager, forteller Silje i sin videoblogg.

Problemet er at det er overbrukt

Flere av ungdommene syntes det var interessant at de la så godt merke til hvor mange på toget som brukte sosiale medier.

– Man ser det jo ikke til vanlig, for da er man på mobilen selv. Nå sitter vi kanskje mindre sammen enn før. Mange velger heller å skrive på telefonen enn å prate med og være sammen med personene rundt oss, forteller Vetle, og Silje legger til:

– Jeg innså hvor kjipe mennesker er, for jeg var mye mer til stede selv.

Hun la også merke til hvor mye mer hun klarte å følge med på skolen når hun ikke kunne sjekke mobilen hele tiden.

– Sosiale medier er en veldig effektiv måte å komme frem til folk og snakke med folk, men at det blir veldig overbrukt, og det er det som er hovedproblemet, mener hun.

Se videobloggene her:

          Artikkeltags